Co zrobić z kurek? Trzy proste dania z kurkami
Kurki to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich grzybów. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy aromat i nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Nie jest więc dziwne, że gdy tylko pojawią się w lasach, ich popularność bije wszystkie rekordy. Oto trzy nasze propozycje na fantastyczne potrawy z kurkami w roli głównej.
Zupa kurkowa
Zupy grzybowe mają wielu zwolenników. Przygotowuje się je z każdego tak naprawdę gatunku, ale zupa kurkowa jest jedną z najbardziej smacznych i wykwintnych. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone kurki, kilka ziemniaków, trzy marchewki, por, pietruszka, bulion warzywny, koperek, masło, śmietanę, sól i pieprz.
Duże korku kroimy, małe pozostawiamy w całości. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zupę zabielamy śmietaną.
Roladki z kurkami
Kurki to również znakomity element farszów, szczególnie do dań mięsnych. Na nasze roladki ze schabu potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów szynki, pół kilograma kurek, jajko, masło, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz.
Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Kurki podsmażamy na maśle, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to kurki. Mięso zwijamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut.
Makaron z sosem kurkowym
Sos kurkowy to znakomity dodatek do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bulion warzywny, śmietanę słodką, sól i pieprz.
Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy koło pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy, śmietanę i posiekaną natkę. Sos musi być gęsty. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z gorącym sosem.