Trwa ładowanie...
soja
Ewa Zwolak
Wczoraj, 3 maja 2025, 15:39

Ma więcej białka niż mięso i syci na długo. Niestety większość z nas boi się ją jeść

Choć soja jest jedną z najbardziej wartościowych roślin strączkowych na świecie, wciąż budzi kontrowersje i nieufność. Niesłusznie. Przez lata kojarzona głównie z dietą wegetariańską, dziś wraca do łask jako doskonałe źródło białka, które może śmiało konkurować z mięsem. Co więcej, soja dostarcza nie tylko cennych aminokwasów, ale też błonnika, witamin i składników mineralnych, które wspierają zdrowie organizmu.

Wokół soi narosło sporo mitówWokół soi narosło sporo mitówŹródło: Adobe Stock, fot: Picasa
d2dhjq4
d2dhjq4

Choć wokół soi narosło wiele mitów, to nie da się zaprzeczyć — to jeden z najbardziej wartościowych i wszechstronnych produktów roślinnych. Bogata w białko i błonnik, świetnie sprawdzi się nie tylko w diecie roślinnej, ale i w codziennym menu każdego z nas. Sałatka z gotowaną soją to szybki, prosty i bardzo pożywny sposób na włączenie jej do diety. Warto się przekonać, że soja może być nie tylko zdrowa, ale i naprawdę smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron w sosie orzechowym

Dlaczego warto jeść soję?

Choć soja często budzi mieszane uczucia, trudno przejść obok niej obojętnie, patrząc na jej właściwości odżywcze. To jedna z najbardziej wszechstronnych roślin na świecie, wykorzystywana zarówno w kuchni azjatyckiej, jak i nowoczesnych dietach roślinnych. Jej głównym atutem jest wysoka zawartość pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów — rzadkość wśród roślin.

d2dhjq4

To jednak nie wszystko. Soja oferuje także inne cenne składniki, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Oto, dlaczego warto włączyć ją do swojego menu:

  • Bogactwo białka — w 100 g suchej soi znajduje się aż ok. 36 g białka, co czyni ją jednym z najlepszych roślinnych źródeł tego składnika.
  • Długo syci — wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości na długo.
  • Zdrowe tłuszcze — soja dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnych dla serca.
  • Izoflawony — związki roślinne, które mogą wspierać gospodarkę hormonalną i działać ochronnie m.in. na układ krążenia.
  • Wszechstronność w kuchni — można ją gotować, piec, smażyć i marynować.

Prosta sałatka z gotowaną soją

Choć soja często kojarzy się z bardziej skomplikowanymi daniami kuchni roślinnej, ta sałatka pokazuje, że wcale nie musi tak być. Kilka prostych składników, delikatny dressing i odrobina świeżych warzyw wystarczą, by stworzyć posiłek, który jest nie tylko lekki i orzeźwiający, ale też niezwykle pożywny.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soi (lub 2 szklanki ugotowanej),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ogórek,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła (natka pietruszki, bazylia).
d2dhjq4

Przygotowanie:

  1. Suchą soję namaczam przez noc w dużej ilości wody, następnie gotuję do miękkości (ok. 1–1,5 godziny), odcedzam i studzę.
  2. Paprykę, ogórka i pomidorki kroję w kostkę lub na mniejsze kawałki, mieszam z ugotowaną soją, dodaję rukolę.
  3. W osobnej miseczce przygotowuję dressing z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
  4. Polewam sałatkę i delikatnie mieszam, na wierzchu posypuję świeżymi ziołami.
d2dhjq4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dhjq4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj