Kurczak w sosie cukiniowym. Mięciutki i soczysty

Soczysty i przepyszny sposób na pierś z kurczaka. Podajemy z dowolną kaszą, makaronem czy nawet ziemniakami. W sam raz na obiad w letni dzień. Przepis jest niezwykle prosty i szybki.

Kurczak w sosie cukiniowym. Mięciutki i soczystyKurczak w sosie cukiniowym. Mięciutki i soczysty
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 550 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • 50 g cebuli
  • 150 ml śmietanki 10 proc.
  • 50 ml wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Mięso pokroić w drobną kostkę, cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
  • Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka. Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić.
  • Dodać cukinię, śmietankę i wodę. Dusić pod przykryciem
  • na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawić.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja