Trwa ładowanie...

Kurczak jak z KFC? Udało się odtworzyć sekretną mieszankę przypraw

Kto choć raz próbował przyrządzić chrupiące kąski kurczaka niczym z najsłynniejszej sieciowej restauracji serwującej drób, ten wie, że jest to niemożliwe. A może? Czy udało się to dwóm brytyjskich szefom kuchni z gwiazdkami Michelina? W czym tkwi sekret kurczaka jak z KFC?

Sekretem kurczaka z KFC jest pilnie strzeżona mieszanka przyprawSekretem kurczaka z KFC jest pilnie strzeżona mieszanka przyprawŹródło: 123RF
d2scla2
d2scla2

Sekretna receptura generała Sandersa

Dwóch brytyjskich szefów kuchni w serii programów poświęconej próbie zdeszyfrowania smaku kultowych potraw mierzy się ze smażonym kurczakiem jak z sieci Kentucky Fried Chicken.

Tom Aikens i Alex Bond podjęli próbę odtworzenia mieszanki przypraw, która ma być bliska oryginałowi. Przepis na kultowego, smażonego kurczaka powstał w 1940 roku, kiedy potrawa stworzona przez Helen Sanders zdobyła rzesza fanów. 12 lat później powstaje sieć restauracji opierających się na franczyzie, a dziś słynna receptura na kurczaka w panierce jest pilnie strzeżona w sejfie w siedzibie KFC.

Smaczku dodaje fakt, że recepturę zna dosłownie kilku pracowników, którzy podpisali klauzulę poufności. Jak więc przyprawy trafiają do restauracji? Jak się okazuje, miks przypraw przygotowują dwie firmy – żadna z nich nie zna całego przepisu, znają go… w połowie. Każda przygotowuje swoją część i wysyła do restauracji, gdzie przyprawy są mieszane.

Czy zatem szefom kuchni udało się odtworzyć sekretną recepturę mieszanki?

d2scla2

Mieszanka przypraw do kurczaka z KFC

Szefowie kuchni, którzy zmierzyli się z sekretnym przepisem, stworzyli dwie mieszanki. Tom Aikens połączył w tym celu sól, sól selerową, tymianek, bazylię, oregano, biały pieprz, mieloną gorczycę, paprykę i mielony imbir. Zanim jednak kurczaka zamarynował w przyprawach, umieścił go w solance, która powoduje, że mięso kurczaka jest kruche, odpowiednio słone i lepiej chłonie mąkę, w której jest obtaczane.

W mieszance Alexa Bonda znajduje się podobny zestaw przypraw, a dodatkowo cebula w proszku. Szef kuchni miesza przyprawy oraz zioła w mące kukurydzianej i w tym obtacza kawałki kurczaka. Później tradycyjnie smaży je w głębokim oleju.

Czy szefowie kuchni odkryli sekret mieszanki z KFC? A może nawet się do niego nie zbliżyli? Cóż, trudno powiedzieć, ale trzeba przyznać, że historia związana z sekretną mieszanką na pewno ma duży wpływ na popularność kultowych kąsków kurczaka generała Sandersa.

Kurczak zupełnie jak z KFC

Zobacz także:

d2scla2
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2scla2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2scla2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj