Dodać sól i olej? Przez całe życie źle gotowaliśmy makaron

Wydaje się, że gotując makaron trudno cokolwiek zepsuć. Tymczasem okazuje się, że diabeł tkwi w szczegółach. By ugotować makaron idealnie, musimy ściśle trzymać się instrukcji.

Nie komplikujmy gotowania makaronu. Wystarczy trzymać się kilku zasad.
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Niektórzy dodają do garnka soli, inni odrobinę oleju czy masła. Jeszcze inni przed podaniem opłukują makaron zimną wodą. Który sposób jest najlepszy? Blogerzy z Greatist.com postanowili raz na zawsze rozstrzygnąć tę kwestię.

Po pierwsze, rozmiar garnka jest istotny. Jeśli chcemy, by makaron był naprawdę smaczny, zrezygnujmy z małego rondla. W garnku powinno być wystarczająco dużo miejsca, by nitki lub kluski swobodnie pływały.

Zobacz też: Ekspresowy makaron z kiełbasą i serem. Pyszny obiad w 15 minut

Po drugie, nie oszczędzajmy wody. Gdy zależy nam na tym, by makaron ugotował się szybko, wielu z nas dodaje mniej wody, by przyspieszyć proces gotowania. Należy pamiętać, by cały makaron znajdował się pod wodą.

Po trzecie, dodajmy soli. Nie wystarczy szczypta, do garnka należy dodać przynajmniej łyżkę stołową soli. Dzięki temu smak makaronu będzie lepszy.
Wreszcie - makaron gotujemy na dużym ogniu. Ważne jest, by temperatura w garnku była wysoka. Z tego powodu, by uniknąć przywierania, należy często go mieszać.

Na dwie minuty przed końcem gotowania należy spróbować, czy makaron jest gotowy. Różne rodzaje makaronu gotują się w różnym tempie – dodatkowa kontrola pozwoli uniknąć efektu rozgotowania.

Gdy makaron jest już gotowy, zanim wylejesz z garnka wodę, odlejmy odrobinę do kubka. Można ją potem wykorzystać do sosu, który połączymy z makaronem. Następnie pozostaje już tylko odcedzenie nitek w durszlaku i gotowe. Jak widać, nie potrzebny jest olej ani inne dodatki, by makaron był naprawdę smaczny.

Zobacz też: Najlepsze pączki według Lary Gessler. Przebiją wszystkie inne

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę