Co zrobić z kurek? Trzy proste dania z kurkami

Kurki to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich grzybów. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy aromat i nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Nie jest więc dziwne, że gdy tylko pojawią się w lasach, ich popularność bije wszystkie rekordy. Oto trzy nasze propozycje na fantastyczne potrawy z kurkami w roli głównej.

Makaron z kurkamiMakaron z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Magda Bukowska

Zupa kurkowa

Zupy grzybowe mają wielu zwolenników. Przygotowuje się je z każdego tak naprawdę gatunku, ale zupa kurkowa jest jedną z najbardziej smacznych i wykwintnych. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone kurki, kilka ziemniaków, trzy marchewki, por, pietruszka, bulion warzywny, koperek, masło, śmietanę, sól i pieprz.

Duże korku kroimy, małe pozostawiamy w całości. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zupę zabielamy śmietaną.

Roladki z kurkami

Kurki to również znakomity element farszów, szczególnie do dań mięsnych. Na nasze roladki ze schabu potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów szynki, pół kilograma kurek, jajko, masło, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz.

Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Kurki podsmażamy na maśle, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to kurki. Mięso zwijamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut.

Makaron z sosem kurkowym

Sos kurkowy to znakomity dodatek do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bulion warzywny, śmietanę słodką, sól i pieprz.

Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy koło pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy, śmietanę i posiekaną natkę. Sos musi być gęsty. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z gorącym sosem.

Wygląda jak kurka, ale jest śmiertelnie groźna

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji