Co zrobić z kurek? Trzy proste dania z kurkami

Kurki to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich grzybów. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy aromat i nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Nie jest więc dziwne, że gdy tylko pojawią się w lasach, ich popularność bije wszystkie rekordy. Oto trzy nasze propozycje na fantastyczne potrawy z kurkami w roli głównej.

Makaron z kurkamiMakaron z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Magda Bukowska

Zupa kurkowa

Zupy grzybowe mają wielu zwolenników. Przygotowuje się je z każdego tak naprawdę gatunku, ale zupa kurkowa jest jedną z najbardziej smacznych i wykwintnych. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone kurki, kilka ziemniaków, trzy marchewki, por, pietruszka, bulion warzywny, koperek, masło, śmietanę, sól i pieprz.

Duże korku kroimy, małe pozostawiamy w całości. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zupę zabielamy śmietaną.

Roladki z kurkami

Kurki to również znakomity element farszów, szczególnie do dań mięsnych. Na nasze roladki ze schabu potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów szynki, pół kilograma kurek, jajko, masło, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz.

Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Kurki podsmażamy na maśle, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to kurki. Mięso zwijamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut.

Makaron z sosem kurkowym

Sos kurkowy to znakomity dodatek do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bulion warzywny, śmietanę słodką, sól i pieprz.

Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy koło pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy, śmietanę i posiekaną natkę. Sos musi być gęsty. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z gorącym sosem.

Wygląda jak kurka, ale jest śmiertelnie groźna

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja