Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Wincentyny Zawadzkiej wydanej pod koniec XIX wieku i z powodzeniem zastosować go można w kuchni i dziś. Ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych faworków, składa się z kilku podstawowych składników – cukru, mąki i jaj. Do ciasta Autorka zalecała dodać również odrobinę cynamonu i, co dość charakterystyczne dla kuchni tamtego okresu – wino, które jednak w dzisiejszych warunkach z powodzeniem zamienić można na mleko. Więcej pyszności na blogu "Kuchenny kredens".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. W tym czasie oddzielić żółtka od białek i ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodawać mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do reszty składników.
Przepis
Tak przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskać kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.