Domowy ramen krok po kroku. Sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

Ramen, czyli mówiąc w skrócie japoński rosół, od kilku lat święci triumfy w kulinarnym świecie. Przygotowanie go w domu jest czasochłonne, jednak smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować ten azjatycki przysmak.

/ 5Esencjonalny wywar

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wywaru. Potrzebujemy ok. 6 l wody, 2 kg surowego mięsa (może być kurczak, wołowina, kości wieprzowe), 1 cebuli, 4 marchewek, włoszczyzny, 1 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i soli do smaku. Warzywa oczyszczamy i obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Gotowy wywar odcedzamy.

/ 5Baza

Obraz
© 123RF

Baza jest tym, co nadaje zupie charakterystyczny smak i odróżnia ją od polskiego rosołu. Musimy przygotować 1 łyżkę oleju do smażenia, 1 łyżeczkę oleju sezamowego (lub sojowego), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżeczkę świeżego imbiru, 2-3 łyżki pasty miso, 50 ml sosu japońskiego, chilli, sól i pieprz do smaku. Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek, tak by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pastę miso i sos japoński oraz chilli. Gotujemy masę ok. 10-12 minut. Bazę łączymy z wywarem.

/ 5Makaron

Obraz
© 123RF

Możemy użyć 3 rodzajów makaronu: japońskiego (ten będzie najlepszy), polskiego (byleby był długi i cienki) lub ostatecznie z zupek chińskich. Tradycyjny japoński makaron powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Makaron bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.

/ 5Dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim stawiamy na mięso. Może być to wieprzowina lub wołowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania. Wizualny i smakowy akcent stanowią również ugotowane na twardo jajka. Do tego wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce