Kurczak w sosie cukiniowym. Mięciutki i soczysty
Soczysty i przepyszny sposób na pierś z kurczaka. Podajemy z dowolną kaszą, makaronem czy nawet ziemniakami. W sam raz na obiad w letni dzień. Przepis jest niezwykle prosty i szybki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 550 g piersi z kurczaka
- 200 g cukinii
- 50 g cebuli
- 150 ml śmietanki 10 proc.
- 50 ml wody
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przepis
- Mięso pokroić w drobną kostkę, cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę.
- Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka. Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić.
- Dodać cukinię, śmietankę i wodę. Dusić pod przykryciem
- na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawić.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl