Trwa ładowanie...
d3y8a2m
Paulina Michalak
29-10-2021 11:42

Kurczak stir-fry z warzywami. Szybki obiad w azjatyckim stylu

Przepis

Stir fry to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni chińskiej. Ten szybki makaron z kurczakiem i warzywami przygotujesz w mniej niż pół godziny. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d3y8a2m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 400 g piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski
  • 50 g sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 150 g czerwonej cebuli - pokroić w piórka
  • 150 g czerwonej papryki - pokroić w paski
  • 150 g marchewki - pokroić w słupki
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
  • 70 g sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100 g groszku
  • 150 g kapusty pak choi (użyłam trochę sałaty lodowej i trochę zwykłej białej kapusty)
  • 1 łyżeczka soli
  • chiński makaron
Przepis
  • Mięso wymieszać z sosem sojowym i odstawić do lodówki na 15-20 min.
  • Zamarynowane mięso usmażyć w woku - przełożyć do innego naczynia. Do tego samego woka dodać czosnek, imbir, marchewkę, cebule, i paprykę całość udusić do miękkości, następnie dolać 80g wody, dodać cukier, sos sojowy i ostrygowy, groszek i kapustę wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać wcześniej usmażone mięso oraz ugotowany chiński makaron wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kurczak stir-fry z warzywami. Szybki obiad w azjatyckim stylu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3y8a2m

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
d3y8a2m
Więcej tematów
d3y8a2m