Nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i serem pleśniowym

Makaron conchiglie, czyli duże muszle, doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Muszle wypełnione pyszną sałaką z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami będą doskonałą przekąską na imprezie lub rodzinnej uroczystości.

Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowymMakaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu conchiglie (duże muszle)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 500 ml bulionu
  • 4 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g mascarpone
  • 55 g roquefort
  • 50 g tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • liście bazylii do ozdoby

Przepis

  • Zagotuj bulion. Dodaj do bulionu makaron. Mieszaj go od czasu do czasu, aby mieć pewność, że się nie sklei.
  • Odetnij liście selera i obierz go przy pomocy noża. Pokrój seler w cienkie słupki.
  • Dodaj na patelnię tłuszcz. Jak się rozpuści, obniż ogień do minimum i od razu dodaj seler. Smaż go, aż się stopi i będzie miękki.
  • Zmiażdż orzechy w moździerzu. Włóż do miski roquefort i za pomocą widelca rozgnieć ser w misce.
  • Pokrój kurczaka w poprzek w paseczki i odstaw go na talerzu na bok.
  • Zdejmij patelnię z selerem z ognia i dodaj ser mascarpone. Pamiętaj, nie dodawaj sera, gdy patelnia jest na ogniu, bo mascarpone może się bardzo łatwo zwarzyć!
  • Wymieszaj seler z serem. Zauważ, jak ładnie ser się rozpuścił.
  • Teraz całość z patelni przełóż do miski z roquefort, dodaj orzechy, wymieszaj.
  • Włóż całość do metalowej miski. Będziesz robił kąpiel wodną. Ser się wtedy nie zwarzy, bo całość się nie zagotuje.
  • Zahartuj makaron pod wodą (możesz dodać do niego odrobinę oliwy), a bulion przelej do drugiego garnka.
  • Wstaw garnek z bulionem na najmniejszy ogień i połóż na niego metalową miskę, wymieszaj całość.
  • Nalej na patelnię oliwę, rozgrzej ją.
  • Teraz posól i popieprz kurczaka i włóż go na patelnię. Podsmażaj z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj kurczaka na makaron i polej całość ciepłym sosem, wymieszaj. Zauważ jak pięknie pachnie, czuć bardzo ładnie zapach orzechów.
  • Przełóż danie na talerz. Spróbuj ułożyć tak, aby makaron był na spodzie, a na nim ser.
  • Posyp z wierzchu odrobiną tartego parmezanu i ozdób potrawę listkami bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane