Trwa ładowanie...

Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Pieczywo pieczywu nierówne. Dziś w naszych piekarniach mamy do wyboru tyle przeróżnego rodzaju chlebów, bułek, rogali czy chałek, że może się zakręcić w głowie. Czasem niektóre nazwy niewiele nam mówią, dlatego warto się dowiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pieczywa.

Czym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?Czym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?Źródło: 123RF
d3us8ag
d3us8ag

Drożdżowe i na zakwasie

Zacznijmy od dwóch podstawowych odmian pieczywa: pieczone na zakwasie lub wypiekane z drożdżami. Chleb czy bułki pieczone na zakwasie są spotykane rzadziej, ale o wiele lepiej się przechowują i dłużej zachowują świeże. Są również bardziej zbite niż drożdżowe.

Zakwas to nic innego jak sfermentowana mieszanka mąki i wody. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość bakterii, działających podobnie jak drożdże, czyli powodujących rośnięcie ciasta. Zakwas najczęściej robi się z mąki żytniej, ale można również użyć pszennej.

Pieczywo drożdżowe znajdziemy w każdym sklepie. Jest ono bardziej puszyste i miękkie od tego na zakwasie, ale za to szybciej wysycha i robi się czerstwe. Pieczywo drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko. Używa się głównie mąki pszennej, ale często dodaje się również mąkę kukurydzianą.

Remont w prezencie - odc. 10

Pieczywo jasne i razowe

Pieczywa nie dzielimy jedynie ze względu na sposób przygotowywania. Bardzo ważne jest również rozróżnienie spowodowane rodzajem użytej mąki. I tu również możemy wspomnieć o dwóch grupach: pieczywo jasne i razowe.

d3us8ag

Jasne pieczywo przyrządzane jest z mąki pszennej z bardzo drobnego przemiału. Dzięki temu chleb czy bułki są bardziej delikatne, ale również mniej wartościowe pod względem odżywczym i słabiej trawione przez organizm, bo w procesie przemiału błonnik traci swoje właściwości. W dodatku białe pieczywo podnosi poziom glukozy, co nie jest dobrą informacją np. dla cukrzyków.

Chleb razowy natomiast jest wyrabiany z mąki mielonej tylko raz (stąd nazwa). Używa się w takim pieczywie mąki pszennej, ale również żytniej lub miesza się oba gatunki. Taki chleb jest bardzo pożywny i lekkostrawny. W dodatku jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo błonnika oraz otręby, pomagające w prawidłowej pracy jelit. Pieczywo razowe zawiera również mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też:

d3us8ag
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3us8ag
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3us8ag
Więcej tematów