Magda Gessler i jej poziomki

Magda Gessler - najsłynniejsza polska restauratorka, właścicielka ponad 20 restauracji i kawiarni, kreatorka nowych smaków, od sześciu lat poddaje rewolucjom lokale gastronomiczne w całej Polsce. Spędza w podróżach po polskich miastach i miasteczkach trzysta dni w roku, dlatego chce pomóc innym odnaleźć najlepsze adresy na gastronomicznej mapie Polski. Doskonale wie, gdzie można dobrze zjeść i dlatego po raz trzeci swoje rekomendacje zebrała w poradniku. „Poziomki 2016/2017” to specjalne osobiste i subiektywne odznaczenia, które stworzyła na wzór gwiazdek Michelin, by nagradzać restauracje i hotele wyróżniające się najwyższą jakością jedzenia oraz obsługi. Z nami porozmawiała o tym, gdzie szczególnie warto się wybrać i na co zwracać uwagę, wchodząc do restauracji. Wyznała też, czym najchętniej zajada się latem.

Magda Gessler i przewodnik "Poziomki 2016/2017"
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

Jak ocenia pani branżę gastronomiczną w Polsce? Czy z roku na rok jest lepiej?

- Zdecydowanie. Mamy coraz większą świadomość polskich produktów. Odświeżamy je i poznajemy na nowo. Cieszy mnie, że doceniamy nie tylko polskie owoce, ale również mięsa, ryby i wyroby z nabiału. To bardzo ważne, aby te smaki nie zginęły. Już niektórzy młodzi ludzie nie znają smaku i tradycji polskiej kuchni domowej. Dotyczy to również moich ulubionych poziomek, które zaadaptowałam do wyróżniania lokali gastronomicznych wartych odwiedzania i polecania. Gdybyśmy podali je Włochom, w postaci klasycznego deseru, byliby zachwyceni i powiedzieliby, że są pyszne. To wynika też z tego, że są snobami i lubią takie rarytasy.

Po czym poznać, że w restauracji można dobrze zjeść?

- Zawsze powtarzam, że po zapachu. Już na wejściu powinniśmy kierować się węchem i gdy poczujemy przyjemne zapachy z kuchni czy z sali to znak, że możemy dobrze zjeść. Błędem jest myślenie, że duża liczba samochodów na parkingu np. przy zajeździe to gwarancja smacznych potraw. Po prostu może być tam tanio, a jedzenie jest kiepskiej jakości, zwyczajnie niesmaczne. Są ludzie, którzy mają określone budżety na stołowanie się i wolą nie przepłacić, a muszą coś zjeść.

A jakie produkty spożywcze są dla pani nieodłącznie związane z latem?

- Bez dwóch zdań poziomki, które uważam za jedne z najbardziej erotycznych owoców. Ale również pomidory. W sezonie smakują przecież najlepiej. Warto z nich korzystać i podawać pod różnymi postaciami.

Czy zdradzi nam pani swoje ulubione smaki lodów?

- Takie top trzy dla mnie to: waniliowe, chałwowe i kokosowe. Ale te ostatnie w efektownym deserze najlepiej smakują w Hawanie. Są takie miejsca, gdzie czasami warto pojechać po to, aby cieszyć się pełnią smaku i aromatu pięknie wyglądającego dania.

W przewodniku znalazło się kilka pani lokali m.in. warszawski Słodki… Słony i piękne Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej. Ale szczególną uwagę poświęciła pani wyróżnieniom dla restauracji po „Kuchennych Rewolucjach”. Które wyjątkowo pani poleca do odwiedzenia np. w trakcie wakacji?

Jest ich mnóstwo (przewodnik zawiera bowiem ponad 150 lokalizacji), ale z pewnością warto udać się do Ustki. Tam nad samym morzem znajdziemy Syrenkę, gdzie codziennie serwują świeże ryby i pachnie aromatem wędzarni przed lokalem. Kolejna w przewodniku jest też Sielawka, czyli pyszne miejsce w cudnej miejscowości letniskowej Borowotek – tam skosztujemy sezonowych dań ze świeżych ryb. Polecam oczywiście Schabowy raz, gdzie serwują prawdziwego schabowego z kością smażonego na smalcu, ale warto skusić się też na intensywną w smaku kaszankę, która zachwyci największego znawcę gatunku. Co ważne – w drzwiach z pewnością przywitają nas właściciele. Serdecznych gospodarzy spotkamy też w Zajeździe pod Kłobukiem, który słynie z najlepszej regionalnej kuchni warmińskiej. Pysznego pstrąga prosto z potoku znajdziemy w Malinówce w Wiśle. Obłędną golonkę polecam u pani Doroty w Domu Bawarskim w Tychach, gdzie zjemy pysznie, dużo i niedrogo.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg