Mąka z topinamburu. Do czego się przyda?

Topinambur niezbyt często gości w polskiej kuchni, jeszcze rzadziej sięgamy po mąkę wytwarzaną z suszonych i sproszkowanych bulw tej rośliny. Szkoda, bo jest to produkt, który nie tylko nadaje przyjemnego smaku ciastom, plackom czy sosom, ale również dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, choćby cenionej inuliny.

TopinamburTopinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych "czyścicieli" organizmu
Źródło zdjęć: © 123RF

Topinambur, czyli roślina spokrewniona ze słonecznikiem (nazywana zresztą słonecznikiem bulwiastym), pochodzi z Ameryki Północnej. Jego odkrycie zawdzięczamy francuskiemu podróżnikowi Samuelowi Champlainowi, który przeszedł do historii jako założyciel kanadyjskiego miasta Quebec.

Podczas pobytu wśród Indian z plemienia Topinamboore miał okazję skosztować ich przysmaku, czyli bulw o delikatnym, słodkawym smaku podobnym do karczochów. Zachwycony odkryciem Champlain przywiózł roślinę do Francji. Nad Sekwaną szybko stała się przysmakiem nazywanym "ziemną gruszką". Topinambur zyskał również dużą popularność w Anglii, gdzie do dziś nosi miano "jerozolimskiego karczocha" i jest chętnie wykorzystywany w kuchni.

Do Polski trafił w pierwszej połowie XVIII wieku. Nasi przodkowie doceniali smakowe i kulinarne walory topinamburu i chętnie go uprawiali. Jednak w 19. stuleciu został wyparty przez ziemniaka i zapomniany na dziesiątki lat. Ostatnio, wraz z upowszechnianiem zdrowego stylu życia i odżywiania, zaczyna znów wracać do łask. Coraz chętniej sięgamy bowiem po produkty o dużych wartościach odżywczych, a takim jest niewątpliwe mąka z suszonych i mielonych kłączy topinamburu.

Czym zastąpić tradycyjną mąkę?

Mąka z topinamburu – wartości odżywcze

Technologia przetwarzania topinamburu na mąkę pozwala zachować imponujące wartości odżywcze słonecznika bulwiastego, który jest m.in. jednym z najbogatszych źródeł inuliny – polisacharydu stanowiącego zapasowe cukry roślinne. To bardzo silny prebiotyk będący pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają przyswajalność składników mineralnych (pozytywnie wpływają na absorpcję wapnia, magnezu, żelaza, miedzi czy cynku) oraz odgrywają istotną rolę w zapobieganiu różnym schorzeniom.

Poza działaniem prebiotycznym, badania naukowe wykazały również inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania inuliny. Związek posiada m.in. właściwości hipolipemiczne, czyli zmniejsza stężenie lipidów, co ma duże znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.

Inulina charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru. Powinny to docenić zarówno osoby zmagające się cukrzycą, jak i będące na diecie odchudzającej.

Mąka z topinamburu jest również bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Topinambur
© 123RF

Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych "czyścicieli" organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale także szkodliwych toksyn. Dostarcza solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Antystresowo działają również witaminy z grupy B, których nie brakuje w mące ze słonecznika bulwiastego.

Mąka z topinamburu – jak ją wykorzystać

Produkt sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Nadaje potrawom ciekawego, lekko orzechowego posmaku. Mąka z topinamburu jest zwykle wykorzystywana podczas przygotowywania ciast lub chleba, wypieki stają się wówczas bardziej pulchne. Warto ją jednak mieszać z innymi mąkami, lepiej pochłaniającymi wilgoć: pszenną, jęczmienną albo kokosową.

Zobacz też:

Produkt możemy wykorzystać do zagęszczania zup albo sosów. Mąka z topinamburu świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta naleśnikowego, zarówno do dań słodkich (z dżemem lub twarogiem i rodzynkami), jak i wytrawnych, np. z pieczarkami i serem. Po zmiksowaniu jej z namoczonymi kilka godzin wcześniej daktylami, żółtkami i pestkami słonecznika uzyskamy masę, którą wystarczy uformować w kulki i upiec w piekarniku, by otrzymać pyszne i zdrowe ciastka.

Mąkę z topinamburu warto wykorzystać do przyrządzenia oryginalnych gnocchi. Dwa ugotowane ziemniaki mieszamy z dwoma surowymi jajkami, dodajemy szklankę mąki ryżowej i pół szklanki mąki z topinamburu oraz łyżeczkę soli, wyrabiamy na gładką masę, rozwałkowujemy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody i wyławiamy, gdy wypłyną na powierzchnię.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja