Liofilizowana żywność, pomysł na jedzenie pod namiotem

Wyjeżdżając na wypoczynek na łono przyrody zazwyczaj zabieramy ze sobą cały zapas żywności. Makarony, ryż, konserwowane warzywa, mięsne i rybne konserwy czy gotowe dania w słoikach zajmują nie tylko sporo miejsca, ale również sporo ważą. Dlatego też z pomocą tym, którzy nie mają ochoty nosić zbyt ciężkich plecaków, gotować i myć stert naczyń przychodzi coraz popularniejsza żywność liofilizowana.

Liofilizowane warzywa i owoceLiofilizowane warzywa i owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JOAQuincorbalan.com m
Magda Bukowska

Czym jest liofilizowanie?

To metoda konserwacji żywności znana od bardzo dawna, ale wcześniej dostępna przede wszystkim dla osób, które musiały jakoś się żywić w ekstremalnych warunkach, czyli żołnierzy, kosmonautów czy żeglarzy. Jednym z pierwszych liofilizowanych na świecie produktów była kawa, która po obróbce stawała się rozpuszczalna. Z biegiem czasu z wojennych okopów "trafiła pod strzechy", i zdobyła ogromną popularność na całym świecie.

Proces liofilizowania żywności składa się z dwóch etapów: najpierw trzeba wymrozić z produktów wodę, a następnie próżniowo je zapakować. Dzięki temu pozbywamy się bakterii i grzybów, ale dodatkowo konserwowana w ten sposób żywność nie tylko waży niewiele, lecz zajmuje również bardzo mało miejsca. Dodatkowo, poddane takiej obróbce jedzenie nie traci swojego smaku, aromatu czy barwy, a przyrządzanie go jest dziecinnie proste. Wystarczy zalać saszetkę z liofilizowanym daniem gorącą wodą, odczekać dwie-trzy minuty i gotowe.

Procesowi liofilizacji poddaje się przede wszystkim mięso, ryby, owoce i warzywa. Bez problemu jednak możemy kupić i pełne, gotowe dania, takie jak makaron z sosami, dania mięsne, zupy, zestawy śniadaniowe. Znajdziemy również mnóstwo propozycji dla wegetarian.

Co znajduje się w konserwach turystycznych?

Jedynym tak naprawdę minusem produktów liofilizowanych jest ich cena. Średni koszt pełnej porcji to około 20-35 złotych. Jeśli więc w plenerze będziemy zjadamy trzy takie dania dziennie, musimy liczyć się z wydatkiem rzędu 60-100 zł.

Jeśli cena wydaje nam się zaporowa, a dużo podróżujemy i mamy wiele okazji, by po taką żywność sięgać, możemy pomyśleć o tym, by samemu ją liofilizować. Jest to możliwe, choć wymaga odpowiednich urządzeń i wprawy. Najpierw bowiem musimy produkty zamrozić do temperatury co najmniej -40 stopni C. W normalnej zamrażarce to się nie uda. To jednak połowa problemu, bo później musimy użyć maszyny próżniowej, która odciągnie wodę i zamknie jedzenie w bezpieczny sposób. Na rynku pojawiają się jednak coraz tańsze maszyny do liofilizacji, więc kto wie, może za kilka lat będzie to standard domowej konserwacji żywności?

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał