Liście laurowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Liście laurowe to suszone liście wawrzynu szlachetnego występującego przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego. W kuchni nadają aromatu sosom, zupom i zalewom, a w kwestii zdrowia łagodzą suchy kaszel, uśmierzają bóle reumatyczne i usuwają łupież. Lecznicze właściwości liści laurowych znane były już w starożytnej Grecji, gdzie nadano im również wymiar symboliczny – miały zapewnić opiekę bogów i chronić przed złem.

Liście laurowe nadają aromatu zupom, sosom i zalewom
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Liście laurowe – wartości odżywcze

Liście laurowe zawierają wiele ważnych dla naszego zdrowia związków chemicznych, witamin i minerałów. Są przede wszystkim źródłem wapnia, magnezu i potasu. Liście laurowe zawierają też sód, błonnik i żelazo. Oprócz tego są bogate w witaminy: A, D, B6 i B12. Przyprawa ta zawiera również wiele związków lotnych, takich jak mircen, beta-pinen czy linalol , które posiadają właściwości przeciwzapalne, antyutleniające, polepszają trawienie i przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Świeże liście laurowe to także źródło witaminy C oraz kwasu foliowego.

Liście laurowe – właściwości

Liście laurowe mają właściwości wiatropędne, wykrztuśne, napotne, oczyszczające, a także przeciwwirusowe. Dzięki swoim wartościom odżywczym działają pozytywnie na układ pokarmowy ułatwiając trawienie. Liście laurowe wspomagają również apetyt, działają kojąco na bóle kolkowe oraz wrzody w żołądku. Są świetnym lekarstwem na kaca i zatrucia pokarmowe, pomagają także przy zaburzeniach odżywiania (na przykład anoreksji).
Olejek laurowy podczas inhalacji działa kojąco na dolegliwości zatok, a w formie podstawowej pomaga w leczeniu schorzeń skórnych: grzybicy stóp, łupieżu czy łuszczycy. Poza tym, liście laurowe sprawdzą się w leczeniu infekcji dziąseł, chrypki, kaszlu, grypy czy zapalenia oskrzeli. Redukują także poziom cukru i złego cholesterolu pomagając tym samym w walce z cukrzycą.
Natomiast fitoskładniki liści laurowych poprawiają pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru oraz ataku serca. Warto nadmienić, że najsilniejszy ze wspomnianych fitoskładników, kwercetyna, wykazuje właściwości antyrakowe.

Liście laurowe – zastosowanie

Liście laurowe kojarzą się przede wszystkim z aromatyczną przyprawą o słodkawym smaku, nieodzowną w przygotowywaniu sosów, zup i zalew. Mimo, że sama roślina pochodzi znad Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej, przyprawa popularna i stosowana jest w różnych regionach świata. Jednak poza zastosowaniem kulinarnym liście laurowe służą również do wyrobu płukanek pomagających pozbyć się łupieżu czy olejków, które wcierane w skórę uśmierzają bóle reumatyczne. Bardzo popularne jest także picie naparów z liści laurowych, które służą oczyszczaniu stawów. Ponadto, olejek z liści laurowych jest świetnym środkiem na odstraszanie owadów.
Liść laurowy jest zielem dość powszechnym w sklepach zielarskich i marketach, jednak wawrzyn szlachetny można uprawiać również w doniczce, w warunkach domowych. Takie rozwiązanie daje nam komfort sięgnięcia po ziele w każdym momencie, a wnętrzu naszej kuchni świetną zieloną ozdobę.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw