Kurczak jak z KFC? Udało się odtworzyć sekretną mieszankę przypraw

Kto choć raz próbował przyrządzić chrupiące kąski kurczaka niczym z najsłynniejszej sieciowej restauracji serwującej drób, ten wie, że jest to niemożliwe. A może? Czy udało się to dwóm brytyjskich szefom kuchni z gwiazdkami Michelina? W czym tkwi sekret kurczaka jak z KFC?

Kurczak smażonySekretem kurczaka z KFC jest pilnie strzeżona mieszanka przypraw
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekretna receptura generała Sandersa

Dwóch brytyjskich szefów kuchni w serii programów poświęconej próbie zdeszyfrowania smaku kultowych potraw mierzy się ze smażonym kurczakiem jak z sieci Kentucky Fried Chicken.

Tom Aikens i Alex Bond podjęli próbę odtworzenia mieszanki przypraw, która ma być bliska oryginałowi. Przepis na kultowego, smażonego kurczaka powstał w 1940 roku, kiedy potrawa stworzona przez Helen Sanders zdobyła rzesza fanów. 12 lat później powstaje sieć restauracji opierających się na franczyzie, a dziś słynna receptura na kurczaka w panierce jest pilnie strzeżona w sejfie w siedzibie KFC.

Smaczku dodaje fakt, że recepturę zna dosłownie kilku pracowników, którzy podpisali klauzulę poufności. Jak więc przyprawy trafiają do restauracji? Jak się okazuje, miks przypraw przygotowują dwie firmy – żadna z nich nie zna całego przepisu, znają go… w połowie. Każda przygotowuje swoją część i wysyła do restauracji, gdzie przyprawy są mieszane.

Czy zatem szefom kuchni udało się odtworzyć sekretną recepturę mieszanki?

Mieszanka przypraw do kurczaka z KFC

Szefowie kuchni, którzy zmierzyli się z sekretnym przepisem, stworzyli dwie mieszanki. Tom Aikens połączył w tym celu sól, sól selerową, tymianek, bazylię, oregano, biały pieprz, mieloną gorczycę, paprykę i mielony imbir. Zanim jednak kurczaka zamarynował w przyprawach, umieścił go w solance, która powoduje, że mięso kurczaka jest kruche, odpowiednio słone i lepiej chłonie mąkę, w której jest obtaczane.

W mieszance Alexa Bonda znajduje się podobny zestaw przypraw, a dodatkowo cebula w proszku. Szef kuchni miesza przyprawy oraz zioła w mące kukurydzianej i w tym obtacza kawałki kurczaka. Później tradycyjnie smaży je w głębokim oleju.

Czy szefowie kuchni odkryli sekret mieszanki z KFC? A może nawet się do niego nie zbliżyli? Cóż, trudno powiedzieć, ale trzeba przyznać, że historia związana z sekretną mieszanką na pewno ma duży wpływ na popularność kultowych kąsków kurczaka generała Sandersa.

Kurczak zupełnie jak z KFC

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów