Jak wybrać najlepsze pieczywo? Białe, razowe, drożdżowe, na zakwasie

Pieczywo pieczywu nierówne. Dziś w naszych piekarniach mamy do wyboru tyle przeróżnego rodzaju chlebów, bułek, rogali czy chałek, że może się zakręcić w głowie. Czasem niektóre nazwy niewiele nam mówią, dlatego warto się dowiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne rodzaje pieczywa.

PieczywoCzym się różnią poszczególne rodzaje pieczywa?
Źródło zdjęć: © 123RF

Drożdżowe i na zakwasie

Zacznijmy od dwóch podstawowych odmian pieczywa: pieczone na zakwasie lub wypiekane z drożdżami. Chleb czy bułki pieczone na zakwasie są spotykane rzadziej, ale o wiele lepiej się przechowują i dłużej zachowują świeże. Są również bardziej zbite niż drożdżowe.

Zakwas to nic innego jak sfermentowana mieszanka mąki i wody. Dzięki temu procesowi zwiększa się ilość bakterii, działających podobnie jak drożdże, czyli powodujących rośnięcie ciasta. Zakwas najczęściej robi się z mąki żytniej, ale można również użyć pszennej.

Pieczywo drożdżowe znajdziemy w każdym sklepie. Jest ono bardziej puszyste i miękkie od tego na zakwasie, ale za to szybciej wysycha i robi się czerstwe. Pieczywo drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko. Używa się głównie mąki pszennej, ale często dodaje się również mąkę kukurydzianą.

Remont w prezencie - odc. 10

Pieczywo jasne i razowe

Pieczywa nie dzielimy jedynie ze względu na sposób przygotowywania. Bardzo ważne jest również rozróżnienie spowodowane rodzajem użytej mąki. I tu również możemy wspomnieć o dwóch grupach: pieczywo jasne i razowe.

Jasne pieczywo przyrządzane jest z mąki pszennej z bardzo drobnego przemiału. Dzięki temu chleb czy bułki są bardziej delikatne, ale również mniej wartościowe pod względem odżywczym i słabiej trawione przez organizm, bo w procesie przemiału błonnik traci swoje właściwości. W dodatku białe pieczywo podnosi poziom glukozy, co nie jest dobrą informacją np. dla cukrzyków.

Chleb razowy natomiast jest wyrabiany z mąki mielonej tylko raz (stąd nazwa). Używa się w takim pieczywie mąki pszennej, ale również żytniej lub miesza się oba gatunki. Taki chleb jest bardzo pożywny i lekkostrawny. W dodatku jest zdrowy, bo zawiera mnóstwo błonnika oraz otręby, pomagające w prawidłowej pracy jelit. Pieczywo razowe zawiera również mnóstwo mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał