Trwa ładowanie...
d2hhaum
13-01-2021 09:28

Nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i serem pleśniowym

Przepis

Makaron conchiglie, czyli duże muszle, doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Muszle wypełnione pyszną sałaką z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami będą doskonałą przekąską na imprezie lub rodzinnej uroczystości.

d2hhaum
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g makaronu conchiglie (duże muszle)
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 100 g tartego parmezanu
  • 500 ml bulionu
  • 4 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g mascarpone
  • 55 g roquefort
  • 50 g tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • liście bazylii do ozdoby
Przepis
  • Zagotuj bulion. Dodaj do bulionu makaron. Mieszaj go od czasu do czasu, aby mieć pewność, że się nie sklei.
  • Odetnij liście selera i obierz go przy pomocy noża. Pokrój seler w cienkie słupki.
  • Dodaj na patelnię tłuszcz. Jak się rozpuści, obniż ogień do minimum i od razu dodaj seler. Smaż go, aż się stopi i będzie miękki.
  • Zmiażdż orzechy w moździerzu. Włóż do miski roquefort i za pomocą widelca rozgnieć ser w misce.
  • Pokrój kurczaka w poprzek w paseczki i odstaw go na talerzu na bok.
  • Zdejmij patelnię z selerem z ognia i dodaj ser mascarpone. Pamiętaj, nie dodawaj sera, gdy patelnia jest na ogniu, bo mascarpone może się bardzo łatwo zwarzyć!
  • Wymieszaj seler z serem. Zauważ, jak ładnie ser się rozpuścił.
  • Teraz całość z patelni przełóż do miski z roquefort, dodaj orzechy, wymieszaj.
  • Włóż całość do metalowej miski. Będziesz robił kąpiel wodną. Ser się wtedy nie zwarzy, bo całość się nie zagotuje.
  • Zahartuj makaron pod wodą (możesz dodać do niego odrobinę oliwy), a bulion przelej do drugiego garnka.
  • Wstaw garnek z bulionem na najmniejszy ogień i połóż na niego metalową miskę, wymieszaj całość.
  • Nalej na patelnię oliwę, rozgrzej ją.
  • Teraz posól i popieprz kurczaka i włóż go na patelnię. Podsmażaj z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj kurczaka na makaron i polej całość ciepłym sosem, wymieszaj. Zauważ jak pięknie pachnie, czuć bardzo ładnie zapach orzechów.
  • Przełóż danie na talerz. Spróbuj ułożyć tak, aby makaron był na spodzie, a na nim ser.
  • Posyp z wierzchu odrobiną tartego parmezanu i ozdób potrawę listkami bazylii.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nadziewane muszle makaronowe z kurczakiem i serem pleśniowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj