Kurczak duszony z warzywami. Podaj z ryżem i ciesz się pysznym obiadem
Nie ma lepszego pomysłu na szybki i smaczny obiad niż kurczak duszony z warzywami. Sekretem jest aromatyczna marynata do mięsa, dzięki temu danie ma wyrazisty smak. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki ketchupu
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
Pozostałe składniki:
Przepis
- Wszystkie składniki na marynatę mieszam w misce.
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w kostkę i doprawiam solą. Mięso przekładam do marynaty i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie, smażę na rozgrzanym oleju.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i na dużej patelni smażę na rozgrzanym oleju.
- Pietruszkę oraz marchew obieram , kroję w słupki, paprykę oczyszczam z nasion, kroję w paseczki, brokuł dzielę na mniejsze różyczki. Warzywa myję i dodaję do cebuli. Smażę mieszając około piętnastu minut.
- Na koniec do warzyw przekładam mięso, chwilkę gotuję.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl