Co zrobić z kurek? Trzy proste dania z kurkami

Kurki to jedne z najsmaczniejszych i najpopularniejszych polskich grzybów. Są bardzo aromatyczne, mają wyjątkowy aromat i nadają się do przygotowania wielu różnych potraw. Nie jest więc dziwne, że gdy tylko pojawią się w lasach, ich popularność bije wszystkie rekordy. Oto trzy nasze propozycje na fantastyczne potrawy z kurkami w roli głównej.

Makaron z kurkamiMakaron z kurkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Keler-Cyganek; Wojciech Cyganek
Magda Bukowska

Zupa kurkowa

Zupy grzybowe mają wielu zwolenników. Przygotowuje się je z każdego tak naprawdę gatunku, ale zupa kurkowa jest jedną z najbardziej smacznych i wykwintnych. Do jej przygotowania potrzebne nam będą: umyte i oczyszczone kurki, kilka ziemniaków, trzy marchewki, por, pietruszka, bulion warzywny, koperek, masło, śmietanę, sól i pieprz.

Duże korku kroimy, małe pozostawiamy w całości. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek, a zupę zabielamy śmietaną.

Roladki z kurkami

Kurki to również znakomity element farszów, szczególnie do dań mięsnych. Na nasze roladki ze schabu potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów szynki, pół kilograma kurek, jajko, masło, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz.

Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Kurki podsmażamy na maśle, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajko i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to kurki. Mięso zwijamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut.

Makaron z sosem kurkowym

Sos kurkowy to znakomity dodatek do makaronu. Przygotowanie takiego sosu jest proste. Potrzebujemy: dwie szklanki kurek, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bulion warzywny, śmietanę słodką, sól i pieprz.

Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki i smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy koło pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy, śmietanę i posiekaną natkę. Sos musi być gęsty. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z gorącym sosem.

Wygląda jak kurka, ale jest śmiertelnie groźna

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce