Kurczak jak z KFC? Udało się odtworzyć sekretną mieszankę przypraw

Kto choć raz próbował przyrządzić chrupiące kąski kurczaka niczym z najsłynniejszej sieciowej restauracji serwującej drób, ten wie, że jest to niemożliwe. A może? Czy udało się to dwóm brytyjskich szefom kuchni z gwiazdkami Michelina? W czym tkwi sekret kurczaka jak z KFC?

Kurczak smażonySekretem kurczaka z KFC jest pilnie strzeżona mieszanka przypraw
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekretna receptura generała Sandersa

Dwóch brytyjskich szefów kuchni w serii programów poświęconej próbie zdeszyfrowania smaku kultowych potraw mierzy się ze smażonym kurczakiem jak z sieci Kentucky Fried Chicken.

Tom Aikens i Alex Bond podjęli próbę odtworzenia mieszanki przypraw, która ma być bliska oryginałowi. Przepis na kultowego, smażonego kurczaka powstał w 1940 roku, kiedy potrawa stworzona przez Helen Sanders zdobyła rzesza fanów. 12 lat później powstaje sieć restauracji opierających się na franczyzie, a dziś słynna receptura na kurczaka w panierce jest pilnie strzeżona w sejfie w siedzibie KFC.

Smaczku dodaje fakt, że recepturę zna dosłownie kilku pracowników, którzy podpisali klauzulę poufności. Jak więc przyprawy trafiają do restauracji? Jak się okazuje, miks przypraw przygotowują dwie firmy – żadna z nich nie zna całego przepisu, znają go… w połowie. Każda przygotowuje swoją część i wysyła do restauracji, gdzie przyprawy są mieszane.

Czy zatem szefom kuchni udało się odtworzyć sekretną recepturę mieszanki?

Mieszanka przypraw do kurczaka z KFC

Szefowie kuchni, którzy zmierzyli się z sekretnym przepisem, stworzyli dwie mieszanki. Tom Aikens połączył w tym celu sól, sól selerową, tymianek, bazylię, oregano, biały pieprz, mieloną gorczycę, paprykę i mielony imbir. Zanim jednak kurczaka zamarynował w przyprawach, umieścił go w solance, która powoduje, że mięso kurczaka jest kruche, odpowiednio słone i lepiej chłonie mąkę, w której jest obtaczane.

W mieszance Alexa Bonda znajduje się podobny zestaw przypraw, a dodatkowo cebula w proszku. Szef kuchni miesza przyprawy oraz zioła w mące kukurydzianej i w tym obtacza kawałki kurczaka. Później tradycyjnie smaży je w głębokim oleju.

Czy szefowie kuchni odkryli sekret mieszanki z KFC? A może nawet się do niego nie zbliżyli? Cóż, trudno powiedzieć, ale trzeba przyznać, że historia związana z sekretną mieszanką na pewno ma duży wpływ na popularność kultowych kąsków kurczaka generała Sandersa.

Kurczak zupełnie jak z KFC

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości