Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Przygotuj roladki z kurczaka w stylu włoskim, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie drobiowego mięsa, marynowanej cukinii, suszonych pomidorów i kremowego serka. Aby dodatkowo podkręcić smak dania, gotowe roladki upiecz pod pomidorową passatą i mozzarellą. Lista składników znajduje się poniżej. Instrukcję na zrobienie drobiowych roladek umieściliśmy w naszym wideo.

Składniki na marynowaną cukinię:

  • 1 średnia cukinia,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku (w proszku),
  • ⅓ łyżeczki soli.

Składniki na 8 roladek:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 8 suszonych pomidorów w oleju,
  • 80 g serka śmietankowego o smaku pomidorowym.

Składniki do zapieczenia:

  • 400 g passaty pomidorowej ziołowej,
  • 80 g serka śmietankowego o smaku pomidorowym,
  • 150 g startej mozzarelli.

O czym warto pamiętać:

  • Aby drobiowe roladki nabrały w pełni walorów smakowych, połącz je z zamarynowaną wcześniej cukinią. Oczywiście proces ten wymaga czasu, dlatego najlepiej przygotować warzywo minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad przepisem.
  • Pamiętaj, aby cukinię podzielić na cienkie plastry. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw.
  • Plastry cukinii dokładnie obtocz w ziołowej marynacie, aby każdy kawałek cukinii był równomiernie pokryty mieszanką. Wstępnie przygotowaną cukinię odstaw na godzinę. Następnie podsmaż ją z obu stron na grillowej patelni.
  • Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, po czym rozbij każdy element przy pomocy tłuczka. Niezmiennie przy tym procesie polecamy wykorzystać patent z folią spożywczą. Dzięki dodatkowej ochronie rozbijesz kawałki mięsa w szybki i prosty sposób bez niepotrzebnego bałaganu dookoła. 
  • Na każdym kawałku mięsa ułóż plaster cukinii. Następnie w górnej części dodaj po 10 g serka i suszonym pomidorze. Dopiero w takim wydaniu możesz zacząć zwijać roladki.
  • Gdyby konstrukcja po złożeniu nie była stabilna, zabezpiecz ją przy pomocy wykałaczek. Pamiętaj, jednak aby usunąć drewniane akcesoria po wstępnym podsmażeniu roladek na patelni.
  • Ostatni etap to pieczenie roladek z dodatkiem passaty pomidorowej, serka śmietankowego i mozzarelli. Proces ten podziel na dwa etapy. W pierwszej fazie umieść w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku roladki z passatą i serkiem śmietankowym. Piecz je przez 15 minut, po czym rozsyp na wierzchu startą na dużych oczkach mozzarellę i ponownie wstaw do piekarnika. Po kwadransie danie jest gotowe do podania.
  • Kurczakowe roladki w takim wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie będą pasować do nich opiekane ziemniaki, kolorowa i lekka sałatka, jak i ugotowany ryż, a nawet makaron. Smacznego.
Więcej wideo
Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotowaćGulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Przepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy goPrzepis na jesienne placki ziemniaczane. Czat GPT zasugerował przedziwny pomysł. Sprawdziliśmy go
Jędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom HanksJędrek NieNaŻarty z wizytą w Piwnicy Świdnickiej. Jadł tu Chopin, Słowacki i Tom Hanks
3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę
Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetworySoczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzieWytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Schabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozackuSchabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozacku

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości