Mąka z ciecierzycy. Z czym to się je?

Bardzo ważny produkt w kuchni indyjskiej, ceniony także przez wegetarian i osoby stosujące dietę bezglutenową. Mąka z mielonych ziaren ciecierzycy ma ciekawy, lekko orzechowy smak, świetnie sprawdzi się jako baza rozmaitych wypieków, zagęstnik do zup czy… zamiennik jajek.

Mąka z ciecierzycy100 g mąki z ciecierzycy dostarcza blisko 30 g łatwo przyswajalnego białk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Greentree - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Ciecierzyca, zwana też włoskim grochem lub cieciorką, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – nasi praprzodkowie jadali ją prawdopodobnie już 9 tysięcy lat przed naszą erą, o czym świadczą ślady odkryte podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych na Bliskim Wschodzie, skąd zresztą ten produkt pochodzi. Stamtąd ciecierzyca dotarła do Europy, zadomowiła się zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Nasiona, wyglądem i smakiem przypominające groch, były bardzo ważnym elementem diety starożytnych Greków i Rzymian, którzy zazwyczaj jedli je pod postacią pasty, po roztarciu i wymieszaniu z oliwą. W Azji, szczególnie w Indiach, już przed wiekami wysuszone ziarna ciecierzycy mielono na mąkę – do dziś jest ona bazą wielu tamtejszych przysmaków, choćby słynnej na całym świecie hinduskiej pakory, czyli warzyw w chrupiącym cieście.

Mąkę z ciecierzycy ceni się również we Włoszech, gdzie dużą popularnością cieszą się przygotowywane z niej placki, zwane torta di ceci. W południowej Francji za wielki przysmak uchodzi natomiast przekąska nosząca nazwę panisse. Kryją się za nią, przypominające frytki, paski wykrojone z zastygłej masy ciecierzycowej, smażone na oleju.

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

W polskiej kuchni ciecierzyca gości od czasów średniowiecza, jednak wyrabiana z niej mąka jest niemal nie znana. Dlaczego warto ją bliżej poznać?

Mąka z ciecierzycy – wartości odżywcze

Produkt posiada duże wartości odżywcze. 100 g mąki z ciecierzycy dostarcza blisko 30 g łatwo przyswajalnego białka o korzystnym składzie aminokwasowym, które m.in. zmniejsza uczucie zmęczenia po wysiłku fizycznym. Charakteryzuje się też wysoką zawartością błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości, regulującego perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego, a także obniżającego poziom "złego" cholesterolu LDL.

W ciecierzycowej mące znajdziemy sporo witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego oraz pracy mięśni i serca, regulujących ciśnienie krwi, wzmacniających odporność oraz poprawiających samopoczucie. Nie brakuje w niej też składników mineralnych, szczególnie żelaza (wzmacnia odporność, uczestniczy w transporcie tlenu do krwinek, dzięki czemu mamy więcej siły fizycznej, a nasz mózg lepiej pracuje), potasu (kontroluje pracę mięśni, chroni żyły i serce, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi) oraz magnezu (wzmacnia mięśnie i poprawia samopoczucie).

W mielonych ziarnach ciecierzycy nie znajdziemy natomiast glutenu – białka, którego największe stężenie występuje w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Dlatego mąka ciecierzycowa może być bez obaw spożywana przez osoby zmagające się z jego nietolerancją oraz chorujące na celiakię – chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, uniemożliwiającą prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów oraz wywołującą poważne deficyty witamin i minerałów.

Naleśnik
© Adobe Stock | ©MarcoBagnoli Elflaco - stock.adobe.com

Mąka z ciecierzycy – jak ją wykorzystać w kuchni

Produkt w mielonych ziaren ciecierzycy możemy stosować podczas wyrobu domowego pieczywa – gotowemu wypiekowi doda smaku i wartości odżywczych. Warto go wówczas mieszać z innymi mąkami: pszenną, żytnią, ryżową, gryczaną lub jaglaną.

Z samej mąki ciecierzycowej przygotujemy natomiast smaczne włoskie placki. 300 g produktu wystarczy wymieszać z drobną solą (łyżeczka), wsypać do naczynia z wodą (750 ml), zmiksować, pod koniec dolewając oliwę (2 łyżki) i pozostawić na godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st, 20-25 minut, aż do zrumieniania. Placek świetnie smakuje np. z pesto bazyliowym.

Mąka z ciecierzycy posiada silne właściwości wiążące, dlatego świetnie sprawdza się do zagęszczania zup i sosów. Jak już wspomnieliśmy jest ważnym elementem kuchni indyjskiej. Czerpiąc z niej inspirację możemy wykorzystać produkt do przyrządzenia warzyw w cieście – mąkę mieszamy z odrobiną soli i odpowiednią ilością wody (najlepiej lekko gazowanej), po czym w powstałej masie zanurzamy np. lekko podgotowane różyczki kalafiora czy brokułu i smażymy je w głębokim tłuszczu.

Kalafiora i mąkę ciecierzycową wykorzystamy też do przygotowania alternatywnej wersji… schabowego. Warzywo dzielimy na pół wzdłuż łodygi, po czym każdą połówkę kroimy na plastry o grubości około centymetra. W misce mieszamy bułkę tartą (pół szklanki), sól i świeżo zmielony czarny pieprz, po czym przesypujemy na duży talerz. Do naczynia wsypujemy mąkę z ciecierzycy (pół szklanki), szczyptę soli, dolewamy sos sojowy (łyżkę), mieszamy, a następnie powoli dolewamy wodę (ok. pół szklaki), cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Każdy plaster kalafiora zanurzamy najpierw w mokrej panierce, a później obsypujemy suchą, z obu stron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy schabowego i smażymy 3-4minuty z każdej strony.

Mąka z ciecierzycy będzie również zdrowszym zamiennikiem bułki tartej stosowanej jako panierka. Zastąpimy nią także jajka w ciastach, makaronach czy kotletach (wystarczy wcześniej odpowiednią ilość produktu wymieszać z wodą lub oliwą).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce