Dodać sól i olej? Przez całe życie źle gotowaliśmy makaron

Wydaje się, że gotując makaron trudno cokolwiek zepsuć. Tymczasem okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach. By ugotować makaron idealnie, musimy ściśle trzymać się instrukcji.

Nie komplikujmy gotowania makaronu. Wystarczy trzymać się kilku zasad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik
30

Niektórzy dodają do garnka soli, inni odrobinę oleju czy masła. Jeszcze inni przed podaniem opłukują makaron zimną wodą. Który sposób jest najlepszy? Blogerzy z Greatist.com postanowili raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Po pierwsze, rozmiar garnka jest istotny. Jeśli chcemy, by makaron był naprawdę smaczny, zrezygnujmy z małego rondla. W garnku powinno być wystarczająco dużo miejsca, by nitki lub kluski swobodnie pływały.

Zobacz też: Ekspresowy makaron z kiełbasą i serem. Pyszny obiad w 15 minut

Po drugie, nie oszczędzajmy wody. Gdy zależy nam na tym, by makaron ugotował się szybko, wielu z nas dodaje mniej wody, by przyspieszyć proces gotowania. Należy pamiętać, by cały makaron znajdował się pod wodą.

Po trzecie, dodajmy soli. Nie wystarczy szczypta, do garnka należy dodać przynajmniej łyżkę stołową soli. Dzięki temu smak makaronu będzie lepszy.
Wreszcie - makaron gotujemy na dużym ogniu. Ważne jest, by temperatura w garnku była wysoka. Z tego powodu, by uniknąć przywierania, należy często go mieszać.

Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Różne rodzaje makaronu gotują się w różnym tempie – dodatkowa kontrola pozwoli uniknąć efektu rozgotowania.

Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe. Jak widać, nie potrzebny jest olej ani inne dodatki, by makaron był naprawdę smaczny.

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier