Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?

Włoska kuchnia słynie z makaronów, które przyrządzane są w tym kraju na wszystkie możliwe sposoby. Rodzajów makaronów we Włoszech również jest co niemiara, a jednym z nich jest linguine. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, choć jest nieco bardziej spłaszczony i grubszy. W jaki sposób ugotować makaron linguine i z czym najlepiej go podać, aby był najsmaczniejszy? Poniżej kilka naszych propozycji.

Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Linguine - co to za makaron?

Makaron linguine pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. W różnych częściach kraju określa się go jako trenette lub bavette. Najczęściej podawany jest z sosami wzbogaconymi owocami morza, warzywami lub kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem pesto lub jako makaron anglio olio.

Jak gotować makaron linguine? Pod tym względem nie różni się on od innych makaronów. Wrzucamy nitki na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut, aż osiągniemy al dente.

Linguine - gdzie kupić i ile kosztuje?

Makaron linguine dostaniemy najszybciej w sklepach stacjonarnych i internetowych z włoską żywnością. Powinien być także dostępny w popularnych marketach, np. podczas tygodnia włoskiego. *Cena linguine to około 8 - 9 zł za 500 g. *

Makaron linguine z sosem pomidorowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 paczki makaronu linguine;
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych);
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 70 g sera parmezan;
  • 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki;
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę chilli i czosnek.
3. Część pomidorów dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy wszystko razem przez 20 minut. Dla smaku dosypujemy sól i pieprz.
4. Gotujemy linguine al dente, zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do sosu i posypujemy natką pietruszki.
5. Na koniec posypujemy danie parmezanem wymieszanym z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.

Obraz
© 123RF

Makaron linguine z owocami morza - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g makaronu linguine;
  • 100 g ośmiornicy;
  • 100 g małży;
  • 150 g krewetek tygrysich;
  • 100 g krążków z kalmara;
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 pomidory;
  • 0,5 kieliszka wina białego;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • szczypta chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
2. Dokładnie czyścimy owoce morza, pamiętamy o usunięciu wnętrzności krewetek.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
4. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, usuwając nasiona.
5. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i owoce morza, smażymy przez 3 minuty.
6. Dodajemy pomidora, sok z cytryny, zioła prowansalskie i chilli. Mieszamy, wlewamy białe wino.
7. Dokładamy ugotowany makaron linguine, posypujemy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco.

Makaron linguine z pieczonymi warzywami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu linguine;
  • 250 g pomidorów koktajlowych;
  • 1 bulion na włoszczyźnie;
  • 1 bakłażan;
  • 100 g sera parmezan;
  • 1 pęczek świeżej bazylii;
  • 1 cukinia;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z informacjami na opakowaniu.
2. Cebulę, bakłażana i cukinię kroimy w pół plastry
3. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół, bazylię siekamy.
4. Ser ścieramy na tarce, przepuszczamy czosnek przez praskę.
5. Rozkładamy warzywa na blaszce i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
6. W misce z małą ilością wody rozcieramy bulion warzywny, dodajemy czosnek, ser i bazylię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
7. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę oraz upieczone warzywa.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇