Tortilla i znacznie więcej
Kuchnia meksykańska od wielu lat robi furorę na całym świecie. Potrawy pochodzące z Meksyku są bardzo ostre, ale również aromatyczne i kolorowe. Używa się do nich zdrowych, naturalnych i bardzo różnorodnych składników. Niektóre potrawy, ze względu na trudny dostęp do poszczególnych produktów, są w polskich warunkach niemożliwe do odtworzenia jeden do jednego. Są jednak dania kuchni meksykańskiej, które możemy spokojnie przygotować w naszej kuchni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Burrito
Burrito, czyli "osiołek", to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli faszerowanej różnymi składnikami. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej wersji potrzebujemy: puszkę czerwonej fasoli, cebulę, trochę mielonego mięsa wieprzowego, ryż, ostrą paprykę chili, kmin rzymski, mielony cynamon, pieprz, sól i oliwę. Cebulę i chili siekamy drobno, obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, fasolę i przyprawy, mieszamy. Dolewamy wodę i ryż. Gotujemy wszystko, aż ryż wchłonie wodę. Farsz zawijamy w ciepłe tortille i podajemy z sałatą.
Ceviche
Sałatka z surowych owoców morza smakuje znakomicie w ciepłym klimacie. Jest to danie tak proste i niskokaloryczne, że warto zrobić w domu. Potrzebujemy: kilka filetów morskiej ryby (dorsz, makrela, halibut, flądra), kilka surowych krewetek (mogą być mrożone), cebulę, świeże chili, kilka limonek, sól i pieprz. Rybę kroimy w dość duże kawałki, krewetki czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sporą ilością soku z limonki. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Ryba w tym czasie się zetnie i danie będzie gotowe. Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.
Enchilada
To kolejne tradycyjne danie, które przyrządza się na wiele sposobów. Tym razem głównym elementem jest tortilla kukurydziana. Składniki: ziemniaki, kostka tłustego twarogu, cebula, papryczka chili, natka kolendry, świeża papryka, pomidory, czosnek, sól, pieprz i oczywiście placek tortilla. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z twarogiem, posiekaną chili i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobno i dusimy na patelni z chili, solą i pieprzem. Słodka paprykę kroimy na paski. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, nakładamy go na tortillę, na to farsz ziemniaczany, paski papryki i wszystko zawijamy w rulon.
Guacamole
Ten najpopularniejszy na świecie sos z awokado pochodzi właśnie z Meksyku. Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania, a my prezentujemy najbardziej tradycyjny. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Od razu polewamy go sokiem z limonki. W moździerzu uciekamy awokado z solą, pieprzem i posiekanymi drobno pomidorami. Możemy dodać również listki kolendry.
Quesadilla
I na koniec szybkie danie, charakterystyczne dla kuchni tego egzotycznego kraju. Do przyrządzania quesadilli potrzebne są tylko trzy składniki: kukurydziane tortille, ser i chili. Tradycyjnie używa się sera Oaxaca, ale w naszych warunkach może go zastąpić mozzarella. Na tortillę nakładamy starty ser, posypujemy go chili, przykrywamy kolejną tortillą i krótko smażymy z obu stron. Kroimy na trójkąty i podajemy.