Trwa ładowanie...

Wypróbuj ten trik. Chleb zachowa świeżość na dłużej

Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość? Odpowiednio je przechowywać!

Co zrobić, by chleb był dłużej świeży?Co zrobić, by chleb był dłużej świeży?Źródło: 123RF
d3r3fih
d3r3fih

Przechowywanie chleba - wypróbuj prosty trik

Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej, a więc między 18-22 stopni.

Większość piekarzy zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy też o wietrzeniu chlebaka i czyszczeniu go.

Aby zapewnić odpowiedni poziom wilgotności, warto włożyć do chlebaka połówkę jabłka lub ziemniaka. Ważne jest jednak, by nie trzymać jabłka w chlebaku na dłużej niż dwa dni, ponieważ może się na nim pojawić pleśń. By temu zapobiec, wystarczy wymienić owoc na świeży.

Chleb pieczony w garnku

Lniane woreczki zamiast foliowego worka

W przeszłości świeżo upieczone pieczywo zawijano w materiałowe ściereczki. Warto wrócić do tej tradycyjnej metody, szczególnie gdy wypiekamy chleb samodzielnie. Len chroni pieczywo przed wilgocią i wysychaniem. Chleb w lnianym woreczku lub owinięty w lnianą ściereczkę w koszyku będzie więc ładną i naturalną alternatywą dla klasycznego chlebaka.

d3r3fih

Prosty patent na odświeżenie pieczywa

Jeśli jednak chleb stał się czerstwy, wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.

Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.

Mrożenie chleba

Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Zamrożony chleb możemy trzymać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Mimo tego czasu nie straci on wartości odżywczych. Przez zamrożeniem warto pamiętać o pokrojeniu chleba na kromki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj