Teff – co to jest i jakie ma właściwości?
Teff jest bezglutenowym, ale niezwykle wartościowym zbożem, które uprawia się już od tysięcy lat głównie na terenie Etiopii. Inaczej nazywa się je miłką abisyńską bądź trawą abisyńską. Polecane jest osobom z celiakią, alergikom oraz wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Czym tak naprawdę jest teff i jakie ma właściwości?
Czym jest teff?
Teff to podstawa żywienia w kuchni afrykańskiej. Zboże to nie ma dużych wymagań środowiskowych i jest niezwykle trwałe, więc można je przechowywać przez wiele lat. Wytrzymuje zarówno wysokie, jak i niskie temperatury, a także dużą wilgotność powietrza. Ziarna nie atakują pasożyty. Jest ono bardzo drobne, więc łatwo je przetransportować i przechowywać. Już niewielka jego ilość pozwoli na obsianie sporego kawałka ziemi. Nic więc dziwnego, że miłka abisyńska sprawdza się wśród ludności koczowniczej, a powoli zaczyna wchodzić na rynek europejski.
Z ziarna teff wytwarza się wartościową mąkę, a także sprawdza się ona w codziennej kuchni w postaci płatków zbożowych. Doskonale uzupełnienia dietę osób z nietolerancją glutenu. Mąka teff jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Teff – właściwości
W Europie teff jest jednak doceniany przede wszystkim ze względu na swoją bezglutenowość – zarówno z powodu dużej ilości osób cierpiących z powodu nietolerancji glutenu, jak i w związku z modą na dietę bezglutenową. Warto jednak zwrócić uwagę na teff również z powodu jego wartości odżywczych.
Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki
Jest to zboże bogate w błonnik i białko, więc produkty przyrządzone na jego bazie dają uczucie sytości oraz zmniejszają apetyt. W teffie obecne są witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor. Dzięki dużej różnorodności związków, które się w nim znajdują, teff może stanowić doskonałe uzupełnienie niedoborów pokarmowych nie tylko w diecie bezglutenowej, ale też osób z anemią i niedokrwistością.
Teff jest zbożem lekkostrawnym i zawiera niewiele tłuszczu. Ma w sobie mnóstwo antyoksydantów, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Mąka teff bogata jest w kwas foliowy, dlatego poleca się ją kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także pacjentom ze schorzeniami układu nerwowego.
U Etiopczyków stosunkowo rzadko pojawiają się choroby związany z niedokrwistością, cukrzycą i osteoporozą, co wiązane jest z tym, że spożywają oni właśnie duże ilości teffu. Zboże to jest źródłem białek z grupy niezbędnych aminokwasów, czyli metioniny, cysteiny oraz lizyny. Mają one ogromne znaczenie dla mocnych kości, zdrowej wątroby oraz prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Teff – zastosowanie
Zboże teff wykorzystywane jest przede wszystkim w postaci mąki. Można z niej wypiekać chleb na zakwasie, robić naleśniki, placki, ale też zagęszczać nią zupy i sosy. Dzięki temu, że mąka teff ma zdolność zatrzymywania wody, wpływa też na przedłużenie świeżości i zwiększenie jędrności wypieków. Dania przygotowane na bazie teff można dłużej przechowywać i nie psują się one tak szybko, jak te zrobione ze zwykłej mąki.
Warto wypróbować mąkę teff w domowej kuchni, przygotowując potrawy charakterystyczne dla kuchni afrykańskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim injera, czyli etiopski naleśnik na zakwasie, który zachowuje swoją świeżość nawet do kilku dni. Co ciekawe, z fermentowanego teffu można też przygotować napoje alkoholowe.
Mąka teff nie jest jeszcze u nas bardzo popularny produktem, jednak ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zasługuje na uwagę nie tylko osób z celiakią, ale również każdego, komu zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia. Aby kupić mąkę teff, należy szukać jej w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością albo w sklepach internetowych.
Cena mąki z miłki abisyńskiej waha się w okolicy 12 zł za 500 g. Płatki można kupić za ok. 11-15 zł za 350 g, a napoje z ziaren teff kosztują ok. 8 zł za 1 litr.