Kurczak jak z KFC? Udało się odtworzyć sekretną mieszankę przypraw
Kto choć raz próbował przyrządzić chrupiące kąski kurczaka niczym z najsłynniejszej sieciowej restauracji serwującej drób, ten wie, że jest to niemożliwe. A może? Czy udało się to dwóm brytyjskich szefom kuchni z gwiazdkami Michelina? W czym tkwi sekret kurczaka jak z KFC?
Sekretna receptura generała Sandersa
Dwóch brytyjskich szefów kuchni w serii programów poświęconej próbie zdeszyfrowania smaku kultowych potraw mierzy się ze smażonym kurczakiem jak z sieci Kentucky Fried Chicken.
Tom Aikens i Alex Bond podjęli próbę odtworzenia mieszanki przypraw, która ma być bliska oryginałowi. Przepis na kultowego, smażonego kurczaka powstał w 1940 roku, kiedy potrawa stworzona przez Helen Sanders zdobyła rzesza fanów. 12 lat później powstaje sieć restauracji opierających się na franczyzie, a dziś słynna receptura na kurczaka w panierce jest pilnie strzeżona w sejfie w siedzibie KFC.
Smaczku dodaje fakt, że recepturę zna dosłownie kilku pracowników, którzy podpisali klauzulę poufności. Jak więc przyprawy trafiają do restauracji? Jak się okazuje, miks przypraw przygotowują dwie firmy – żadna z nich nie zna całego przepisu, znają go… w połowie. Każda przygotowuje swoją część i wysyła do restauracji, gdzie przyprawy są mieszane.
Czy zatem szefom kuchni udało się odtworzyć sekretną recepturę mieszanki?
Mieszanka przypraw do kurczaka z KFC
Szefowie kuchni, którzy zmierzyli się z sekretnym przepisem, stworzyli dwie mieszanki. Tom Aikens połączył w tym celu sól, sól selerową, tymianek, bazylię, oregano, biały pieprz, mieloną gorczycę, paprykę i mielony imbir. Zanim jednak kurczaka zamarynował w przyprawach, umieścił go w solance, która powoduje, że mięso kurczaka jest kruche, odpowiednio słone i lepiej chłonie mąkę, w której jest obtaczane.
W mieszance Alexa Bonda znajduje się podobny zestaw przypraw, a dodatkowo cebula w proszku. Szef kuchni miesza przyprawy oraz zioła w mące kukurydzianej i w tym obtacza kawałki kurczaka. Później tradycyjnie smaży je w głębokim oleju.
Czy szefowie kuchni odkryli sekret mieszanki z KFC? A może nawet się do niego nie zbliżyli? Cóż, trudno powiedzieć, ale trzeba przyznać, że historia związana z sekretną mieszanką na pewno ma duży wpływ na popularność kultowych kąsków kurczaka generała Sandersa.
Kurczak zupełnie jak z KFC
Zobacz także: