Makaron ze szpinakiem i ricottą
Szpinak i ricotta to połączenie doskonałe. Jeśli więc macie ochotę na szybki, smaczny i sycący obiad we włoskim stylu, przygotujcie makaron w kremowym sosie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zagotuj garnek osolonej wody,dodaj makaron z łyżką oliwy i ugotuj al dente (8-10 min). Odcedź, ostudź pod strumieniem zimnej wody i ponownie osącz. Odstaw.
- Zmiksuj bułkę tartą z mlekiem i 3 łyżkami oliwy.
- Dodaj szpinak i ricottę, zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji i przełóż do miseczki. Dodaj gałkę muszkatołową, posól i popieprz do smaku.
- Wymieszaj pomidory z czosnkiem oraz resztą oliwy i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Łyżeczką nakładaj nadzienie do ślimaczków i układaj je w naczyniu żaroodpornym na warstwie masy pomidorowej. Przykryj i piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym wstępnie do temp. 180 C. Podawaj na gorąco.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl