Kurczak w kremowym sosie z gorgonzolą i cukinią
Przygotowanie smacznego i wartościowego posiłku wcale nie musi być trudne. Tym razem mamy dla was pomysł na kurczaka w aromatycznym, kremowym sosie z gorgonzolą i cukinią. Palce lizać.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurczaka oczyść z błonek i kostek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Delikatnie rozbij każdy kawałek, oprósz solą i pieprzem. Cukinię pokrój w półplasterki, cebulę w kostkę.
- Obtocz kurczaka w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor i odłóż.
- Na patelni rozgrzej masło zeszklij cebulę, dodaj cukinię i podsmaż. Dodaj kurczaka. Wlej bulion i dopraw całość kurkumą.
- Zagotuj, wlej śmietankę i wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i natkę pietruszki.
- Wymieszaj delikatnie, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl