Łosoś duszony w sosie dyniowym. Szybko i smakowicie
Połączenie łososia i dyni może się wydawać nieco zaskakujące, jednak zapewniamy, że to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Przepis poleca autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g wyfiletowanego łososia atlantyckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Sos dyniowy:
- 100 g pieczonej dyni bez skóry
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona chili
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól morska
- 200 ml słodkiej śmietany
- listki szałwii
- koper, sól i pieprz do podania
Przepis
- Łososia dzielimy na pół, myjemy i osuszamy. Układamy w pojemniku, polewamy sokiem cytrynowym i posypujemy pieprzem. Odkładamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili.
- Podsmażamy i dodajemy dynię. Rozgniatamy ją drewnianą łopatką, wlewamy śmietanę, wkładamy szałwię i solimy. Gotujemy na malutkim ogniu.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kawałki łososia po 3 minuty z każdej strony. Układamy na dyniowym sosie i gotujemy na malutkim ogniu 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, wlewamy odrobinę wody.
- Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy koper i od razu podajemy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl