Kuskus ze świeżymi warzywami i fetą
Kuskus pochodzi z krajów Maghrebu; otrzymuje się go z pszenicy twardej. Cieszy się powodzeniem we wszystkich kuchniach świata nie tylko ze względu na wyborny smak, lecz także z uwagi na łatwość przygotowania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
• 2 szklanki kaszy kuskus
• 1 czerwona papryka
• 1 zielony ogórek
• 1 czerwona cebula
• 100 g sera feta
• ulubione przyprawy
• listki mięty i koperek do dekoracji
Przepis
- Kuskus wsypać do miski i zalać wrzącą wodą tak, by sięgała 1 centymetra powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach kuskus napęcznieje i będzie gotowy.
- Paprykę przekroić, usunąć ze środka pestki, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Fetę pokruszyć. Do miski włożyć kuskus, paprykę, ogórek i cebulę, dodać przyprawy i wymieszać.
- Sałatkę posypać fetą, porwanymi kawałkami koperku i listkami mięty.
- Można podawać z ćwiartką limonki do skropienia sałatki
- sokiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl