Domowy ramen krok po kroku. Sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

Ramen, czyli mówiąc w skrócie japoński rosół, od kilku lat święci triumfy w kulinarnym świecie. Przygotowanie go w domu jest czasochłonne, jednak smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować ten azjatycki przysmak.

/ 5Esencjonalny wywar

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wywaru. Potrzebujemy ok. 6 l wody, 2 kg surowego mięsa (może być kurczak, wołowina, kości wieprzowe), 1 cebuli, 4 marchewek, włoszczyzny, 1 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i soli do smaku. Warzywa oczyszczamy i obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Gotowy wywar odcedzamy.

/ 5Baza

Obraz
© 123RF

Baza jest tym, co nadaje zupie charakterystyczny smak i odróżnia ją od polskiego rosołu. Musimy przygotować 1 łyżkę oleju do smażenia, 1 łyżeczkę oleju sezamowego (lub sojowego), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżeczkę świeżego imbiru, 2-3 łyżki pasty miso, 50 ml sosu japońskiego, chilli, sól i pieprz do smaku. Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek, tak by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pastę miso i sos japoński oraz chilli. Gotujemy masę ok. 10-12 minut. Bazę łączymy z wywarem.

/ 5Makaron

Obraz
© 123RF

Możemy użyć 3 rodzajów makaronu: japońskiego (ten będzie najlepszy), polskiego (byleby był długi i cienki) lub ostatecznie z zupek chińskich. Tradycyjny japoński makaron powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Makaron bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.

/ 5Dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim stawiamy na mięso. Może być to wieprzowina lub wołowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania. Wizualny i smakowy akcent stanowią również ugotowane na twardo jajka. Do tego wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny