Łabędzi puch. Przepyszne ciacho na rodzinne uroczystości
Aromatyczne i kremowe ciasto, które wspaniale sprawdzi się na rodzinnych imprezach. Wygląda fantastycznie i jest proste w przygotowaniu. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 5 dużych jajek – osobno białka i żółtka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 160 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 220 g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki
Krem:
- 100 g sucharków
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g wiórków kokosowych
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Posypka kokosowa:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 80 g cukru
- Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Krem: sucharki pokruszyć do miski i zalać około 500 ml mleka, odstawić na około 3-5 minut, aby namokły. Następnie je zmiksować na papkę. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, dodać papkę z sucharków, wiórki kokosowe. Masę zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Następnie trzymać ją na małym ogniu przez około 5 minut (mieszać, aby masy nie przypalić). Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą na dotyk. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać masę z sucharkami i kokosem, ja dodawałam tak po dwie kopiaste łyżki. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.Składanie ciasta:
- Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
- Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
- Biszkopt posmarować dżemem.
- Na dżem wyłożyć połowę kremu, wyrównać (ja wyłożyłam tak 2/3 kremu). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
- Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Podgrzewać masę, aż ładnie się przyrumieni (cały czas mieszać, aby wiórków nie przypalić, szybko się rumienią). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić na około 5 minut. Następnie jeszcze ciepłą posypką równomiernie udekorować ciasto.12. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze