Liście chrzanu – dlaczego powinny zagościć w naszej kuchni

Korzeń nie jest jedyną jadalną częścią chrzanu. Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali również jego liście, które mają charakterystyczny, lekko ostry smak, a także kryją bogactwo cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzają się w marynatach, mogą być również wartościowym składnikiem wielu pysznych potraw.

Liście chrzanuPodobnie jak korzeń chrzanu, również jego liście wykazują imponują wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © 123RF

Choć jego łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą blisko morza, to dziki chrzan możemy spotkać w całej Polsce, m.in. na nieużytkach, torowiskach czy w przydrożnych rowach. Jest także powszechnie uprawiany, przede wszystkim dla zgrubiałego korzenia o intensywnym, ostrym smaku oraz aromacie. Po utarciu stanowi pyszny dodatek do potraw, zwłaszcza mięs, wykorzystuje się go także podczas wyrobu rozmaitych sosów, musztard i majonezów.

Liście chrzanu są zwykle traktowane jak niepotrzebny chwast. Przed wiekami cieszyły się jednak znacznie większym szacunkiem. Już w średniowieczu ceniono je za właściwości lecznicze i wykorzystywano m.in. do okładów łagodzących bóle reumatyczne. O walorach chrzanowych liści wspominała św. Hildegarda z Bingen, znana mistyczka i uzdrowicielka.

Ze względu na ich właściwości bakterio- i grzybobójcze nasi przodkowie chętnie zabezpieczali żywność przed zepsuciem zawijając w liście chrzanu wędliny czy masło. Wypiekano na nich również chleb, który dzięki temu nabierał aromatu i dłużej zachowywał świeżość. Chrzanowymi liśćmi wzbogacano marynaty oraz rozmaite zupy i polewki. Wykorzystywano je także jako… ochronę przed słońcem podczas prac w polu.

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Liście chrzanu – wartości odżywcze

Podobnie jak korzeń chrzanu, również jego liście wykazują imponują wartości odżywcze. Są skarbnicą witamin z grupy B (łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, poprawiają sprawność intelektualną), a także kwasu askorbinowego, który wzmacnia odporność organizmu, ale również chroni przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, przyspieszających procesy starzenia oraz rozwój nowotworów czy chorób układu krążenia.

Za ostry smak chrzanowych liści odpowiada synigryna – glikozyd o silnych właściwościach antybiotycznych, grzybo- i bakteriobójczych, działający także rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.

Liście chrzanu kryją solidną dawkę minerałów, m.in. potasu, wapnia i magnezu. Są bogatym źródłem siarki odgrywającej ważną rolę w procesach metabolicznych, regulującej poziom cukru we krwi, pomagającej usuwać toksyny, pozytywnie działającej na układ pokarmowy oraz wzrok (chroni oczy przed zaćmą) oraz niezbędnej do utrzymania dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Liście chrzanu w kuchni

Chrzanowe liście to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Jak wykorzystać je w kuchni? Choćby dokładając do marynowanych ogórków, którym nadadzą aromatu i jędrności, a także przedłużą trwałość.

Chrzan
© 123RF

Jeśli pieczemy w domu chleb lub planujemy zacząć to robić, warto sięgnąć do tradycyjnych metod naszych przodków i wyłożyć formę wcześniej umytymi i wysuszonymi liśćmi chrzanu. Wzbogacą smak pieczywa oraz zapewnią mu pożądaną wilgotność.

Chrzanowe liście z powodzeniem zastąpią kapustę w gołąbkach. Przed nałożeniem farszu należy odciąć zgrubiałą łodygę, a następnie sparzyć liście przez 30 sekund we wrzącej wodzie i pozostawić na chwilę do odcieknięcia.

Z liści chrzanu przygotujemy ciekawą alternatywę dla klasycznego bazyliowego pesto – kilka łyżek zblanszowanych i posiekanych liści miksujemy na gładką masę z 2-3 ząbkami czosnku, posiekanymi orzeszkami piniowymi, startym parmezanem i oliwą z oliwek.

Liście chrzanu świetnie sprawdzają się również w rozmaitych sałatkach, np. z fetą, czerwoną papryką, ogórkiem, oliwkami oraz sosem z oliwy, musztardy i octu balsamicznego. Można je udusić na maśle, a następnie zaserwować jako dodatek do mięs czy placków. W chrzanowe liście warto zawinąć rybę przed grillowaniem.

Z liści chrzanu przyrządzimy także pyszne smarowidło do pieczywa. Wystarczy je umyć, osuszyć, a następnie drobno posiekać lub zmiksować, po czym utrzeć z miękkim masłem i doprawić solą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany