Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Wincentyny Zawadzkiej wydanej pod koniec XIX wieku i z powodzeniem zastosować go można w kuchni i dziś. Ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych faworków, składa się z kilku podstawowych składników – cukru, mąki i jaj. Do ciasta Autorka zalecała dodać również odrobinę cynamonu i, co dość charakterystyczne dla kuchni tamtego okresu – wino, które jednak w dzisiejszych warunkach z powodzeniem zamienić można na mleko. Więcej pyszności na blogu "Kuchenny kredens".

Lany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawałLany chrust. Słodka propozycja nie tylko na karnawał
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka (lub 4 większe)
  • 3 łyżki cukru
  • 170 ml mleka (lub wina)
  • 200 g mąki
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do obsypania
  • smalec do smażenia

Przepis

W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. W tym czasie oddzielić żółtka od białek i ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodawać mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do reszty składników.

Przepis

Tak przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskać kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia, następnie oprószyć cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw