Kuchnia Wielkopolski. Pyry z gzikiem to nie wszystko

Wielkopolska słynie z rolnictwa. Ziemia jest tu tak urodzajna, że uprawia się tam nie tylko zboża, ale również wiele warzyw i owoców. Przede wszystkim jednak ziemniaki, nazywane w regionie pyrami. Nic więc dziwnego, że kartofle królują wśród regionalnych potraw, ale je się tam nie tylko dania z pyr.

Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę
Źródło zdjęć: © 123RF

Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę. Wszyscy objadają się tu pyrami i żaden prawdziwy poznaniak nigdy nie nazwie ich kartoflami. Najprostsze, ale i najbardziej znane są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach z sosem z twarogu, śmietany, cebuli i zieleniny. Charakterystyczne są też plyndze, zwane w innych częściach kraju plackami ziemniaczanymi. W wersji poznańskiej podawane są z cukrem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

"Ślepe ryby" to wielkopolska potrawa o mylącej nazwie, bowiem nie znajdziemy w niej żadnego dodatku ryb. To postna zupa ziemniaczana (dlatego zwana jest również "rzadkimi pyrkami"), bez żadnego wkładu mięsnego. Składnikami zupy są włoszczyzna oraz spora ilość ziemniaków. Ugotowane warzywa przeciera się przez sito i rozprowadza w wodzie. Zupę można zabielić śmietaną, maślanką lub mlekiem Ślepe ryby jedzone były głównie przez biedniejszych mieszkańców regionu, którzy na mięso mogli pozwolić sobie jedynie od święta.

Bardzo znana w Wielkopolsce parzybroda to zupa przygotowywana z młodej kapusty włoskiej. Nie może zabraknąć w niej ziemniaków, ale również innych warzyw, suszonych grzybów i kawałków mięsa. Zazwyczaj podawana jest z chlebem, a w wariancie postnym serwowana była bez mięsa.

Zobacz też: Obierki z ziemniaków

Region ten słynie również z klusek na bazie ziemniaków. Szagówki, czyli kopytka kroi się tu ukośnie i podaje się z ugotowaną kapustą kiszoną. W wersji "bogatej" szagówki występują z duszonym mięsem wieprzowym w sosie. Popularne w Wielkopolsce są także szare kluski, czyli utarte ziemniaki zagęszczone mąką. Je się je ze skwarkami z boczku i z gotowaną kiszoną kapustą.

Wielkopolska słynie także z kaczek. Najbardziej popularna jest tu kaczka po wielkopolsku, czyli pieczona z jabłkami i majerankiem. Skórka takiej kaczki musi być chrupiąca, a podaje się ją z kluskami i czerwoną pieczoną kapustą.

Innym daniem mięsnym charakterystycznym dla tego graniczącego z Niemcami regionu jest golonka, najpierw peklowana, a później gotowana z warzywami. Podawana tradycyjnie z grochem gotowanym razem z kapustą kiszoną i sporą ilością chrzanu.

W wielkopolskim menu znajdują się również zrazy wołowe z cienko rozbitego mięsa, nadziewane boczkiem lub słoniną, posiekaną cebulką i kawałkami chleba. Do środka można włożyć również plasterki kiszonego ogórka czy słupki papryki. Zwinięte w rulon mięso wraz z farszem obsmaża się ze wszystkich stron, a później dusi, aż stanie się miękkie.

A na deser koniecznie spróbować musimy tradycyjnych rogali świętomarcińskich lub szneki z glancem. Rogale robione są z ciasta półfrancuskiego, nadziewane masą z białego maku, orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców, okruchów biszkoptowego ciasta i migdałowego aromatu. Ciasto zwijane jest na kształt podkowy, a jego poszczególne warstwy przekładane są masą makową. Wierzch rogalików zdobi lukier i kawałki orzechów.

Szneka z glancem z kolei to okrągłe drożdżówki, czasem nadziewane owocami z obowiązkową dość grubą warstwą lukru na wierzchu. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości