Liofilizowana żywność, pomysł na jedzenie pod namiotem

Wyjeżdżając na wypoczynek na łono przyrody zazwyczaj zabieramy ze sobą cały zapas żywności. Makarony, ryż, konserwowane warzywa, mięsne i rybne konserwy czy gotowe dania w słoikach zajmują nie tylko sporo miejsca, ale również sporo ważą. Dlatego też z pomocą tym, którzy nie mają ochoty nosić zbyt ciężkich plecaków, gotować i myć stert naczyń przychodzi coraz popularniejsza żywność liofilizowana.

Liofilizowane warzywa i owoceLiofilizowane warzywa i owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JOAQuincorbalan.com m
Magda Bukowska

Czym jest liofilizowanie?

To metoda konserwacji żywności znana od bardzo dawna, ale wcześniej dostępna przede wszystkim dla osób, które musiały jakoś się żywić w ekstremalnych warunkach, czyli żołnierzy, kosmonautów czy żeglarzy. Jednym z pierwszych liofilizowanych na świecie produktów była kawa, która po obróbce stawała się rozpuszczalna. Z biegiem czasu z wojennych okopów "trafiła pod strzechy", i zdobyła ogromną popularność na całym świecie.

Proces liofilizowania żywności składa się z dwóch etapów: najpierw trzeba wymrozić z produktów wodę, a następnie próżniowo je zapakować. Dzięki temu pozbywamy się bakterii i grzybów, ale dodatkowo konserwowana w ten sposób żywność nie tylko waży niewiele, lecz zajmuje również bardzo mało miejsca. Dodatkowo, poddane takiej obróbce jedzenie nie traci swojego smaku, aromatu czy barwy, a przyrządzanie go jest dziecinnie proste. Wystarczy zalać saszetkę z liofilizowanym daniem gorącą wodą, odczekać dwie-trzy minuty i gotowe.

Procesowi liofilizacji poddaje się przede wszystkim mięso, ryby, owoce i warzywa. Bez problemu jednak możemy kupić i pełne, gotowe dania, takie jak makaron z sosami, dania mięsne, zupy, zestawy śniadaniowe. Znajdziemy również mnóstwo propozycji dla wegetarian.

Co znajduje się w konserwach turystycznych?

Jedynym tak naprawdę minusem produktów liofilizowanych jest ich cena. Średni koszt pełnej porcji to około 20-35 złotych. Jeśli więc w plenerze będziemy zjadamy trzy takie dania dziennie, musimy liczyć się z wydatkiem rzędu 60-100 zł.

Jeśli cena wydaje nam się zaporowa, a dużo podróżujemy i mamy wiele okazji, by po taką żywność sięgać, możemy pomyśleć o tym, by samemu ją liofilizować. Jest to możliwe, choć wymaga odpowiednich urządzeń i wprawy. Najpierw bowiem musimy produkty zamrozić do temperatury co najmniej -40 stopni C. W normalnej zamrażarce to się nie uda. To jednak połowa problemu, bo później musimy użyć maszyny próżniowej, która odciągnie wodę i zamknie jedzenie w bezpieczny sposób. Na rynku pojawiają się jednak coraz tańsze maszyny do liofilizacji, więc kto wie, może za kilka lat będzie to standard domowej konserwacji żywności?

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie