Domowy ramen krok po kroku. Sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

Ramen, czyli mówiąc w skrócie japoński rosół, od kilku lat święci triumfy w kulinarnym świecie. Przygotowanie go w domu jest czasochłonne, jednak smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować ten azjatycki przysmak.

/ 5Esencjonalny wywar

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wywaru. Potrzebujemy ok. 6 l wody, 2 kg surowego mięsa (może być kurczak, wołowina, kości wieprzowe), 1 cebuli, 4 marchewek, włoszczyzny, 1 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i soli do smaku. Warzywa oczyszczamy i obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Gotowy wywar odcedzamy.

/ 5Baza

Obraz
© 123RF

Baza jest tym, co nadaje zupie charakterystyczny smak i odróżnia ją od polskiego rosołu. Musimy przygotować 1 łyżkę oleju do smażenia, 1 łyżeczkę oleju sezamowego (lub sojowego), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżeczkę świeżego imbiru, 2-3 łyżki pasty miso, 50 ml sosu japońskiego, chilli, sól i pieprz do smaku. Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek, tak by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pastę miso i sos japoński oraz chilli. Gotujemy masę ok. 10-12 minut. Bazę łączymy z wywarem.

/ 5Makaron

Obraz
© 123RF

Możemy użyć 3 rodzajów makaronu: japońskiego (ten będzie najlepszy), polskiego (byleby był długi i cienki) lub ostatecznie z zupek chińskich. Tradycyjny japoński makaron powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Makaron bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.

/ 5Dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim stawiamy na mięso. Może być to wieprzowina lub wołowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania. Wizualny i smakowy akcent stanowią również ugotowane na twardo jajka. Do tego wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców