Kuchnia meksykańska w domowym wydaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tortilla i znacznie więcej

Obraz
© 123RF

Kuchnia meksykańska od wielu lat robi furorę na całym świecie. Potrawy pochodzące z Meksyku są bardzo ostre, ale również aromatyczne i kolorowe. Używa się do nich zdrowych, naturalnych i bardzo różnorodnych składników. Niektóre potrawy, ze względu na trudny dostęp do poszczególnych produktów, są w polskich warunkach niemożliwe do odtworzenia jeden do jednego. Są jednak dania kuchni meksykańskiej, które możemy spokojnie przygotować w naszej kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Burrito

Obraz
© 123RF

Burrito, czyli "osiołek", to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli faszerowanej różnymi składnikami. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej wersji potrzebujemy: puszkę czerwonej fasoli, cebulę, trochę mielonego mięsa wieprzowego, ryż, ostrą paprykę chili, kmin rzymski, mielony cynamon, pieprz, sól i oliwę. Cebulę i chili siekamy drobno, obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, fasolę i przyprawy, mieszamy. Dolewamy wodę i ryż. Gotujemy wszystko, aż ryż wchłonie wodę. Farsz zawijamy w ciepłe tortille i podajemy z sałatą.

/ 6Ceviche

Obraz
© 123RF

Sałatka z surowych owoców morza smakuje znakomicie w ciepłym klimacie. Jest to danie tak proste i niskokaloryczne, że warto zrobić w domu. Potrzebujemy: kilka filetów morskiej ryby (dorsz, makrela, halibut, flądra), kilka surowych krewetek (mogą być mrożone), cebulę, świeże chili, kilka limonek, sól i pieprz. Rybę kroimy w dość duże kawałki, krewetki czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sporą ilością soku z limonki. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Ryba w tym czasie się zetnie i danie będzie gotowe. Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.

/ 6Enchilada

Obraz
© 123RF

To kolejne tradycyjne danie, które przyrządza się na wiele sposobów. Tym razem głównym elementem jest tortilla kukurydziana. Składniki: ziemniaki, kostka tłustego twarogu, cebula, papryczka chili, natka kolendry, świeża papryka, pomidory, czosnek, sól, pieprz i oczywiście placek tortilla. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z twarogiem, posiekaną chili i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobno i dusimy na patelni z chili, solą i pieprzem. Słodka paprykę kroimy na paski. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, nakładamy go na tortillę, na to farsz ziemniaczany, paski papryki i wszystko zawijamy w rulon.

/ 6Guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Ten najpopularniejszy na świecie sos z awokado pochodzi właśnie z Meksyku. Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania, a my prezentujemy najbardziej tradycyjny. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Od razu polewamy go sokiem z limonki. W moździerzu uciekamy awokado z solą, pieprzem i posiekanymi drobno pomidorami. Możemy dodać również listki kolendry.

/ 6Quesadilla

Obraz
© 123RF

I na koniec szybkie danie, charakterystyczne dla kuchni tego egzotycznego kraju. Do przyrządzania quesadilli potrzebne są tylko trzy składniki: kukurydziane tortille, ser i chili. Tradycyjnie używa się sera Oaxaca, ale w naszych warunkach może go zastąpić mozzarella. Na tortillę nakładamy starty ser, posypujemy go chili, przykrywamy kolejną tortillą i krótko smażymy z obu stron. Kroimy na trójkąty i podajemy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce