Lasagne z młodą kapustą i kurczakiem. Wioseny obiad

Lasagne, czyli klasyk włoskiej kuchni w zupełnie nowym wydaniu. W roli głównej pyszna młoda kapusta i pierś z kurczaka. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Lasagne z młodą kapustą i kurczakiem. Wioseny obiadLasagne z młodą kapustą i kurczakiem. Wioseny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • ½ główki kapusty młodej
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 12 płatów lasange
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ½ łyżeczki octu

Przepis

1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Na drugiej patelni smażymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu lasagne.
5. Smarujemy 2 łyżkami ketchupu i układamy połowę mięsa.
6. Mięso przykrywamy 4 plasterkami sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu.
7. Na makaron wykładamy kapustę i ponownie makaron, smarujemy 2 łyżkami ketchupu.
8. Ostatnią warstwą jest pozostała połowa mięsa oraz pokrojone warzywa (pomidory w plasterki, a papryka w paseczki).
9. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
10. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości