Trwa ładowanie...
ycipk-12tfn6

Kuchnia Wielkopolski. Pyry z gzikiem to nie wszystko

Wielkopolska słynie z rolnictwa. Ziemia jest tu tak urodzajna, że uprawia się tam nie tylko zboża, ale również wiele warzyw i owoców. Przede wszystkim jednak ziemniaki, nazywane w regionie pyrami. Nic więc dziwnego, że kartofle królują wśród regionalnych potraw, ale je się tam nie tylko dania z pyr.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę
Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę (123RF)
ycipk-12tfn6

Ziemniaki zrobiły w Wielkopolsce niebywałą karierę. Wszyscy objadają się tu pyrami i żaden prawdziwy poznaniak nigdy nie nazwie ich kartoflami. Najprostsze, ale i najbardziej znane są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach z sosem z twarogu, śmietany, cebuli i zieleniny. Charakterystyczne są też plyndze, zwane w innych częściach kraju plackami ziemniaczanymi. W wersji poznańskiej podawane są z cukrem lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem.

"Ślepe ryby" to wielkopolska potrawa o mylącej nazwie, bowiem nie znajdziemy w niej żadnego dodatku ryb. To postna zupa ziemniaczana (dlatego zwana jest również "rzadkimi pyrkami"), bez żadnego wkładu mięsnego. Składnikami zupy są włoszczyzna oraz spora ilość ziemniaków. Ugotowane warzywa przeciera się przez sito i rozprowadza w wodzie. Zupę można zabielić śmietaną, maślanką lub mlekiem Ślepe ryby jedzone były głównie przez biedniejszych mieszkańców regionu, którzy na mięso mogli pozwolić sobie jedynie od święta.

Bardzo znana w Wielkopolsce parzybroda to zupa przygotowywana z młodej kapusty włoskiej. Nie może zabraknąć w niej ziemniaków, ale również innych warzyw, suszonych grzybów i kawałków mięsa. Zazwyczaj podawana jest z chlebem, a w wariancie postnym serwowana była bez mięsa.

ycipk-12tfn6

Zobacz też: Obierki z ziemniaków

Region ten słynie również z klusek na bazie ziemniaków. Szagówki, czyli kopytka kroi się tu ukośnie i podaje się z ugotowaną kapustą kiszoną. W wersji "bogatej" szagówki występują z duszonym mięsem wieprzowym w sosie. Popularne w Wielkopolsce są także szare kluski, czyli utarte ziemniaki zagęszczone mąką. Je się je ze skwarkami z boczku i z gotowaną kiszoną kapustą.

Wielkopolska słynie także z kaczek. Najbardziej popularna jest tu kaczka po wielkopolsku, czyli pieczona z jabłkami i majerankiem. Skórka takiej kaczki musi być chrupiąca, a podaje się ją z kluskami i czerwoną pieczoną kapustą.

ycipk-12tfn6

Innym daniem mięsnym charakterystycznym dla tego graniczącego z Niemcami regionu jest golonka, najpierw peklowana, a później gotowana z warzywami. Podawana tradycyjnie z grochem gotowanym razem z kapustą kiszoną i sporą ilością chrzanu.

W wielkopolskim menu znajdują się również zrazy wołowe z cienko rozbitego mięsa, nadziewane boczkiem lub słoniną, posiekaną cebulką i kawałkami chleba. Do środka można włożyć również plasterki kiszonego ogórka czy słupki papryki. Zwinięte w rulon mięso wraz z farszem obsmaża się ze wszystkich stron, a później dusi, aż stanie się miękkie.

A na deser koniecznie spróbować musimy tradycyjnych rogali świętomarcińskich lub szneki z glancem. Rogale robione są z ciasta półfrancuskiego, nadziewane masą z białego maku, orzechów, rodzynek, kandyzowanych owoców, okruchów biszkoptowego ciasta i migdałowego aromatu. Ciasto zwijane jest na kształt podkowy, a jego poszczególne warstwy przekładane są masą makową. Wierzch rogalików zdobi lukier i kawałki orzechów.

ycipk-12tfn6

Szneka z glancem z kolei to okrągłe drożdżówki, czasem nadziewane owocami z obowiązkową dość grubą warstwą lukru na wierzchu. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-12tfn6

ycipk-12tfn6
ycipk-12tfn6