Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?

Włoska kuchnia słynie z makaronów, które przyrządzane są w tym kraju na wszystkie możliwe sposoby. Rodzajów makaronów we Włoszech również jest co niemiara, a jednym z nich jest linguine. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, choć jest nieco bardziej spłaszczony i grubszy. W jaki sposób ugotować makaron linguine i z czym najlepiej go podać, aby był najsmaczniejszy? Poniżej kilka naszych propozycji.

Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Linguine - co to za makaron?

Makaron linguine pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. W różnych częściach kraju określa się go jako trenette lub bavette. Najczęściej podawany jest z sosami wzbogaconymi owocami morza, warzywami lub kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem pesto lub jako makaron anglio olio.

Jak gotować makaron linguine? Pod tym względem nie różni się on od innych makaronów. Wrzucamy nitki na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut, aż osiągniemy al dente.

Linguine - gdzie kupić i ile kosztuje?

Makaron linguine dostaniemy najszybciej w sklepach stacjonarnych i internetowych z włoską żywnością. Powinien być także dostępny w popularnych marketach, np. podczas tygodnia włoskiego. *Cena linguine to około 8 - 9 zł za 500 g. *

Makaron linguine z sosem pomidorowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 paczki makaronu linguine;
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych);
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 70 g sera parmezan;
  • 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki;
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę chilli i czosnek.
3. Część pomidorów dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy wszystko razem przez 20 minut. Dla smaku dosypujemy sól i pieprz.
4. Gotujemy linguine al dente, zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do sosu i posypujemy natką pietruszki.
5. Na koniec posypujemy danie parmezanem wymieszanym z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.

Obraz
© 123RF

Makaron linguine z owocami morza - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g makaronu linguine;
  • 100 g ośmiornicy;
  • 100 g małży;
  • 150 g krewetek tygrysich;
  • 100 g krążków z kalmara;
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 pomidory;
  • 0,5 kieliszka wina białego;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • szczypta chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
2. Dokładnie czyścimy owoce morza, pamiętamy o usunięciu wnętrzności krewetek.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
4. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, usuwając nasiona.
5. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i owoce morza, smażymy przez 3 minuty.
6. Dodajemy pomidora, sok z cytryny, zioła prowansalskie i chilli. Mieszamy, wlewamy białe wino.
7. Dokładamy ugotowany makaron linguine, posypujemy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco.

Makaron linguine z pieczonymi warzywami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu linguine;
  • 250 g pomidorów koktajlowych;
  • 1 bulion na włoszczyźnie;
  • 1 bakłażan;
  • 100 g sera parmezan;
  • 1 pęczek świeżej bazylii;
  • 1 cukinia;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z informacjami na opakowaniu.
2. Cebulę, bakłażana i cukinię kroimy w pół plastry
3. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół, bazylię siekamy.
4. Ser ścieramy na tarce, przepuszczamy czosnek przez praskę.
5. Rozkładamy warzywa na blaszce i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
6. W misce z małą ilością wody rozcieramy bulion warzywny, dodajemy czosnek, ser i bazylię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
7. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę oraz upieczone warzywa.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania