Kurczak stir-fry z warzywami. Szybki obiad w azjatyckim stylu
Stir fry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni chińskiej. Ten szybki makaron z kurczakiem i warzywami przygotujesz w mniej niż pół godziny. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski
- 50 g sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 150 g czerwonej cebuli - pokroić w piórka
- 150 g czerwonej papryki - pokroić w paski
- 150 g marchewki - pokroić w słupki
- 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
- 70 g sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 100 g groszku
- 150 g kapusty pak choi (użyłam trochę sałaty lodowej i trochę zwykłej białej kapusty)
- 1 łyżeczka soli
- chiński makaron
- Mięso wymieszać z sosem sojowym i odstawić do lodówki na 15-20 min.
- Zamarynowane mięso usmażyć w woku - przełożyć do innego naczynia. Do tego samego woka dodać czosnek, imbir, marchewkę, cebule, i paprykę całość udusić do miękkości, następnie dolać 80g wody, dodać cukier, sos sojowy i ostrygowy, groszek i kapustę wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodać wcześniej usmażone mięso oraz ugotowany chiński makaron wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze