Magda Gessler o polskiej kuchni i dobrym jedzeniu

Magda Gessler od lat rewolucjonizuje polską gastronomię, pokazując, że nie tylko pizza i sajgonki mogą smakować Polakom. Szanuje rodzime produkty, regionalne specjały i przyzwyczajenia rodaków. Na konferencji tuż przed pierwszymi targami "Pyszna Polska" opowiedziała nam o tym, dlaczego kuchnia azjatycka przegrywa z polską i zdradza, jaki poziom reprezentują obecnie polskie restauracje.

Magda Gessler o polskiej kuchni i dobrym jedzeniu
Źródło zdjęć: © ONS.pl
Magdalena Pomorska

Czy Polacy znają polską kuchnię, czy tylko nam się tak wydaje?
Niestety zachłysnęliśmy się zagranicznymi specjałami. Obecne kompletnie zwariowaliśmy na punkcie Azji i tamtejszych produktów. Kuchnia azjatycka jest pozornie łatwa, a tak naprawdę trudna do odtworzenia w polskich warunkach. Jakość tamtejszych składników pozostawia wiele do życzenia – wiele z nich jest zanieczyszczonych i po prostu niebezpiecznych. Jestem bardzo ostrożna, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką, mimo że wiem, że jest lubiana przez Polaków i łatwo przyswajalna, bo jest aromatyczna, lekka i niskokaloryczna. Mimo to myślę, że ze zdrowym stylem odżywiania ma mało wspólnego.

Za co więc na nowo powinniśmy docenić polskie smaki?
Robię to od lat w programie "Kuchenne rewolucje". Moim ostatnim odkryciem na Mazurach były przepyszne liny, węgorze, cudowne karasie i okonie. Jak je zobaczyłam, ich potencjał i jakość, to prawie się rozpłakałam. To nasze polskie skarby, które wędzimy, pieczemy i grillujemy, a potem ich smakiem zachwycamy się o wiele bardziej niż sushi.

Mówi się, że duchem polskiej kuchni są kuchnie z poszczególnych regionów kraju. Czy któraś z nich jest szczególnie bliska pani sercu?
Wszystkie! Trudno zdecydować się na jedną, choć muszę powiedzieć, że lubię bardzo Śląsk i tamtejsze potrawy. To jedyny region w Polsce, który mimo II Wojny Światowej niespecjalnie się zmienił i ich tradycje kulinarne są mocno ugruntowane. Co ważne, ich potrawy nawet w bardzo skromnych miejscach są pyszne.

A kuchnia góralska?
Nie należy do czołówki dań, które jadam regularnie, bo to kuchnia bardzo ciężka i sycąca, jak to w górach bywa. Mam do niej ogromny szacunek, dlatego zdecydowałam się kreatywnie rozwinąć jej możliwości w restauracji Schronisko Smaków. W karcie znajdują się dania w nowoczesnej, fajnej wersji z poszanowaniem regionalnych produktów i sezonowych składników. Podajemy np. hamburgera z baraniny, konfitury z żurawin do kaczki, wyśmienity żur i kwaśnicę. We wiosennym menu znalazły się m.in. gnocchi z ricotty w sosie z bryndzy ze szparagami oraz ciastko z rabarbarem.

I te sezonowe produkty to sekret dobrej kuchni i udanych zakupów spożywczych także w naszych domach na co dzień?
Zdecydowanie tak. Wiosna to czas, gdy na bazarkach nie brakuje pysznego szczawiu, rabarbaru oraz szparagów. To powinno królować w naszym jadłospisie.

A jak wybrać dobry lokal gastronomiczny lub obiekt hotelarski?
W przypadku lokalu kierujmy się długością karty – zbyt długa powinna być dla nas ostrzeżeniem, bo istnieje ryzyko, że coś będzie nieświeże. W przypadku noclegów warto zobaczyć wnętrza, biorąc pod uwagę przede wszystkim liczbę pokoi w obiekcie, a także stan łazienki i sypialni. Podstawą są oczywiście opinie w serwisach społecznościowych, ale punktem wyjścia musi być też strona konkretnego miejsca. Dla mnie najważniejsze są: wanna, duże łóżko i wysoki standard.

I te cechy gwarantują pojawienie się w pani przewodniku i otrzymanie "poziomki", czyli wyróżnienia najwyższej jakości?
Cały czas pracujemy nad kolejną edycją przewodnika, ale muszę powiedzieć, że dużo łatwiej jest z hotelami niż restauracjami. Tych pierwszych jest znacznie więcej na wyższym poziomie. Oczywiście podejście restauratorów zmienia się, bo poprzeczka podnoszona jest coraz wyżej. Rośnie liczba Polaków, którzy regularnie odwiedzają polskie restauracje i mają już wymagania. Świat stał się niebezpieczny i na weekendowy wyjazd czy całe wakacje wolimy wybrać się w Polskę. Dlatego osoby z branży gastronomiczno-hotelarskiej prześcigają się w podnoszeniu standardów i ofert. To, co zdobyliśmy, chcemy pokazać rodakom i od nich zbierać przede wszystkim dobre opinie.

Do targów Pyszna Polska 2017 czasu zostało niewiele. Przyjdź, zobacz, posmakuj wspaniałej kuchni. W dniach 2-4 czerwca 2017 we wrocławskiej Hali Stulecia będzie się działo. Na wydarzenie zaprasza Magda Gessler!

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane