Lody o smaku sera pleśniowego i 9 innych trendów, o których będzie głośno w 2019

Jak co roku amerykański supermarket Whole Foods wytypował 10 trendów, które mają szansę stać się kulinarnymi hitami 2019 roku. "Sztuczne mięso", lody o smaku awokado i popcorn z masłem ghee to tylko kilka z typów.

10 kulinarnych trendów na rok 2019
Źródło zdjęć: © 123RF

Smaki Azji i Pacyfiku

W 2019 roku czeka nas prawdziwy boom na egzotyczne smaki. Whole Foods przewiduje, że egzotyczne mango i banany zostaną zastąpione mniej popularnymi owocami, takimi jak guawa, marakuja czy pitaja. Choć można je kupić w Polsce, nawet w dyskontach, ich ceny często przyprawiają o zawroty głowy.

Probiotyki

Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, które skutecznie wspierają perystaltykę jelit. Można je znaleźć w fermentowanych przetworach mlecznych, kiszonkach czy popularnym napoju kombucha. Choć spożywanie bakterii wielu może wydawać się dziwne, zdaniem ekspertów to właśnie one mogą zawojować rynek w 2019 roku.

Zdrowe tłuszcze

Nic nie wskazuje na to, żeby dieta ketogeniczna i dieta paleo straciły na popularności. W związku z tym – w 2019 roku zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, masło ghee czy orzechy, cały czas będą w modzie, co będzie można zauważyć na sklepowych półkach. "Kukurydza prażona na klarownym maśle" to tylko jeden z przewidywanych trendów supermarketu.

Olej CBD

Olej CBD ma szansę zostać niekwestionowanym hitem 2019. Olej Cannabigold, całkowicie legalny w Polsce, jest pozyskiwany z konopi włóknistych. Można go dostać m.in. pod postacią suplementów diety. Stosowanie CBD ułatwia zasypianie, działa przeciwbólowo i może pomóc w walce z nowotworami. Czy w 2019 roku ludzie zaczną masowo korzystać z jego właściwości? Przekonamy się o tym już niedługo.

Wykwintne przekąski

Wszelkie trendy kulinarne, uznawane za "wyrafinowane", mogą stać się jeszcze popularniejsze. Dzięki temu nawet zwykłe przekąski – takie jak słone paluszki czy krakersy – mogą się pojawić w zupełnie nowych wersjach. To prawdopodobne, że w 2019 roku w sklepach znajdziemy bezglutenowe czipsy z dipem z awokado czy orzeszki ziemne w truflowej skorupce.

Sztuczne mięso

Dobra wiadomość dla wegan i wegetarian. Już teraz roślinne zamienniki mięsa cieszą się tak dużą popularnością, że w 2019 roku może nas czekać prawdziwy boom na "sztuczne mięsa" na sklepowych półkach. Kluczowym składnikiem w tworzeniu wyrobów przypominających smakiem i teksturą mięso mają być grzyby. Jeśli przypuszczenia Whole Foods się potwierdzą, osoby uczulone na soję będą wniebowzięte.

Opakowania przyjazne dla środowiska

Wycofanie plastikowych słomek i innych jednorazowych produktów to dopiero początek długiej drogi do uratowania naszej planety. Whole Foods przewiduje, że w 2019 roku na rynku będą pojawiać się kolejne wielorazowe, przyjazne dla środowiska produkty.

Wielkie obietnice producentów

Coraz większa świadomość społeczna dotycząca szkodliwości spożywania oleju palmowego czy korzystania z jednorazowych produktów, może zmusić producentów do zapewniania konsumentów o etyczności ich produktów. Informacje "chronimy lasy tropikalne" czy "nie niszczymy środowiska" na opakowaniach i stronach producentów nie powinny być zaskoczeniem.

Lody w zwariowanych smakach

Lody o smaku solonego karmelu podawane w czarnych wafelkach barwionych węglem są już passé. Eksperci Whole Food przekonują, że w 2019 roku czeka nas prawdziwa lodowa rewolucja. Lody o smaku hummusu czy szlachetnych serów rzemieślniczych, które mogą zagościć w lodziarniach, nie brzmią jednak zachęcająco.

Smakołyki prosto z mórz i oceanów

Kubki smakowe Polaków zaczynają się zmieniać, a obecność wodorostów nori czy glonów wakame w kuchni powoli przestaje dziwić. Przewiduje się, że w 2019 roku w sklepach pojawią się czipsy i przekąski przygotowywane na bazie kolejnych morskich roślin, w tym lilii wodnej. Czy dotrą do Polski? Czas pokaże.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce