Nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i serem pleśniowym
Makaron conchiglie, czyli duże muszle, doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Muszle wypełnione pyszną sałaką z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami będą doskonałą przekąską na imprezie lub rodzinnej uroczystości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 400 g makaronu conchiglie (duże muszle)
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 100 g tartego parmezanu
- 500 ml bulionu
- 4 gałązki selera naciowego z liśćmi
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g mascarpone
- 55 g roquefort
- 50 g tłuszczu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- liście bazylii do ozdoby
- Zagotuj bulion. Dodaj do bulionu makaron. Mieszaj go od czasu do czasu, aby mieć pewność, że się nie sklei.
- Odetnij liście selera i obierz go przy pomocy noża. Pokrój seler w cienkie słupki.
- Dodaj na patelnię tłuszcz. Jak się rozpuści, obniż ogień do minimum i od razu dodaj seler. Smaż go, aż się stopi i będzie miękki.
- Zmiażdż orzechy w moździerzu. Włóż do miski roquefort i za pomocą widelca rozgnieć ser w misce.
- Pokrój kurczaka w poprzek w paseczki i odstaw go na talerzu na bok.
- Zdejmij patelnię z selerem z ognia i dodaj ser mascarpone. Pamiętaj, nie dodawaj sera, gdy patelnia jest na ogniu, bo mascarpone może się bardzo łatwo zwarzyć!
- Wymieszaj seler z serem. Zauważ, jak ładnie ser się rozpuścił.
- Teraz całość z patelni przełóż do miski z roquefort, dodaj orzechy, wymieszaj.
- Włóż całość do metalowej miski. Będziesz robił kąpiel wodną. Ser się wtedy nie zwarzy, bo całość się nie zagotuje.
- Zahartuj makaron pod wodą (możesz dodać do niego odrobinę oliwy), a bulion przelej do drugiego garnka.
- Wstaw garnek z bulionem na najmniejszy ogień i połóż na niego metalową miskę, wymieszaj całość.
- Nalej na patelnię oliwę, rozgrzej ją.
- Teraz posól i popieprz kurczaka i włóż go na patelnię. Podsmażaj z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
- Dodaj kurczaka na makaron i polej całość ciepłym sosem, wymieszaj. Zauważ jak pięknie pachnie, czuć bardzo ładnie zapach orzechów.
- Przełóż danie na talerz. Spróbuj ułożyć tak, aby makaron był na spodzie, a na nim ser.
- Posyp z wierzchu odrobiną tartego parmezanu i ozdób potrawę listkami bazylii.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze