Dodać sól i olej? Przez całe życie źle gotowaliśmy makaron

Wydaje się, że gotując makaron trudno cokolwiek zepsuć. Tymczasem okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach. By ugotować makaron idealnie, musimy ściśle trzymać się instrukcji.

Nie komplikujmy gotowania makaronu. Wystarczy trzymać się kilku zasad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Niektórzy dodają do garnka soli, inni odrobinę oleju czy masła. Jeszcze inni przed podaniem opłukują makaron zimną wodą. Który sposób jest najlepszy? Blogerzy z Greatist.com postanowili raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Po pierwsze, rozmiar garnka jest istotny. Jeśli chcemy, by makaron był naprawdę smaczny, zrezygnujmy z małego rondla. W garnku powinno być wystarczająco dużo miejsca, by nitki lub kluski swobodnie pływały.

Zobacz też: Ekspresowy makaron z kiełbasą i serem. Pyszny obiad w 15 minut

Po drugie, nie oszczędzajmy wody. Gdy zależy nam na tym, by makaron ugotował się szybko, wielu z nas dodaje mniej wody, by przyspieszyć proces gotowania. Należy pamiętać, by cały makaron znajdował się pod wodą.

Po trzecie, dodajmy soli. Nie wystarczy szczypta, do garnka należy dodać przynajmniej łyżkę stołową soli. Dzięki temu smak makaronu będzie lepszy.
Wreszcie - makaron gotujemy na dużym ogniu. Ważne jest, by temperatura w garnku była wysoka. Z tego powodu, by uniknąć przywierania, należy często go mieszać.

Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Różne rodzaje makaronu gotują się w różnym tempie – dodatkowa kontrola pozwoli uniknąć efektu rozgotowania.

Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe. Jak widać, nie potrzebny jest olej ani inne dodatki, by makaron był naprawdę smaczny.

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥