Liście kaffiru – cytrynowa moc w kuchni

Stanowią obowiązkowy składnik licznych potraw spożywanych przez mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Liście kaffiru nadają daniom intensywnego smaku i aromatu, dlatego muszą stosowane z umiarem, ale na pewno warto je wypróbować.

Liście kaffiru – cytrynowa moc w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Ciernisty krzew cytrusowy, niekiedy przyjmujący postać niewielkiego drzewka, nosi różne nazwy: papeda, makrut, lima tajlandzka, cytrus pofałdowany, lima kaffir, a nawet skrzydła anioła. Pochodzi z Indii, ale obecnie rośnie w stanie naturalnym także w Indonezji, Malezji, Tajlandii, Laosie, na Hawajach, Madagaskarze czy Mauritiusie. W południowo-wschodniej Azji jest cenioną rośliną ozdobną, rosnącą w wielu parkach oraz przydomowych ogródkach. W XIX wieku dotarła również do Europy. Do dziś uprawia się ją zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Wśród innych roślin cytrusowych limę kaffir wyróżnia to, że nie wykorzystuje się kulinarnie owoców, które są zbyt kwaśne i cierpkie. Ich starta skórka bywa natomiast dodawana do past typu curry. Z owoców pozyskuje się również olejek eteryczny wykorzystywany m.in. w szamponach, dezodorantach czy odświeżaczach powietrza.

Znacznie większe zainteresowanie budzą jednak liście kaffiru, składające się z dwóch segmentów i układające w charakterystyczny kształt klepsydry. To bardzo popularna przyprawa w kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej i laotańskiej. Bez nich trudno sobie wyobrazić wiele tutejszych potraw, w ostatnich dziesięcioleciach zdobywających miłośników na całym świecie.

Zobacz też: Zastosowanie skórki z pomarańczy

W Polsce dostępne są zazwyczaj w postaci suszonej lub mrożonej (na szczęście nie tracą przez to zbyt dużo walorów smakowych i zapachowych). Jeśli chcemy jednak sprawdzić, jak smakują świeże liście, możemy wyhodować papedę w domu – na rynku dostępne są sadzonki krzewu limonki kaffir, który świetnie sprawdza się jako roślina doniczkowa, choć wymaga właściwej pielęgnacji, zwłaszcza dostępu do słońca.

Liście kaffiru – właściwości odżywcze

Smak i aromat liści kaffiru to przede wszystkim zasługa wysokiego stężenia olejków eterycznych wykazujących wysoką aktywność biologiczną i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zapachowe związki skutecznie zwalczają szkodliwe drobnoustroje, m.in. bakterie odpowiedzialne za zakażenia dróg oddechowych, układu pokarmowego czy skóry.

Badania naukowe wykazały, że w liściach kaffiru kryje się też dużo kwasów fenolowych i flawonoidów, czyli związków wykazujących właściwości przeciwzapalne , wpływających pozytywnie na układ krwionośny oraz będących silnymi przeciwutleniaczami, neutralizującymi szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu i rozwój schorzeń układu krążenia czy chorób nowotworowych.

Liście kaffiru w kuchni

Kaffir można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Należy jednak pamiętać, że ze względu na intensywny smak i aromat wystarczy dodać do potrawy nie więcej niż 2-3 liście. Podobnie jak liście laurowe nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Nawet świeże, gdyż są grube i trudne do pogryzienia. Dlatego wyjmijmy je przed zaserwowaniem dania. Suszone liście można ewentualnie zmielić – w takiej postaci świetnie sprawdzą się w pastach curry, obok chili, szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, kolendry czy kminu.

Liście kaffiru nadają świeżości i smaku azjatyckim zupom, w tym słynnej tajskiej tom yam, przyrządzanej na bazie bulionu, z krewetkami lub kurczakiem, grzybami, chili, galangalem, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym.

Przyprawa wzbogaca też smak innych potraw z warzyw, drobiu, ryb i owoców morza, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry (chińska technika polegająca na smażeniu na mocno rozgrzanym oleju i częstym mieszaniu), z dodatkiem mleczka kokosowego, w połączeniu z którym wywołuje istną eksplozję smaków i aromatów.

Liści kaffiru warto używać do aromatyzowania sałatek, sosów czy oliwy. Są pysznym dodatkiem do orientalnych gulaszów. Można je dodać także do herbaty, aby nabrała niezwykłego aromatu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀