Magda Gessler o polskiej kuchni i dobrym jedzeniu
Magda Gessler od lat rewolucjonizuje polską gastronomię, pokazując, że nie tylko pizza i sajgonki mogą smakować Polakom. Szanuje rodzime produkty, regionalne specjały i przyzwyczajenia rodaków. Na konferencji tuż przed pierwszymi targami "Pyszna Polska" opowiedziała nam o tym, dlaczego kuchnia azjatycka przegrywa z polską i zdradza, jaki poziom reprezentują obecnie polskie restauracje.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Czy Polacy znają polską kuchnię, czy tylko nam się tak wydaje?
Niestety zachłysnęliśmy się zagranicznymi specjałami. Obecne kompletnie zwariowaliśmy na punkcie Azji i tamtejszych produktów. Kuchnia azjatycka jest pozornie łatwa, a tak naprawdę trudna do odtworzenia w polskich warunkach. Jakość tamtejszych składników pozostawia wiele do życzenia – wiele z nich jest zanieczyszczonych i po prostu niebezpiecznych. Jestem bardzo ostrożna, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką, mimo że wiem, że jest lubiana przez Polaków i łatwo przyswajalna, bo jest aromatyczna, lekka i niskokaloryczna. Mimo to myślę, że ze zdrowym stylem odżywiania ma mało wspólnego.
Za co więc na nowo powinniśmy docenić polskie smaki?
Robię to od lat w programie "Kuchenne rewolucje". Moim ostatnim odkryciem na Mazurach były przepyszne liny, węgorze, cudowne karasie i okonie. Jak je zobaczyłam, ich potencjał i jakość, to prawie się rozpłakałam. To nasze polskie skarby, które wędzimy, pieczemy i grillujemy, a potem ich smakiem zachwycamy się o wiele bardziej niż sushi.
Mówi się, że duchem polskiej kuchni są kuchnie z poszczególnych regionów kraju. Czy któraś z nich jest szczególnie bliska pani sercu?
Wszystkie! Trudno zdecydować się na jedną, choć muszę powiedzieć, że lubię bardzo Śląsk i tamtejsze potrawy. To jedyny region w Polsce, który mimo II Wojny Światowej niespecjalnie się zmienił i ich tradycje kulinarne są mocno ugruntowane. Co ważne, ich potrawy nawet w bardzo skromnych miejscach są pyszne.
A kuchnia góralska?
Nie należy do czołówki dań, które jadam regularnie, bo to kuchnia bardzo ciężka i sycąca, jak to w górach bywa. Mam do niej ogromny szacunek, dlatego zdecydowałam się kreatywnie rozwinąć jej możliwości w restauracji Schronisko Smaków. W karcie znajdują się dania w nowoczesnej, fajnej wersji z poszanowaniem regionalnych produktów i sezonowych składników. Podajemy np. hamburgera z baraniny, konfitury z żurawin do kaczki, wyśmienity żur i kwaśnicę. We wiosennym menu znalazły się m.in. gnocchi z ricotty w sosie z bryndzy ze szparagami oraz ciastko z rabarbarem.
I te sezonowe produkty to sekret dobrej kuchni i udanych zakupów spożywczych także w naszych domach na co dzień?
Zdecydowanie tak. Wiosna to czas, gdy na bazarkach nie brakuje pysznego szczawiu, rabarbaru oraz szparagów. To powinno królować w naszym jadłospisie.
A jak wybrać dobry lokal gastronomiczny lub obiekt hotelarski?
W przypadku lokalu kierujmy się długością karty – zbyt długa powinna być dla nas ostrzeżeniem, bo istnieje ryzyko, że coś będzie nieświeże. W przypadku noclegów warto zobaczyć wnętrza, biorąc pod uwagę przede wszystkim liczbę pokoi w obiekcie, a także stan łazienki i sypialni. Podstawą są oczywiście opinie w serwisach społecznościowych, ale punktem wyjścia musi być też strona konkretnego miejsca. Dla mnie najważniejsze są: wanna, duże łóżko i wysoki standard.
I te cechy gwarantują pojawienie się w pani przewodniku i otrzymanie "poziomki", czyli wyróżnienia najwyższej jakości?
Cały czas pracujemy nad kolejną edycją przewodnika, ale muszę powiedzieć, że dużo łatwiej jest z hotelami niż restauracjami. Tych pierwszych jest znacznie więcej na wyższym poziomie. Oczywiście podejście restauratorów zmienia się, bo poprzeczka podnoszona jest coraz wyżej. Rośnie liczba Polaków, którzy regularnie odwiedzają polskie restauracje i mają już wymagania. Świat stał się niebezpieczny i na weekendowy wyjazd czy całe wakacje wolimy wybrać się w Polskę. Dlatego osoby z branży gastronomiczno-hotelarskiej prześcigają się w podnoszeniu standardów i ofert. To, co zdobyliśmy, chcemy pokazać rodakom i od nich zbierać przede wszystkim dobre opinie.
Do targów Pyszna Polska 2017 czasu zostało niewiele. Przyjdź, zobacz, posmakuj wspaniałej kuchni. W dniach 2-4 czerwca 2017 we wrocławskiej Hali Stulecia będzie się działo. Na wydarzenie zaprasza Magda Gessler!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.