WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Pieczywo pieczywu nierówne. Dziś w naszych piekarniach mamy do wyboru tyle przeróżnego rodzaju chlebów, bułek, rogali czy chałek, że może się zakręcić w głowie. Czasem niektóre nazwy niewiele nam mówią, dlatego warto się dowiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pieczywa.

PieczywoCzym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?
Źródło zdjęć: © 123RF
29

Drożdżowe i na zakwasie

Zacznijmy od dwóch podstawowych odmian pieczywa: pieczone na zakwasie lub wypiekane z drożdżami. Chleb czy bułki pieczone na zakwasie są spotykane rzadziej, ale o wiele lepiej się przechowują i dłużej zachowują świeże. Są również bardziej zbite niż drożdżowe.

Zakwas to nic innego jak sfermentowana mieszanka mąki i wody. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość bakterii, działających podobnie jak drożdże, czyli powodujących rośnięcie ciasta. Zakwas najczęściej robi się z mąki żytniej, ale można również użyć pszennej.

Pieczywo drożdżowe znajdziemy w każdym sklepie. Jest ono bardziej puszyste i miękkie od tego na zakwasie, ale za to szybciej wysycha i robi się czerstwe. Pieczywo drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko. Używa się głównie mąki pszennej, ale często dodaje się również mąkę kukurydzianą.

Remont w prezencie - odc. 10

Pieczywo jasne i razowe

Pieczywa nie dzielimy jedynie ze względu na sposób przygotowywania. Bardzo ważne jest również rozróżnienie spowodowane rodzajem użytej mąki. I tu również możemy wspomnieć o dwóch grupach: pieczywo jasne i razowe.

Jasne pieczywo przyrządzane jest z mąki pszennej z bardzo drobnego przemiału. Dzięki temu chleb czy bułki są bardziej delikatne, ale również mniej wartościowe pod względem odżywczym i słabiej trawione przez organizm, bo w procesie przemiału błonnik traci swoje właściwości. W dodatku białe pieczywo podnosi poziom glukozy, co nie jest dobrą informacją np. dla cukrzyków.

Chleb razowy natomiast jest wyrabiany z mąki mielonej tylko raz (stąd nazwa). Używa się w takim pieczywie mąki pszennej, ale również żytniej lub miesza się oba gatunki. Taki chleb jest bardzo pożywny i lekkostrawny. W dodatku jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo błonnika oraz otręby, pomagające w prawidłowej pracy jelit. Pieczywo razowe zawiera również mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm