WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Wypróbuj ten trik. Chleb zachowa świeżość na dłużej

Ile razy zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Po kilku dniach w chlebaku pieczywo staje się suche i niesmaczne. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość? Odpowiednio je przechowywać!

ChlebCo zrobić, by chleb był dłużej świeży?
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Przechowywanie chleba - wypróbuj prosty trik

Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej, a więc między 18-22 stopni.

Większość piekarzy zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy też o wietrzeniu chlebaka i czyszczeniu go.

Aby zapewnić odpowiedni poziom wilgotności, warto włożyć do chlebaka połówkę jabłka lub ziemniaka. Ważne jest jednak, by nie trzymać jabłka w chlebaku na dłużej niż dwa dni, ponieważ może się na nim pojawić pleśń. By temu zapobiec, wystarczy wymienić owoc na świeży.

Chleb pieczony w garnku

Lniane woreczki zamiast foliowego worka

W przeszłości świeżo upieczone pieczywo zawijano w materiałowe ściereczki. Warto wrócić do tej tradycyjnej metody, szczególnie gdy wypiekamy chleb samodzielnie. Len chroni pieczywo przed wilgocią i wysychaniem. Chleb w lnianym woreczku lub owinięty w lnianą ściereczkę w koszyku będzie więc ładną i naturalną alternatywą dla klasycznego chlebaka.

Prosty patent na odświeżenie pieczywa

Jeśli jednak chleb stał się czerstwy, wystarczy kilka minut i odrobina wody, by znów się cieszyć smakiem świeżego pieczywa.

Zanurz na kilka sekund bochenek w zimnej wodzie, a potem włóż do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Gdy go wyciągniesz, będzie ciepły i chrupiący. Prawie jak z piekarni. Dzięki zanurzeniu w wodzie odświeży się. Tej sztuczki nie można jednak stosować, jeśli pieczywo jest krojone.

Mrożenie chleba

Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Zamrożony chleb możemy trzymać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Mimo tego czasu nie straci on wartości odżywczych. Przez zamrożeniem warto pamiętać o pokrojeniu chleba na kromki.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów