Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi
Przygotuj roladki z kurczaka w stylu włoskim, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie drobiowego mięsa, marynowanej cukinii, suszonych pomidorów i kremowego serka. Aby dodatkowo podkręcić smak dania, gotowe roladki upiecz pod pomidorową passatą i mozzarellą. Lista składników znajduje się poniżej. Instrukcję na zrobienie drobiowych roladek umieściliśmy w naszym wideo.
Składniki na marynowaną cukinię:
- 1 średnia cukinia,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku (w proszku),
- ⅓ łyżeczki soli.
Składniki na 8 roladek:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 8 suszonych pomidorów w oleju,
- 80 g serka śmietankowego o smaku pomidorowym.
Składniki do zapieczenia:
- 400 g passaty pomidorowej ziołowej,
- 80 g serka śmietankowego o smaku pomidorowym,
- 150 g startej mozzarelli.
O czym warto pamiętać:
- Aby drobiowe roladki nabrały w pełni walorów smakowych, połącz je z zamarynowaną wcześniej cukinią. Oczywiście proces ten wymaga czasu, dlatego najlepiej przygotować warzywo minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad przepisem.
- Pamiętaj, aby cukinię podzielić na cienkie plastry. Najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy mandoliny lub obieraczki do warzyw.
- Plastry cukinii dokładnie obtocz w ziołowej marynacie, aby każdy kawałek cukinii był równomiernie pokryty mieszanką. Wstępnie przygotowaną cukinię odstaw na godzinę. Następnie podsmaż ją z obu stron na grillowej patelni.
- Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki, po czym rozbij każdy element przy pomocy tłuczka. Niezmiennie przy tym procesie polecamy wykorzystać patent z folią spożywczą. Dzięki dodatkowej ochronie rozbijesz kawałki mięsa w szybki i prosty sposób bez niepotrzebnego bałaganu dookoła.
- Na każdym kawałku mięsa ułóż plaster cukinii. Następnie w górnej części dodaj po 10 g serka i suszonym pomidorze. Dopiero w takim wydaniu możesz zacząć zwijać roladki.
- Gdyby konstrukcja po złożeniu nie była stabilna, zabezpiecz ją przy pomocy wykałaczek. Pamiętaj, jednak aby usunąć drewniane akcesoria po wstępnym podsmażeniu roladek na patelni.
- Ostatni etap to pieczenie roladek z dodatkiem passaty pomidorowej, serka śmietankowego i mozzarelli. Proces ten podziel na dwa etapy. W pierwszej fazie umieść w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku roladki z passatą i serkiem śmietankowym. Piecz je przez 15 minut, po czym rozsyp na wierzchu startą na dużych oczkach mozzarellę i ponownie wstaw do piekarnika. Po kwadransie danie jest gotowe do podania.
- Kurczakowe roladki w takim wydaniu możesz serwować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie będą pasować do nich opiekane ziemniaki, kolorowa i lekka sałatka, jak i ugotowany ryż, a nawet makaron. Smacznego.