Trwa ładowanie...
d1tipwr
22-11-2022 11:27

Łabędzi puch. Przepyszne ciacho na rodzinne uroczystości

Przepis

Aromatyczne i kremowe ciasto, które wspaniale sprawdzi się na rodzinnych imprezach. Wygląda fantastycznie i jest proste w przygotowaniu. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d1tipwr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

12

Okazja:
Mała cukiernka
Źródło: Mała cukiernka
Składniki

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno białka i żółtka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 170 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 160 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 220 g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki

Krem:

  • 100 g sucharków
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Posypka kokosowa:

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g cukru
Przepis
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: sucharki pokruszyć do miski i zalać około 500 ml mleka, odstawić na około 3-5 minut, aby namokły. Następnie je zmiksować na papkę. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, dodać papkę z sucharków, wiórki kokosowe. Masę zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Następnie trzymać ją na małym ogniu przez około 5 minut (mieszać, aby masy nie przypalić). Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą na dotyk. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać masę z sucharkami i kokosem, ja dodawałam tak po dwie kopiaste łyżki. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.Składanie ciasta:
  • Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
  • Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
  • Biszkopt posmarować dżemem.
  • Na dżem wyłożyć połowę kremu, wyrównać (ja wyłożyłam tak 2/3 kremu). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
  • Posypka kokosowa: na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Podgrzewać masę, aż ładnie się przyrumieni (cały czas mieszać, aby wiórków nie przypalić, szybko się rumienią). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić na około 5 minut. Następnie jeszcze ciepłą posypką równomiernie udekorować ciasto.12. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Łabędzi puch. Przepyszne ciacho na rodzinne uroczystości
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr