Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?
Włoska kuchnia słynie z makaronów, które przyrządzane są w tym kraju na wszystkie możliwe sposoby. Rodzajów makaronów we Włoszech również jest co niemiara, a jednym z nich jest linguine. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, choć jest nieco bardziej spłaszczony i grubszy. W jaki sposób ugotować makaron linguine i z czym najlepiej go podać, aby był najsmaczniejszy? Poniżej kilka naszych propozycji.
Linguine - co to za makaron?
Makaron linguine pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. W różnych częściach kraju określa się go jako trenette lub bavette. Najczęściej podawany jest z sosami wzbogaconymi owocami morza, warzywami lub kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem pesto lub jako makaron anglio olio.
Jak gotować makaron linguine? Pod tym względem nie różni się on od innych makaronów. Wrzucamy nitki na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut, aż osiągniemy al dente.
Linguine - gdzie kupić i ile kosztuje?
Makaron linguine dostaniemy najszybciej w sklepach stacjonarnych i internetowych z włoską żywnością. Powinien być także dostępny w popularnych marketach, np. podczas tygodnia włoskiego. *Cena linguine to około 8 - 9 zł za 500 g. *
Potrzebne składniki:
- 0,5 paczki makaronu linguine;
- 1,5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych);
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku;
- 5 łyżek oliwy z oliwek;
- 70 g sera parmezan;
- 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki;
- 1 drobno pokrojona papryczka chilli;
- sól;
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę chilli i czosnek.
3. Część pomidorów dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy wszystko razem przez 20 minut. Dla smaku dosypujemy sól i pieprz.
4. Gotujemy linguine al dente, zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do sosu i posypujemy natką pietruszki.
5. Na koniec posypujemy danie parmezanem wymieszanym z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron linguine z owocami morza - przepis
Potrzebne składniki:
- 300 g makaronu linguine;
- 100 g ośmiornicy;
- 100 g małży;
- 150 g krewetek tygrysich;
- 100 g krążków z kalmara;
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 pomidory;
- 0,5 kieliszka wina białego;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- szczypta ziół prowansalskich;
- szczypta chilli;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
2. Dokładnie czyścimy owoce morza, pamiętamy o usunięciu wnętrzności krewetek.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
4. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, usuwając nasiona.
5. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i owoce morza, smażymy przez 3 minuty.
6. Dodajemy pomidora, sok z cytryny, zioła prowansalskie i chilli. Mieszamy, wlewamy białe wino.
7. Dokładamy ugotowany makaron linguine, posypujemy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco.
Potrzebne składniki:
- 200 g makaronu linguine;
- 250 g pomidorów koktajlowych;
- 1 bulion na włoszczyźnie;
- 1 bakłażan;
- 100 g sera parmezan;
- 1 pęczek świeżej bazylii;
- 1 cukinia;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z informacjami na opakowaniu.
2. Cebulę, bakłażana i cukinię kroimy w pół plastry
3. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół, bazylię siekamy.
4. Ser ścieramy na tarce, przepuszczamy czosnek przez praskę.
5. Rozkładamy warzywa na blaszce i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
6. W misce z małą ilością wody rozcieramy bulion warzywny, dodajemy czosnek, ser i bazylię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
7. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę oraz upieczone warzywa.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl