Kurczak faszerowany makaronem i papryką. Sprawdzony pomysł na rodzinny obiad
Choć to połączenie może się wydawać nieco karkołomne, kurczak faszerowany makaronem naprawdę doskonale smakuje. Znakomicie sprawdzi się na rodzinny obiad.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurczaka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz, kuperek czyścimy z gruczołów i doprawiamy przyprawami jak do grilla.
- Odstawiamy na minimum dwie godziny.
- Makaron gotujemy 2-3 minuty.
- Pieczarki/grzyby kroimy i podsmażamy.
- Paprykę i pora/cebulę kroimy. Wszystkie składniki (łącznie z makaronem) mieszamy razem i doprawiamy do smaku.
- Farszem wypełniamy kurczaka i zaszywamy.
- Kurczaka układamy na blasze lub głębszym naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C i pieczemy 1 godzinę.
- Po godzinie obkładamy pozostałym farszem i pieczemy jeszcze 20 min.
- Po tym czasie sprawdzamy, czy kurczak jest dostatecznie miękki i jeśli tego wymaga, jeszcze na kilka minut wkładamy go do piekarnika.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl