Domowy ramen krok po kroku. Sprawdzony przepis

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Azjatyckie smaki

Obraz
© 123RF

Ramen, czyli mówiąc w skrócie japoński rosół, od kilku lat święci triumfy w kulinarnym świecie. Przygotowanie go w domu jest czasochłonne, jednak smak wynagrodzi wszystkie trudy. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować ten azjatycki przysmak.

/ 5Esencjonalny wywar

Obraz
© 123RF

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wywaru. Potrzebujemy ok. 6 l wody, 2 kg surowego mięsa (może być kurczak, wołowina, kości wieprzowe), 1 cebuli, 4 marchewek, włoszczyzny, 1 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu i soli do smaku. Warzywa oczyszczamy i obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Gotowy wywar odcedzamy.

/ 5Baza

Obraz
© 123RF

Baza jest tym, co nadaje zupie charakterystyczny smak i odróżnia ją od polskiego rosołu. Musimy przygotować 1 łyżkę oleju do smażenia, 1 łyżeczkę oleju sezamowego (lub sojowego), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżeczkę świeżego imbiru, 2-3 łyżki pasty miso, 50 ml sosu japońskiego, chilli, sól i pieprz do smaku. Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek, tak by się nie przypaliły. Następnie dodajemy pastę miso i sos japoński oraz chilli. Gotujemy masę ok. 10-12 minut. Bazę łączymy z wywarem.

/ 5Makaron

Obraz
© 123RF

Możemy użyć 3 rodzajów makaronu: japońskiego (ten będzie najlepszy), polskiego (byleby był długi i cienki) lub ostatecznie z zupek chińskich. Tradycyjny japoński makaron powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Makaron bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.

/ 5Dodatki

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim stawiamy na mięso. Może być to wieprzowina lub wołowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania. Wizualny i smakowy akcent stanowią również ugotowane na twardo jajka. Do tego wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej