Kurczak w czosnkowej marynacie. Aromatyczny i soczysty
Kurczak czosnkowy poleca się na obiad. Można go podać w towarzystwie młodych pieczonych ziemniaków lub frytek. - Oliwę czosnkową do marynaty warto przygotować wcześniej. Ja wlewam do flakonika oliwę, dodaję pokrojony czosnek, zioła i tak ją przechowuję. Ma ładny aromat, używam do mięsa i sałatek - radzi autorka bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Mięso opłukać, osuszyć.
2. Wlać oliwę do miseczki, dodać 3-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
3. Przygotowaną marynatą polać mięso i dokładnie wymieszać. Dodać kilka gałązek ziół, naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz..
4. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Przygotować formę żaroodporną do pieczenia mięsa.
5. Ułożyć pałki, polać marynatą pozostałą z marynowania. 6. Pozostały czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki poukładać na mięsie. Posypać papryką słodką i ostrą i posypać gałązkami świeżych ziół.
6. Mięso przykryć folią aluminiową i wstawić do pieczenia na około 45 minut, 15 minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i mięso zarumienić.
7. Można opcjonalnie dodać do mięsa ćwiartki młodych ziemniaków i razem upiec.