Trwa ładowanie...

Kuchnia Wielkopolski. Pyry z gzikiem to nie wszystko

Wielkopolska słynie z rolnictwa. Ziemia jest tu tak urodzajna, że uprawia się tam nie tylko zboża, ale również wiele warzyw i owoców. Przede wszystkim jednak ziemniaki, nazywane w regionie pyrami. Nic więc dziwnego, że kartofle królują wśród regionalnych potraw, ale je się tam nie tylko dania z pyr.

Kuchnia Wielkopolski. Pyry z gzikiem to nie wszystkoŹródło: 123RF
d1bjxpi
d1bjxpi

Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę. Wszyscy objadają się tu pyrami i żaden prawdziwy poznaniak nigdy nie nazwie ich kartoflami. Najprostsze, ale i najbardziej znane są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach z sosem z twarogu, śmietany, cebuli i zieleniny. Charakterystyczne są też plyndze, zwane w innych częściach kraju plackami ziemniaczanymi. W wersji poznańskiej podawane są z cukrem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

"Ślepe ryby" to wielkopolska potrawa o mylącej nazwie, bowiem nie znajdziemy w niej żadnego dodatku ryb. To postna zupa ziemniaczana (dlatego zwana jest również "rzadkimi pyrkami"), bez żadnego wkładu mięsnego. Składnikami zupy są włoszczyzna oraz spora ilość ziemniaków. Ugotowane warzywa przeciera się przez sito i rozprowadza w wodzie. Zupę można zabielić śmietaną, maślanką lub mlekiem Ślepe ryby jedzone były głównie przez biedniejszych mieszkańców regionu, którzy na mięso mogli pozwolić sobie jedynie od święta.

Bardzo znana w Wielkopolsce parzybroda to zupa przygotowywana z młodej kapusty włoskiej. Nie może zabraknąć w niej ziemniaków, ale również innych warzyw, suszonych grzybów i kawałków mięsa. Zazwyczaj podawana jest z chlebem, a w wariancie postnym serwowana była bez mięsa.

Zobacz też: Obierki z ziemniaków

Region ten słynie również z klusek na bazie ziemniaków. Szagówki, czyli kopytka kroi się tu ukośnie i podaje się z ugotowaną kapustą kiszoną. W wersji "bogatej" szagówki występują z duszonym mięsem wieprzowym w sosie. Popularne w Wielkopolsce są także szare kluski, czyli utarte ziemniaki zagęszczone mąką. Je się je ze skwarkami z boczku i z gotowaną kiszoną kapustą.

d1bjxpi

Wielkopolska słynie także z kaczek. Najbardziej popularna jest tu kaczka po wielkopolsku, czyli pieczona z jabłkami i majerankiem. Skórka takiej kaczki musi być chrupiąca, a podaje się ją z kluskami i czerwoną pieczoną kapustą.

Innym daniem mięsnym charakterystycznym dla tego graniczącego z Niemcami regionu jest golonka, najpierw peklowana, a później gotowana z warzywami. Podawana tradycyjnie z grochem gotowanym razem z kapustą kiszoną i sporą ilością chrzanu.

W wielkopolskim menu znajdują się również zrazy wołowe z cienko rozbitego mięsa, nadziewane boczkiem lub słoniną, posiekaną cebulką i kawałkami chleba. Do środka można włożyć również plasterki kiszonego ogórka czy słupki papryki. Zwinięte w rulon mięso wraz z farszem obsmaża się ze wszystkich stron, a później dusi, aż stanie się miękkie.

d1bjxpi

A na deser koniecznie spróbować musimy tradycyjnych rogali świętomarcińskich lub szneki z glancem. Rogale robione są z ciasta półfrancuskiego, nadziewane masą z białego maku, orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców, okruchów biszkoptowego ciasta i migdałowego aromatu. Ciasto zwijane jest na kształt podkowy, a jego poszczególne warstwy przekładane są masą makową. Wierzch rogalików zdobi lukier i kawałki orzechów.

Szneka z glancem z kolei to okrągłe drożdżówki, czasem nadziewane owocami z obowiązkową dość grubą warstwą lukru na wierzchu. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1bjxpi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj