Łosoś w sosie cytrynowym. Smakowita rybka w 30 minut
Łosoś to smaczna i wartościowa ryba. Warto jednak pamiętać, by wybierać dzikiego łososia, a nie hodowlanego. Doskonale smakuje zarówno pieczony, jak i grillowany czy smażony. Na obiad polecamy łososia z patelni z aromatycznym i aksamitnym sosem cytrynowym. Rybę możemy podać z ziemniakami lub ryżem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z cytryn wycisnąć sok (bez pestek)
- Łososia posolić, zamarynować w soku z 1 cytryny (około 30 min.). Usmażyć na oliwie.
- Łososia zdjąć z patelni przełożyć na półmisek .
- Na patelnię dodać łyżkę masła, pół kieliszka białego wina, kilka plasterków cytryny, papryczkę chili bardzo drobno pokrojoną.
- Odparować i doprawić do smaku. Sosem polać łososia
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl