Kuskus ze świeżymi warzywami i fetą
Kuskus pochodzi z krajów Maghrebu; otrzymuje się go z pszenicy twardej. Cieszy się powodzeniem we wszystkich kuchniach świata nie tylko ze względu na wyborny smak, lecz także z uwagi na łatwość przygotowania.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
• 2 szklanki kaszy kuskus
• 1 czerwona papryka
• 1 zielony ogórek
• 1 czerwona cebula
• 100 g sera feta
• ulubione przyprawy
• listki mięty i koperek do dekoracji
- Kuskus wsypać do miski i zalać wrzącą wodą tak, by sięgała 1 centymetra powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach kuskus napęcznieje i będzie gotowy.
- Paprykę przekroić, usunąć ze środka pestki, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Fetę pokruszyć. Do miski włożyć kuskus, paprykę, ogórek i cebulę, dodać przyprawy i wymieszać.
- Sałatkę posypać fetą, porwanymi kawałkami koperku i listkami mięty.
- Można podawać z ćwiartką limonki do skropienia sałatki
- sokiem.
Przepis pochodzi z książki "Sałatki. Zdrowe i kolorowe"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze