Nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i serem pleśniowym

Makaron conchiglie, czyli duże muszle, doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Muszle wypełnione pyszną sałaką z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami będą doskonałą przekąską na imprezie lub rodzinnej uroczystości.

Makaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowymMakaron conchiglie z kurczakiem i serem pleśniowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu conchiglie (duże muszle)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 500 ml bulionu
  • 4 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g mascarpone
  • 55 g roquefort
  • 50 g tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • liście bazylii do ozdoby

Przepis

  • Zagotuj bulion. Dodaj do bulionu makaron. Mieszaj go od czasu do czasu, aby mieć pewność, że się nie sklei.
  • Odetnij liście selera i obierz go przy pomocy noża. Pokrój seler w cienkie słupki.
  • Dodaj na patelnię tłuszcz. Jak się rozpuści, obniż ogień do minimum i od razu dodaj seler. Smaż go, aż się stopi i będzie miękki.
  • Zmiażdż orzechy w moździerzu. Włóż do miski roquefort i za pomocą widelca rozgnieć ser w misce.
  • Pokrój kurczaka w poprzek w paseczki i odstaw go na talerzu na bok.
  • Zdejmij patelnię z selerem z ognia i dodaj ser mascarpone. Pamiętaj, nie dodawaj sera, gdy patelnia jest na ogniu, bo mascarpone może się bardzo łatwo zwarzyć!
  • Wymieszaj seler z serem. Zauważ, jak ładnie ser się rozpuścił.
  • Teraz całość z patelni przełóż do miski z roquefort, dodaj orzechy, wymieszaj.
  • Włóż całość do metalowej miski. Będziesz robił kąpiel wodną. Ser się wtedy nie zwarzy, bo całość się nie zagotuje.
  • Zahartuj makaron pod wodą (możesz dodać do niego odrobinę oliwy), a bulion przelej do drugiego garnka.
  • Wstaw garnek z bulionem na najmniejszy ogień i połóż na niego metalową miskę, wymieszaj całość.
  • Nalej na patelnię oliwę, rozgrzej ją.
  • Teraz posól i popieprz kurczaka i włóż go na patelnię. Podsmażaj z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj kurczaka na makaron i polej całość ciepłym sosem, wymieszaj. Zauważ jak pięknie pachnie, czuć bardzo ładnie zapach orzechów.
  • Przełóż danie na talerz. Spróbuj ułożyć tak, aby makaron był na spodzie, a na nim ser.
  • Posyp z wierzchu odrobiną tartego parmezanu i ozdób potrawę listkami bazylii.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru