Kulinarne triki. Zaoszczędzisz czas w kuchni

Gotowanie to przyjemność, ale czasem nie mamy czasu na zbyt długie przesiadywanie w kuchni. Przygotowanie bardziej skomplikowanego obiadu może zająć nam czasem nawet kilka godzin. Od czego jednak pomysłowość? Istnieją triki, dzięki którym będziemy spędzać w kuchni zdecydowanie mniej czasu, osiągając takie same efekty jak przy długim gotowaniu. Oto nasze propozycje.

zupaJak ułatwić sobie pracę w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF

Gotuj wodę w czajniku elektrycznym

Do ugotowania makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków potrzebujemy wrzątku. Wszyscy wiemy, jak długo gotuje się woda w garnku. Aby ten proces przyspieszyć, warto skorzystać z elektrycznego czajnika, w którym woda gotuje się kilka razy szybciej. Dzięki temu do zagotowania makaronu nie będziemy potrzebować co najmniej pół godziny, a jedynie kilkanaście minut. Niby nic, a jednak to oszczędność czasu.

Używaj malakserów

Krojenie, tarcie czy szatkowanie warzyw to żmudna i czasochłonna praca. Warto więc korzystać z wielofunkcyjnych robotów i malakserów. Zamiast kilkunastu minut pracy nożem, malakser zrobi wszystko za nas w minutę czy dwie. Efekt będzie taki sam, a często nawet lepszy.

Przygotuj produkty wcześniej, w wolnej chwili

Kupując warzywa, ryby czy mięso, możemy je od razu podzielić na porcje. Warzywa korzeniowe, przeznaczone do jedzenia w ciągu dwóch-trzech dni możemy obrać, zapakować do pojemników i schować do lodówki. Mięso również możemy podzielić na porcje, na kotlety czy kawałki do gulaszu. Ryby z kolei kupujmy filetowane. Są trochę droższe, ale sprawianie ich w domu to czasochłonna praca.

Owoce i warzywa w diecie

Używaj mrożonych warzyw

Zamiast świeżych warzyw, możemy używać mrożonych, które nie tracą swoich z właściwości. Pokrojona w kostkę mrożona marchewka, podzielone na różyczki kalafiory albo brokuły, fasolka, brukselka czy wyłuskany już groszek to pełnowartościowe produkty, a ich ugotowanie czy uduszenie zajmuje o wiele mniej czasu niż świeżych warzyw.

Przygotowuj potrawy jednogarnkowe

Zamiast bawić się w obiad złożony z trzech lub czterech elementów, skuśmy się na potrawy jednogarnkowe. Zapiekanki z ryżem, makaronem czy kaszą, z warzywami i mięsem są bardzo smaczne, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wstawiamy naczynie z takim daniem do piekarnika i mamy godzinę wolnego, do czasu, aż będzie gotowe.

gotowanie
© 123RF

Gotuj większe ilości

Jeśli nie przeszkadza nam lekka monotonia w jedzeniu, gotujmy większe ilości konkretnych dań. Szczególnie dotyczy to zup, ale również wiele potraw mięsnych czy rybnych możemy przygotowywać w nadmiarze i jeść je przez kilka dni, jedynie podgrzewając. Ten sposób pozwoli nam na największą oszczędność czasu. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim przechowywaniu takich potraw.

Zamrażaj część gotowych dań

Niektóre potrawy, jakie jak gołąbki, bigos, kotlety czy gulasze możemy podzielić na porcje i zamrozić. W zamrażarce mogą one leżeć nawet kilka tygodni. Po wyjęciu wystarczy je odgrzać i mamy gotowy obiad. Do mrożenia używajmy jednak odpowiednich pojemników, by nasze zapasy się nie popsuły.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯