Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Pieczywo pieczywu nierówne. Dziś w naszych piekarniach mamy do wyboru tyle przeróżnego rodzaju chlebów, bułek, rogali czy chałek, że może się zakręcić w głowie. Czasem niektóre nazwy niewiele nam mówią, dlatego warto się dowiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pieczywa.

PieczywoCzym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?
Źródło zdjęć: © 123RF

Drożdżowe i na zakwasie

Zacznijmy od dwóch podstawowych odmian pieczywa: pieczone na zakwasie lub wypiekane z drożdżami. Chleb czy bułki pieczone na zakwasie są spotykane rzadziej, ale o wiele lepiej się przechowują i dłużej zachowują świeże. Są również bardziej zbite niż drożdżowe.

Zakwas to nic innego jak sfermentowana mieszanka mąki i wody. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość bakterii, działających podobnie jak drożdże, czyli powodujących rośnięcie ciasta. Zakwas najczęściej robi się z mąki żytniej, ale można również użyć pszennej.

Pieczywo drożdżowe znajdziemy w każdym sklepie. Jest ono bardziej puszyste i miękkie od tego na zakwasie, ale za to szybciej wysycha i robi się czerstwe. Pieczywo drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko. Używa się głównie mąki pszennej, ale często dodaje się również mąkę kukurydzianą.

Remont w prezencie - odc. 10

Pieczywo jasne i razowe

Pieczywa nie dzielimy jedynie ze względu na sposób przygotowywania. Bardzo ważne jest również rozróżnienie spowodowane rodzajem użytej mąki. I tu również możemy wspomnieć o dwóch grupach: pieczywo jasne i razowe.

Jasne pieczywo przyrządzane jest z mąki pszennej z bardzo drobnego przemiału. Dzięki temu chleb czy bułki są bardziej delikatne, ale również mniej wartościowe pod względem odżywczym i słabiej trawione przez organizm, bo w procesie przemiału błonnik traci swoje właściwości. W dodatku białe pieczywo podnosi poziom glukozy, co nie jest dobrą informacją np. dla cukrzyków.

Chleb razowy natomiast jest wyrabiany z mąki mielonej tylko raz (stąd nazwa). Używa się w takim pieczywie mąki pszennej, ale również żytniej lub miesza się oba gatunki. Taki chleb jest bardzo pożywny i lekkostrawny. W dodatku jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo błonnika oraz otręby, pomagające w prawidłowej pracy jelit. Pieczywo razowe zawiera również mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce