Trwa ładowanie...

Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Pieczywo pieczywu nierówne. Dziś w naszych piekarniach mamy do wyboru tyle przeróżnego rodzaju chlebów, bułek, rogali czy chałek, że może się zakręcić w głowie. Czasem niektóre nazwy niewiele nam mówią, dlatego warto się dowiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pieczywa.

Czym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?Czym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?Źródło: 123RF
d3fiove
d3fiove

Drożdżowe i na zakwasie

Zacznijmy od dwóch podstawowych odmian pieczywa: pieczone na zakwasie lub wypiekane z drożdżami. Chleb czy bułki pieczone na zakwasie są spotykane rzadziej, ale o wiele lepiej się przechowują i dłużej zachowują świeże. Są również bardziej zbite niż drożdżowe.

Zakwas to nic innego jak sfermentowana mieszanka mąki i wody. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość bakterii, działających podobnie jak drożdże, czyli powodujących rośnięcie ciasta. Zakwas najczęściej robi się z mąki żytniej, ale można również użyć pszennej.

Pieczywo drożdżowe znajdziemy w każdym sklepie. Jest ono bardziej puszyste i miękkie od tego na zakwasie, ale za to szybciej wysycha i robi się czerstwe. Pieczywo drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko. Używa się głównie mąki pszennej, ale często dodaje się również mąkę kukurydzianą.

Remont w prezencie - odc. 10

Pieczywo jasne i razowe

Pieczywa nie dzielimy jedynie ze względu na sposób przygotowywania. Bardzo ważne jest również rozróżnienie spowodowane rodzajem użytej mąki. I tu również możemy wspomnieć o dwóch grupach: pieczywo jasne i razowe.

d3fiove

Jasne pieczywo przyrządzane jest z mąki pszennej z bardzo drobnego przemiału. Dzięki temu chleb czy bułki są bardziej delikatne, ale również mniej wartościowe pod względem odżywczym i słabiej trawione przez organizm, bo w procesie przemiału błonnik traci swoje właściwości. W dodatku białe pieczywo podnosi poziom glukozy, co nie jest dobrą informacją np. dla cukrzyków.

Chleb razowy natomiast jest wyrabiany z mąki mielonej tylko raz (stąd nazwa). Używa się w takim pieczywie mąki pszennej, ale również żytniej lub miesza się oba gatunki. Taki chleb jest bardzo pożywny i lekkostrawny. W dodatku jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo błonnika oraz otręby, pomagające w prawidłowej pracy jelit. Pieczywo razowe zawiera również mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też:

d3fiove
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3fiove
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fiove
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj