Kurczak jak z KFC? Udało się odtworzyć sekretną mieszankę przypraw

Kto choć raz próbował przyrządzić chrupiące kąski kurczaka niczym z najsłynniejszej sieciowej restauracji serwującej drób, ten wie, że jest to niemożliwe. A może? Czy udało się to dwóm brytyjskich szefom kuchni z gwiazdkami Michelina? W czym tkwi sekret kurczaka jak z KFC?

Kurczak smażonySekretem kurczaka z KFC jest pilnie strzeżona mieszanka przypraw
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sekretna receptura generała Sandersa

Dwóch brytyjskich szefów kuchni w serii programów poświęconej próbie zdeszyfrowania smaku kultowych potraw mierzy się ze smażonym kurczakiem jak z sieci Kentucky Fried Chicken.

Tom Aikens i Alex Bond podjęli próbę odtworzenia mieszanki przypraw, która ma być bliska oryginałowi. Przepis na kultowego, smażonego kurczaka powstał w 1940 roku, kiedy potrawa stworzona przez Helen Sanders zdobyła rzesza fanów. 12 lat później powstaje sieć restauracji opierających się na franczyzie, a dziś słynna receptura na kurczaka w panierce jest pilnie strzeżona w sejfie w siedzibie KFC.

Smaczku dodaje fakt, że recepturę zna dosłownie kilku pracowników, którzy podpisali klauzulę poufności. Jak więc przyprawy trafiają do restauracji? Jak się okazuje, miks przypraw przygotowują dwie firmy – żadna z nich nie zna całego przepisu, znają go… w połowie. Każda przygotowuje swoją część i wysyła do restauracji, gdzie przyprawy są mieszane.

Czy zatem szefom kuchni udało się odtworzyć sekretną recepturę mieszanki?

Mieszanka przypraw do kurczaka z KFC

Szefowie kuchni, którzy zmierzyli się z sekretnym przepisem, stworzyli dwie mieszanki. Tom Aikens połączył w tym celu sól, sól selerową, tymianek, bazylię, oregano, biały pieprz, mieloną gorczycę, paprykę i mielony imbir. Zanim jednak kurczaka zamarynował w przyprawach, umieścił go w solance, która powoduje, że mięso kurczaka jest kruche, odpowiednio słone i lepiej chłonie mąkę, w której jest obtaczane.

W mieszance Alexa Bonda znajduje się podobny zestaw przypraw, a dodatkowo cebula w proszku. Szef kuchni miesza przyprawy oraz zioła w mące kukurydzianej i w tym obtacza kawałki kurczaka. Później tradycyjnie smaży je w głębokim oleju.

Czy szefowie kuchni odkryli sekret mieszanki z KFC? A może nawet się do niego nie zbliżyli? Cóż, trudno powiedzieć, ale trzeba przyznać, że historia związana z sekretną mieszanką na pewno ma duży wpływ na popularność kultowych kąsków kurczaka generała Sandersa.

Kurczak zupełnie jak z KFC

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀