Sprytny sposób na szczaw. Makaron ze szczawiowym pesto
Wydaje ci się, że szczaw można wykorzystać jedynie do przygotowania zupy? Duży błąd. Z młodych listków szczawiu możesz przygotować ekspresowy sos do makaronu. Wystarczy zblendować szczaw z oliwą, orzeszkami piniowymi (lub migdałami), natką pietruszki i czosnkiem. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki.
- Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl