Zapomniane przyprawy polskiej kuchni

Dziś, gdy mamy w sklepach wybór przypraw suszonych i świeżych z całego świata, zapomnieliśmy o tych, które przez wieki używane były w polskiej kuchni. A to właśnie one tradycyjnie dodawały specyficznych smaków i aromatów, typowych dla naszych potraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Kulinarny powrót do korzeni

Obraz
© Fotolia

Dziś, gdy mamy w sklepach wybór przypraw suszonych i świeżych z całego świata, zapomnieliśmy o tych, które przez wieki używane były w polskiej kuchni. A to właśnie one tradycyjnie dodawały specyficznych smaków i aromatów, typowych dla naszych potraw.

Niektóre dania kuchni staropolskiej wiele straciły na tym, że przestaliśmy ich używać. Warto więc wrócić do starych przepisów z zapomnianymi dziś trochę przyprawami.

/ 9Chrzan

Obraz
© Shutterstock.com

Dziś korzeń chrzanu traktowany jest jedynie jako dodatek do mięs. A przed wiekami był jedną z podstawowych przypraw w polskiej kuchni. Łatwo dostępny (rośnie bowiem praktycznie wszędzie - i w ogrodach i na polach) dodawał smaku pieczeniom, zupom i sosom. Chrzan dodawano do gulaszu tak, jak dziś dodajemy do takich potraw imbiru i czosnku. Ta powszechnie dostępna przyprawa doskonale rozgrzewa i dostarcza organizmowi mnóstwo witaminy C, więc jest bardzo zdrowa. Szkoda, że chrzan został zepchnięty na margines naszej kuchni.

/ 9Anyż

Obraz
© Shutterstock.com

Ciasteczka czy cukierki anyżowe znamy wszyscy. Nie pamiętamy jednak, że anyż dodawany był także do ryb, mięs i sałatek. Te małe, aromatyczne nasiona pochodzą z rośliny, która świetnie sobie daje radę w naszym klimacie. Anyż jest bardzo aromatyczny, trochę słodki w smaku, przez to dodaje kolorytu potrawom. Trzeba koniecznie spróbować ryby pieczonej z anyżem. Z początku smak może wydać się dziwny, niecodzienny, ale to właśnie aromat tradycyjnej staropolskiej kuchni.

/ 9Gorczyca

Obraz
© 123RF.COM

Nasion bardzo pospolitej w naszym kraju gorczycy używa się dziś niemal wyłącznie do produkcji musztardy. Jednak w polskiej kuchni dodawało się do potraw nie tylko nasiona gorczycy, ale również liście tej rośliny. Gorczyca zaostrzała smak dań, jednocześnie wnosząc orzeźwiający aromat. W Polsce używano głównie gorczycy żółtej, miejscowej, choć w bogatszych domach można było spróbować ostrzejszej gorczycy czarnej - sprowadzanej z Azji. Pieczeń wieprzowa z gorczycą to jedno z najbardziej popularnych dań z dodatkiem tej przyprawy.

/ 9Jałowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Kiedyś wystarczyło wyjść do lasu, by przynieść garść najbardziej chyba aromatycznej, typowo polskiej przyprawy - jałowca. Te niebieskie jagody dodawano głównie do mięs. Specyficzny aromat nadawał potrawom posmak lasu i dziczyzny. Bez jałowca bigos nie był bigosem. Dziś ta przyprawa jest coraz rzadziej używana. A szkoda, bo smak jałowca jest fantastyczny. I to nie tylko w ginie - wódce aromatyzowanej właśnie jagodami z tego krzewu.

/ 9Długi pieprz

Obraz

Staropolskie potrawy musiały zawierać mnóstwo przypraw korzennych - najczęściej bowiem używano do gotowania lekko nieświeżego mięsa, więc przyprawy miały ukryć nieciekawy smak i zapach. Doskonale do tego celu nadawał się pieprz. Ale nie były to czarne ziarna, których używamy w kuchni dziś. Karawany kupieckie przywoziły do Polski pochodzący z Azji i tańszy pieprz długi. Ma on zwarty owocostan, jest bardziej ostry od czarnego pieprzu i łatwo go się suszy, co jest istotne przy transporcie. Taki pieprz nie był wcale bardzo tani, ale można było używać go mniej niż zwykłego, więc oszczędzało się na ilości. Dziś w sklepach z żywnością orientalną także możemy na niego trafić, warto więc spróbować tej przyprawy i nie po to, by zamaskowała brzydki zapach nieświeżych produktów.

/ 9Oregano

Obraz
© 123RF.COM

Gdy do Polski kilkanaście lat temu trafiła moda na kuchnię włoską, zachwycaliśmy się smakiem oregano, przyprawy nieodłącznie kojarzącej się z kuchnią śródziemnomorską. Mało kto wie, że zioło to było znane i popularne w kuchni polskiej od wieków. Oregano bowiem to nasza poczciwa lebiodka - pospolita roślina polna, rosnąca wszędzie. Lebiodka była używana w polskiej kuchni do przyprawiania ryb, drobiu i chleba. Po II wojnie światowej trochę została zapomniana, a dziś jest znana jako oregano. Nie musimy jednak kupować tej przyprawy w sklepie. Watro spróbować tej rosnącej dziko i noszącej skromniejsze imię. Nie zdziwmy się jednak, że dzika lebiodka ma nieco inny aromat, niż uprawiane przemysłowo oregano.

/ 9Pokrzywa

Obraz
© 123RF.COM

Liście tego pospolitego chwastu już setki lat temu stanowiły doskonały dodatek do potraw kuchni polskiej. Mają one bardzo ciekawy smak, trochę jak skrzyżowanie szpinaku i szczawiu. Suszoną pokrzywę dodawano do dań warzywnych, do zapiekanek z kaszy czy ziemniaków. Często suszona pokrzywa zastępowała inne przyprawy - jest bowiem bardzo smaczna, łatwo dostępna i uniwersalna. Dziś praktycznie nie używa się liści tej rośliny w polskiej kuchni. Szkoda, bo choć najzdrowsza jest surowa roślina, to nawet suszona pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Jest więc nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

/ 9Liście wiśni

Obraz

I na koniec przyprawa, która była używana wyłącznie w polskiej kuchni - liście wiśni. Dziś brzmi to bardzo dziwnie, ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu soki owocowe aromatyzowano sokiem z liści tego drzewa - zarówno uprawianego w ogrodach, jak i rosnącego dziko. Sok z liści wiśni w smaku przypomina trochę owoce, ale jest o wiele mniej słodki i intensywniej pachnie. Dlatego też używano go do deserów. Liście wiśni dodawały także smaku i jędrności kiszonym ogórkom czy pomidorom. Szkoda, że o tym zapomnieliśmy.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu