Lody o smaku sera pleśniowego i 9 innych trendów, o których będzie głośno w 2019
Jak co roku amerykański supermarket Whole Foods wytypował 10 trendów, które mają szansę stać się kulinarnymi hitami 2019 roku. "Sztuczne mięso", lody o smaku awokado i popcorn z masłem ghee to tylko kilka z typów.
Smaki Azji i Pacyfiku
W 2019 roku czeka nas prawdziwy boom na egzotyczne smaki. Whole Foods przewiduje, że egzotyczne mango i banany zostaną zastąpione mniej popularnymi owocami, takimi jak guawa, marakuja czy pitaja. Choć można je kupić w Polsce, nawet w dyskontach, ich ceny często przyprawiają o zawroty głowy.
Probiotyki
Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, które skutecznie wspierają perystaltykę jelit. Można je znaleźć w fermentowanych przetworach mlecznych, kiszonkach czy popularnym napoju kombucha. Choć spożywanie bakterii wielu może wydawać się dziwne, zdaniem ekspertów to właśnie one mogą zawojować rynek w 2019 roku.
Zdrowe tłuszcze
Nic nie wskazuje na to, żeby dieta ketogeniczna i dieta paleo straciły na popularności. W związku z tym – w 2019 roku zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, masło ghee czy orzechy, cały czas będą w modzie, co będzie można zauważyć na sklepowych półkach. "Kukurydza prażona na klarownym maśle" to tylko jeden z przewidywanych trendów supermarketu.
Olej CBD
Olej CBD ma szansę zostać niekwestionowanym hitem 2019. Olej Cannabigold, całkowicie legalny w Polsce, jest pozyskiwany z konopi włóknistych. Można go dostać m.in. pod postacią suplementów diety. Stosowanie CBD ułatwia zasypianie, działa przeciwbólowo i może pomóc w walce z nowotworami. Czy w 2019 roku ludzie zaczną masowo korzystać z jego właściwości? Przekonamy się o tym już niedługo.
Wykwintne przekąski
Wszelkie trendy kulinarne, uznawane za "wyrafinowane", mogą stać się jeszcze popularniejsze. Dzięki temu nawet zwykłe przekąski – takie jak słone paluszki czy krakersy – mogą się pojawić w zupełnie nowych wersjach. To prawdopodobne, że w 2019 roku w sklepach znajdziemy bezglutenowe czipsy z dipem z awokado czy orzeszki ziemne w truflowej skorupce.
Sztuczne mięso
Dobra wiadomość dla wegan i wegetarian. Już teraz roślinne zamienniki mięsa cieszą się tak dużą popularnością, że w 2019 roku może nas czekać prawdziwy boom na "sztuczne mięsa" na sklepowych półkach. Kluczowym składnikiem w tworzeniu wyrobów przypominających smakiem i teksturą mięso mają być grzyby. Jeśli przypuszczenia Whole Foods się potwierdzą, osoby uczulone na soję będą wniebowzięte.
Opakowania przyjazne dla środowiska
Wycofanie plastikowych słomek i innych jednorazowych produktów to dopiero początek długiej drogi do uratowania naszej planety. Whole Foods przewiduje, że w 2019 roku na rynku będą pojawiać się kolejne wielorazowe, przyjazne dla środowiska produkty.
Wielkie obietnice producentów
Coraz większa świadomość społeczna dotycząca szkodliwości spożywania oleju palmowego czy korzystania z jednorazowych produktów, może zmusić producentów do zapewniania konsumentów o etyczności ich produktów. Informacje "chronimy lasy tropikalne" czy "nie niszczymy środowiska" na opakowaniach i stronach producentów nie powinny być zaskoczeniem.
Lody w zwariowanych smakach
Lody o smaku solonego karmelu podawane w czarnych wafelkach barwionych węglem są już passé. Eksperci Whole Food przekonują, że w 2019 roku czeka nas prawdziwa lodowa rewolucja. Lody o smaku hummusu czy szlachetnych serów rzemieślniczych, które mogą zagościć w lodziarniach, nie brzmią jednak zachęcająco.
Smakołyki prosto z mórz i oceanów
Kubki smakowe Polaków zaczynają się zmieniać, a obecność wodorostów nori czy glonów wakame w kuchni powoli przestaje dziwić. Przewiduje się, że w 2019 roku w sklepach pojawią się czipsy i przekąski przygotowywane na bazie kolejnych morskich roślin, w tym lilii wodnej. Czy dotrą do Polski? Czas pokaże.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl