Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?

Włoska kuchnia słynie z makaronów, które przyrządzane są w tym kraju na wszystkie możliwe sposoby. Rodzajów makaronów we Włoszech również jest co niemiara, a jednym z nich jest linguine. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, choć jest nieco bardziej spłaszczony i grubszy. W jaki sposób ugotować makaron linguine i z czym najlepiej go podać, aby był najsmaczniejszy? Poniżej kilka naszych propozycji.

Makaron linguine - jak go ugotować i z czym najlepiej podać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Linguine - co to za makaron?

Makaron linguine pochodzi z Ligurii, a dokładniej z Genui. W różnych częściach kraju określa się go jako trenette lub bavette. Najczęściej podawany jest z sosami wzbogaconymi owocami morza, warzywami lub kurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem pesto lub jako makaron anglio olio.

Jak gotować makaron linguine? Pod tym względem nie różni się on od innych makaronów. Wrzucamy nitki na wrzącą wodę i gotujemy około 10 minut, aż osiągniemy al dente.

Linguine - gdzie kupić i ile kosztuje?

Makaron linguine dostaniemy najszybciej w sklepach stacjonarnych i internetowych z włoską żywnością. Powinien być także dostępny w popularnych marketach, np. podczas tygodnia włoskiego. *Cena linguine to około 8 - 9 zł za 500 g. *

Makaron linguine z sosem pomidorowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 paczki makaronu linguine;
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej dojrzałych);
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek;
  • 70 g sera parmezan;
  • 1 pęczek poszatkowanej natki pietruszki;
  • 1 drobno pokrojona papryczka chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób wykonania:

1. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy paprykę chilli i czosnek.
3. Część pomidorów dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2 - 3 minuty. Dodajemy resztę pomidorów i dusimy wszystko razem przez 20 minut. Dla smaku dosypujemy sól i pieprz.
4. Gotujemy linguine al dente, zgodnie z informacją znajdującą się na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do sosu i posypujemy natką pietruszki.
5. Na koniec posypujemy danie parmezanem wymieszanym z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.

Obraz
© 123RF

Makaron linguine z owocami morza - przepis

Potrzebne składniki:

  • 300 g makaronu linguine;
  • 100 g ośmiornicy;
  • 100 g małży;
  • 150 g krewetek tygrysich;
  • 100 g krążków z kalmara;
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 pomidory;
  • 0,5 kieliszka wina białego;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • szczypta ziół prowansalskich;
  • szczypta chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
2. Dokładnie czyścimy owoce morza, pamiętamy o usunięciu wnętrzności krewetek.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę.
4. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, usuwając nasiona.
5. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy czosnek i owoce morza, smażymy przez 3 minuty.
6. Dodajemy pomidora, sok z cytryny, zioła prowansalskie i chilli. Mieszamy, wlewamy białe wino.
7. Dokładamy ugotowany makaron linguine, posypujemy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco.

Makaron linguine z pieczonymi warzywami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu linguine;
  • 250 g pomidorów koktajlowych;
  • 1 bulion na włoszczyźnie;
  • 1 bakłażan;
  • 100 g sera parmezan;
  • 1 pęczek świeżej bazylii;
  • 1 cukinia;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

1. Makaron linguine gotujemy al dente, zgodnie z informacjami na opakowaniu.
2. Cebulę, bakłażana i cukinię kroimy w pół plastry
3. Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół, bazylię siekamy.
4. Ser ścieramy na tarce, przepuszczamy czosnek przez praskę.
5. Rozkładamy warzywa na blaszce i wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 10 - 15 minut.
6. W misce z małą ilością wody rozcieramy bulion warzywny, dodajemy czosnek, ser i bazylię. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
7. Do ugotowanego makaronu dodajemy pastę oraz upieczone warzywa.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść