Kulinarne triki. Zaoszczędzisz czas w kuchni

Gotowanie to przyjemność, ale czasem nie mamy czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przygotowanie bardziej skomplikowanego obiadu może zająć nam czasem nawet kilka godzin. Od czego jednak pomysłowość? Istnieją triki, dzięki którym będziemy spędzać w kuchni zdecydowanie mniej czasu, osiągając takie same efekty jak przy długim gotowaniu. Oto nasze propozycje.

zupaJak ułatwić sobie pracę w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF

Gotuj wodę w czajniku elektrycznym

Do ugotowania makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków potrzebujemy wrzątku. Wszyscy wiemy, jak długo gotuje się woda w garnku. Aby ten proces przyspieszyć, warto skorzystać z elektrycznego czajnika, w którym woda gotuje się kilka razy szybciej. Dzięki temu do zagotowania makaronu nie będziemy potrzebować co najmniej pół godziny, a jedynie kilkanaście minut. Niby nic, a jednak to oszczędność czasu.

Używaj malakserów

Krojenie, tarcie czy szatkowanie warzyw to żmudna i czasochłonna praca. Warto więc korzystać z wielofunkcyjnych robotów i malakserów. Zamiast kilkunastu minut pracy nożem, malakser zrobi wszystko za nas w minutę czy dwie. Efekt będzie taki sam, a często nawet lepszy.

Przygotuj produkty wcześniej, w wolnej chwili

Kupując warzywa, ryby czy mięso, możemy je od razu podzielić na porcje. Warzywa korzeniowe, przeznaczone do jedzenia w ciągu dwóch-trzech dni możemy obrać, zapakować do pojemników i schować do lodówki. Mięso również możemy podzielić na porcje, na kotlety czy kawałki do gulaszu. Ryby z kolei kupujmy filetowane. Są trochę droższe, ale sprawianie ich w domu to czasochłonna praca.

Owoce i warzywa w diecie

Używaj mrożonych warzyw

Zamiast świeżych warzyw, możemy używać mrożonych, które nie tracą swoich z właściwości. Pokrojona w kostkę mrożona marchewka, podzielone na różyczki kalafiory albo brokuły, fasolka, brukselka czy wyłuskany już groszek to pełnowartościowe produkty, a ich ugotowanie czy uduszenie zajmuje o wiele mniej czasu niż świeżych warzyw.

Przygotowuj potrawy jednogarnkowe

Zamiast bawić się w obiad złożony z trzech lub czterech elementów, skuśmy się na potrawy jednogarnkowe. Zapiekanki z ryżem, makaronem czy kaszą, z warzywami i mięsem są bardzo smaczne, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wstawiamy naczynie z takim daniem do piekarnika i mamy godzinę wolnego, do czasu, aż będzie gotowe.

gotowanie
© 123RF

Gotuj większe ilości

Jeśli nie przeszkadza nam lekka monotonia w jedzeniu, gotujmy większe ilości konkretnych dań. Szczególnie dotyczy to zup, ale również wiele potraw mięsnych czy rybnych możemy przygotowywać w nadmiarze i jeść je przez kilka dni, jedynie podgrzewając. Ten sposób pozwoli nam na największą oszczędność czasu. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim przechowywaniu takich potraw.

Zamrażaj część gotowych dań

Niektóre potrawy, jakie jak gołąbki, bigos, kotlety czy gulasze możemy podzielić na porcje i zamrozić. W zamrażarce mogą one leżeć nawet kilka tygodni. Po wyjęciu wystarczy je odgrzać i mamy gotowy obiad. Do mrożenia używajmy jednak odpowiednich pojemników, by nasze zapasy się nie popsuły.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥