Dodać sól i olej? Przez całe życie źle gotowaliśmy makaron

Wydaje się, że gotując makaron trudno cokolwiek zepsuć. Tymczasem okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach. By ugotować makaron idealnie, musimy ściśle trzymać się instrukcji.

Nie komplikujmy gotowania makaronu. Wystarczy trzymać się kilku zasad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Niektórzy dodają do garnka soli, inni odrobinę oleju czy masła. Jeszcze inni przed podaniem opłukują makaron zimną wodą. Który sposób jest najlepszy? Blogerzy z Greatist.com postanowili raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Po pierwsze, rozmiar garnka jest istotny. Jeśli chcemy, by makaron był naprawdę smaczny, zrezygnujmy z małego rondla. W garnku powinno być wystarczająco dużo miejsca, by nitki lub kluski swobodnie pływały.

Zobacz też: Ekspresowy makaron z kiełbasą i serem. Pyszny obiad w 15 minut

Po drugie, nie oszczędzajmy wody. Gdy zależy nam na tym, by makaron ugotował się szybko, wielu z nas dodaje mniej wody, by przyspieszyć proces gotowania. Należy pamiętać, by cały makaron znajdował się pod wodą.

Po trzecie, dodajmy soli. Nie wystarczy szczypta, do garnka należy dodać przynajmniej łyżkę stołową soli. Dzięki temu smak makaronu będzie lepszy.
Wreszcie - makaron gotujemy na dużym ogniu. Ważne jest, by temperatura w garnku była wysoka. Z tego powodu, by uniknąć przywierania, należy często go mieszać.

Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Różne rodzaje makaronu gotują się w różnym tempie – dodatkowa kontrola pozwoli uniknąć efektu rozgotowania.

Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe. Jak widać, nie potrzebny jest olej ani inne dodatki, by makaron był naprawdę smaczny.

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia