Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie

Bardzo włoski przepis – szybki, prosty i wybitnie aromatyczny. Jego urok tkwi w połączeniu białego sosu z owocami morza i brokułem. Zadziwiająco smaczne danie, do którego chce się wracać jak najczęściej.

Makaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosieMakaron z krewetkami i brokułem w śmietanowym sosie
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 120 g makaronu fettucine lub tagliatelle
  • 1 mała szalotka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 brokuła
  • 120 ml kremówki lub 200 g sera typu lazur
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli w płatkach

Przepis

  • Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie i osuszyć ręcznikiem.
  • Ugotować w osolonej wodzie brokuł – ma być al dente – a następnie zahartować zimną wodą i odstawić.
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie – również powinien być al dente.
  • Pokroić drobno szalotkę i czosnek, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i oliwą, podgrzewać przez chwilę, aż szalotka i czosnek zaczną delikatnie pachnieć.
  • Na patelnię dodać krewetki, zwiększyć ogień i smażyć przez 1 minutę.
  • Doprawić solą, pieprzem i chilli, po czym wlać śmietankę lub wodę (ok. 100 ml) i kawałki sera pleśniowego.
  • Dodać makaron i 1-2 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wymieszać dokładnie i zdjąć patelnię z palnika.
  • Wsypać posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.
  • Wrzucić brokuły na patelnię, nie mieszać. Można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości