Kulinarne triki. Zaoszczędzisz czas w kuchni

Gotowanie to przyjemność, ale czasem nie mamy czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przygotowanie bardziej skomplikowanego obiadu może zająć nam czasem nawet kilka godzin. Od czego jednak pomysłowość? Istnieją triki, dzięki którym będziemy spędzać w kuchni zdecydowanie mniej czasu, osiągając takie same efekty jak przy długim gotowaniu. Oto nasze propozycje.

zupaJak ułatwić sobie pracę w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF

Gotuj wodę w czajniku elektrycznym

Do ugotowania makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków potrzebujemy wrzątku. Wszyscy wiemy, jak długo gotuje się woda w garnku. Aby ten proces przyspieszyć, warto skorzystać z elektrycznego czajnika, w którym woda gotuje się kilka razy szybciej. Dzięki temu do zagotowania makaronu nie będziemy potrzebować co najmniej pół godziny, a jedynie kilkanaście minut. Niby nic, a jednak to oszczędność czasu.

Używaj malakserów

Krojenie, tarcie czy szatkowanie warzyw to żmudna i czasochłonna praca. Warto więc korzystać z wielofunkcyjnych robotów i malakserów. Zamiast kilkunastu minut pracy nożem, malakser zrobi wszystko za nas w minutę czy dwie. Efekt będzie taki sam, a często nawet lepszy.

Przygotuj produkty wcześniej, w wolnej chwili

Kupując warzywa, ryby czy mięso, możemy je od razu podzielić na porcje. Warzywa korzeniowe, przeznaczone do jedzenia w ciągu dwóch-trzech dni możemy obrać, zapakować do pojemników i schować do lodówki. Mięso również możemy podzielić na porcje, na kotlety czy kawałki do gulaszu. Ryby z kolei kupujmy filetowane. Są trochę droższe, ale sprawianie ich w domu to czasochłonna praca.

Owoce i warzywa w diecie

Używaj mrożonych warzyw

Zamiast świeżych warzyw, możemy używać mrożonych, które nie tracą swoich z właściwości. Pokrojona w kostkę mrożona marchewka, podzielone na różyczki kalafiory albo brokuły, fasolka, brukselka czy wyłuskany już groszek to pełnowartościowe produkty, a ich ugotowanie czy uduszenie zajmuje o wiele mniej czasu niż świeżych warzyw.

Przygotowuj potrawy jednogarnkowe

Zamiast bawić się w obiad złożony z trzech lub czterech elementów, skuśmy się na potrawy jednogarnkowe. Zapiekanki z ryżem, makaronem czy kaszą, z warzywami i mięsem są bardzo smaczne, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wstawiamy naczynie z takim daniem do piekarnika i mamy godzinę wolnego, do czasu, aż będzie gotowe.

gotowanie
© 123RF

Gotuj większe ilości

Jeśli nie przeszkadza nam lekka monotonia w jedzeniu, gotujmy większe ilości konkretnych dań. Szczególnie dotyczy to zup, ale również wiele potraw mięsnych czy rybnych możemy przygotowywać w nadmiarze i jeść je przez kilka dni, jedynie podgrzewając. Ten sposób pozwoli nam na największą oszczędność czasu. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim przechowywaniu takich potraw.

Zamrażaj część gotowych dań

Niektóre potrawy, jakie jak gołąbki, bigos, kotlety czy gulasze możemy podzielić na porcje i zamrozić. W zamrażarce mogą one leżeć nawet kilka tygodni. Po wyjęciu wystarczy je odgrzać i mamy gotowy obiad. Do mrożenia używajmy jednak odpowiednich pojemników, by nasze zapasy się nie popsuły.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy