Kuchnia na chłody: rozgrzewające napoje
Czapki, szaliki, grube swetry - zimą nigdy o nich nie zapominamy, by utrzymać optymalną temperaturę ciała. Mimo to nierzadko wracamy z dworu trzęsąc się z zimna. Z całą pewnością przyda się wtedy ciepły koc i ogień na kominku, ale najlepiej ogrzać się od środka. Pomogą w tym napoje rozgrzewające. Kilka propozycji idealnych na zimę grzańców, herbatek i innych płynów przygotowała dla naszych Czytelników Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk kliniczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. Warto zapamiętać te przepisy. Być może dzięki nim polubimy zimę?
Co pić w chłodne dni?
Czapki, szaliki, grube swetry - zimą nigdy o nich nie zapominamy, by utrzymać optymalną temperaturę ciała. Mimo to nierzadko wracamy z dworu trzęsąc się z zimna. Z całą pewnością przyda się wtedy ciepły koc i ogień na kominku, ale najlepiej ogrzać się od środka. Pomogą w tym napoje rozgrzewające. Kilka propozycji idealnych na zimę grzańców, herbatek i innych płynów przygotowała dla naszych Czytelników Dominika Dietrich-Stefankiewicz, dietetyk kliniczny z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. Warto zapamiętać te przepisy. Być może dzięki nim polubimy zimę?
Zimą wypijamy bardzo małe ilości wody, często tłumacząc, że woda jest za zimna. Jest na to sposób. Do szklanki ciepłej przegotowanej wody można dodać sok z cytryny - 2 łyżki oraz starty korzeń imbiru - ok. 1/4 łyżeczki. Taką wodę można pić pomiędzy posiłkami - będzie lekko rozgrzewać i wzmacniać odporność organizmu.
Czekolada na gorąco
To rozgrzewająca propozycja dla osób, które nie muszą dbać o linię. Oczywiście nawet osoby chcące zgubić zbędne kilogramy raz na jakiś czas mogą wypić taki napój - warto jednak pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny i lepiej zostawić go na wyjątkowe okazje. W sklepach bez problemu kupimy gotową czekoladę w proszku, ale jeśli mamy ochotę wypić coś naprawdę smacznego i wartościowego, skorzystajmy z prawdziwej czekolady.
Na litr mleka potrzebujemy ok. 100 g pokrojonej czekolady z wysoką zawartością kakao. Pokruszone kawałki dodajemy do mleka i podgrzewamy. Mieszamy łyżką lub przy pomocy trzepaczki. Gdy czekolada już się rozpuści, a napój jest gorący, rozlewamy go do szklanek i posypujemy cynamonem. To pyszna propozycja, która bardzo łatwo upora się nawet z najbardziej dojmującym uczuciem chłodu.
Herbata z rumem
Ze względu na zawartość alkoholu nie polecam korzystania z tego napoju zbyt często. Nie pijmy go też w pracy. To propozycja na mroźny wieczór lub wolny dzień, który spędziliśmy na długim spacerze. Herbata z rumem pozwoli nam bardzo szybko uporać się z uczuciem chłodu, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Należy zaparzyć herbatę i odczekać ok. 5 minut, by lekko przestygła. Dodajemy rum i gotowe. Ilość alkoholu zależy od naszych preferencji - aby się rozgrzać, wystarczy jedna stołowa łyżka.
Rosół
Jeśli temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, to po powrocie do domu można rozgrzać się wypijając kubek gorącego rosołu. Rosół wcale nie musi być bardzo tłusty - najlepiej ugotować go na mięsie z indyka lub kawałku wołowiny, z dużą ilością warzyw. Rosół sprawdza się także w przypadku osób, które cierpią na grypę, wówczas nie ma się ochoty na jedzenie, więc można popijać odżywczy rosół. Jedzenie gorącego rosołu może się też okazać świetną inhalacją zatkanego nosa - nierzadko bywa, że po zjedzeniu gorącej zupy pojawia się katar.
Herbata imbirowa
Gorąca herbata to dla wielu osób naturalny sposób na rozgrzanie. I dobrze. Warto jednak wzbogacić ten napój, by był jeszcze skuteczniejszy. Idealnym dodatkiem jest imbir, który wykazuje silne działanie rozgrzewające. Warto go więc stosować zwłaszcza zimą, kiedy jesteśmy narażeni nie tylko na wychłodzenie organizmu, ale także na różne infekcje.
Przepis na imbirową herbatkę jest bardzo prosty. Obieramy kawałek korzenia imbiru i ścieramy go na tarce. Do herbaty dodajemy ok. 1/4 łyżeczki imbiru. Dla smaku - ale i ze względu na właściwości zdrowotne - dodajemy też sok z cytryny i miód. To prawdziwie rozgrzewająca i lecznicza mieszanka na zimę.
Herbata z owoców malin
Maliny to idealne owoce na zimę. Sok z malin lub konfiturę z tych owoców możemy dodać do herbaty, by poprawić jej smak i zwiększyć działanie rozgrzewające. Ja jednak szczególnie polecam napar z malin, który działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zarówno maliny, jak i ich liście działają przeciwgorączkowo. Jak przygotować napar? Susz malin - 2 łyżki - należy zalać 1/2 szklanki wrzątku, odczekać ok. 10-15 minut i wypić. Do naparu można dodać także naturalnego soku z malin bez dodatku sztucznego cukru.
Mleko z miodem, masłem i czosnkiem
Kolejny rozgrzewający napój to stosowane już przez nasze babcie mleko z dodatkami - rozgrzewa, wzmacnia odporność, a dzięki dodatkowi masła i miodu nawilża i łagodzi śluzówkę gardła. Z dobrodziejstw tego napoju nie mogą jednak korzystać osoby z nietolerancją laktozy.
A jak go przygotować? Do szklanki ciepłego mleka należy dodać łyżkę miodu, masła oraz drobno posiekany czosnek. Warto jednak pamiętać, że to całkiem kaloryczny przysmak i nie powinno się go wypijać zbyt często i pomiędzy posiłkami.
Napar z lipy
Silnie rozgrzewające właściwości ma napar z lipy. Aby wzmocnić jego działanie i poprawić smak, można do niego dodać miód lub bogaty w witaminę C sok z malin. Do przyrządzenia naparu wystarczy ok. 2 łyżeczek suszonych kwiatów lipy. Zalewamy je wrzątkiem i parzymy ok. 10 minut. Odcedzamy, dodajemy sok z malin (lub miód) i pijemy.
Grzane wino
Kolejnym silnie rozgrzewającym napojem jest grzane wino. To propozycja na wieczór i tylko dla dorosłych. Do przygotowania winnego grzańca warto wykorzystać rozmaite przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową czy imbir. Można dodać także wanilię. Przygotowanie jest proste - do wina należy dodać miód, ulubione przyprawy, a także skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wino należy podgrzać, uważając, aby go nie zagotować.
(AD)/mp/kuchnia.wp.pl