Liście laurowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Liście laurowe to suszone liście wawrzynu szlachetnego występującego przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego. W kuchni nadają aromatu sosom, zupom i zalewom, a w kwestii zdrowia łagodzą suchy kaszel, uśmierzają bóle reumatyczne i usuwają łupież. Lecznicze właściwości liści laurowych znane były już w starożytnej Grecji, gdzie nadano im również wymiar symboliczny – miały zapewnić opiekę bogów i chronić przed złem.

Liście laurowe nadają aromatu zupom, sosom i zalewom
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Liście laurowe – wartości odżywcze

Liście laurowe zawierają wiele ważnych dla naszego zdrowia związków chemicznych, witamin i minerałów. Są przede wszystkim źródłem wapnia, magnezu i potasu. Liście laurowe zawierają też sód, błonnik i żelazo. Oprócz tego są bogate w witaminy: A, D, B6 i B12. Przyprawa ta zawiera również wiele związków lotnych, takich jak mircen, beta-pinen czy linalol , które posiadają właściwości przeciwzapalne, antyutleniające, polepszają trawienie i przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Świeże liście laurowe to także źródło witaminy C oraz kwasu foliowego.

Liście laurowe – właściwości

Liście laurowe mają właściwości wiatropędne, wykrztuśne, napotne, oczyszczające, a także przeciwwirusowe. Dzięki swoim wartościom odżywczym działają pozytywnie na układ pokarmowy ułatwiając trawienie. Liście laurowe wspomagają również apetyt, działają kojąco na bóle kolkowe oraz wrzody w żołądku. Są świetnym lekarstwem na kaca i zatrucia pokarmowe, pomagają także przy zaburzeniach odżywiania (na przykład anoreksji).
Olejek laurowy podczas inhalacji działa kojąco na dolegliwości zatok, a w formie podstawowej pomaga w leczeniu schorzeń skórnych: grzybicy stóp, łupieżu czy łuszczycy. Poza tym, liście laurowe sprawdzą się w leczeniu infekcji dziąseł, chrypki, kaszlu, grypy czy zapalenia oskrzeli. Redukują także poziom cukru i złego cholesterolu pomagając tym samym w walce z cukrzycą.
Natomiast fitoskładniki liści laurowych poprawiają pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru oraz ataku serca. Warto nadmienić, że najsilniejszy ze wspomnianych fitoskładników, kwercetyna, wykazuje właściwości antyrakowe.

Liście laurowe – zastosowanie

Liście laurowe kojarzą się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą o słodkawym smaku, nieodzowną w przygotowywaniu sosów, zup i zalew. Mimo, że sama roślina pochodzi znad Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, przyprawa popularna i stosowana jest w różnych regionach świata. Jednak poza zastosowaniem kulinarnym liście laurowe służą również do wyrobu płukanek pomagających pozbyć się łupieżu czy olejków, które wcierane w skórę uśmierzają bóle reumatyczne. Bardzo popularne jest także picie naparów z liści laurowych, które służą oczyszczaniu stawów. Ponadto, olejek z liści laurowych jest świetnym środkiem na odstraszanie owadów.
Liść laurowy jest zielem dość powszechnym w sklepach zielarskich i marketach, jednak wawrzyn szlachetny można uprawiać również w doniczce, w warunkach domowych. Takie rozwiązanie daje nam komfort sięgnięcia po ziele w każdym momencie, a wnętrzu naszej kuchni świetną zieloną ozdobę.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców