Makaron gryczany z bakłażanem

Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.

Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 250 g makaronu gryczanego
• 1 niewielki bakłażan
• 2 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół małego selera
• 4 łyżki czerwonej soczewicy
• 1 mała marchewka
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka curry w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka kurkumy
• pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
• świeża kolendra
• szklanka prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka oliwy z oliwek
• pół łyżeczki estragonu

Przepis

Pół bakłażana pokrój w plastry, posmaruj oliwą, posyp estragonem i upiecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Możesz użyć do tego funkcji grilla lub zwykłego pieczenia.

Przepis

W garnku zagotuj około półtora litra wody. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, seler starty na tarce na grubych oczkach i drobno pokrojoną pozostałą połowę bakłażana Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, curry, oregano oraz pieprz Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15–20 minut.

Przepis

W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Przełóż makaron do garnka z potrawką z bakłażana, wymieszaj. Podawaj z kawałkami grillowanego bakłażana, orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw