Kuchnia meksykańska w domowym wydaniu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Tortilla i znacznie więcej

Obraz
© 123RF

Kuchnia meksykańska od wielu lat robi furorę na całym świecie. Potrawy pochodzące z Meksyku są bardzo ostre, ale również aromatyczne i kolorowe. Używa się do nich zdrowych, naturalnych i bardzo różnorodnych składników. Niektóre potrawy, ze względu na trudny dostęp do poszczególnych produktów, są w polskich warunkach niemożliwe do odtworzenia jeden do jednego. Są jednak dania kuchni meksykańskiej, które możemy spokojnie przygotować w naszej kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Burrito

Obraz
© 123RF

Burrito, czyli "osiołek", to jedna z najbardziej popularnych meksykańskich potraw. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli faszerowanej różnymi składnikami. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej wersji potrzebujemy: puszkę czerwonej fasoli, cebulę, trochę mielonego mięsa wieprzowego, ryż, ostrą paprykę chili, kmin rzymski, mielony cynamon, pieprz, sól i oliwę. Cebulę i chili siekamy drobno, obsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, fasolę i przyprawy, mieszamy. Dolewamy wodę i ryż. Gotujemy wszystko, aż ryż wchłonie wodę. Farsz zawijamy w ciepłe tortille i podajemy z sałatą.

/ 6Ceviche

Obraz
© 123RF

Sałatka z surowych owoców morza smakuje znakomicie w ciepłym klimacie. Jest to danie tak proste i niskokaloryczne, że warto zrobić w domu. Potrzebujemy: kilka filetów morskiej ryby (dorsz, makrela, halibut, flądra), kilka surowych krewetek (mogą być mrożone), cebulę, świeże chili, kilka limonek, sól i pieprz. Rybę kroimy w dość duże kawałki, krewetki czyścimy i kroimy w kostkę. Cebulę i chili siekamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sporą ilością soku z limonki. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Ryba w tym czasie się zetnie i danie będzie gotowe. Ceviche zwykle podawane jest z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan.

/ 6Enchilada

Obraz
© 123RF

To kolejne tradycyjne danie, które przyrządza się na wiele sposobów. Tym razem głównym elementem jest tortilla kukurydziana. Składniki: ziemniaki, kostka tłustego twarogu, cebula, papryczka chili, natka kolendry, świeża papryka, pomidory, czosnek, sól, pieprz i oczywiście placek tortilla. Ziemniaki gotujemy i ugniatamy z twarogiem, posiekaną chili i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobno i dusimy na patelni z chili, solą i pieprzem. Słodka paprykę kroimy na paski. Gdy sos pomidorowy będzie gotowy, nakładamy go na tortillę, na to farsz ziemniaczany, paski papryki i wszystko zawijamy w rulon.

/ 6Guacamole

Obraz
© Shutterstock.com

Ten najpopularniejszy na świecie sos z awokado pochodzi właśnie z Meksyku. Istnieje wiele sposobów jego przyrządzania, a my prezentujemy najbardziej tradycyjny. Dojrzałe awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Od razu polewamy go sokiem z limonki. W moździerzu uciekamy awokado z solą, pieprzem i posiekanymi drobno pomidorami. Możemy dodać również listki kolendry.

/ 6Quesadilla

Obraz
© 123RF

I na koniec szybkie danie, charakterystyczne dla kuchni tego egzotycznego kraju. Do przyrządzania quesadilli potrzebne są tylko trzy składniki: kukurydziane tortille, ser i chili. Tradycyjnie używa się sera Oaxaca, ale w naszych warunkach może go zastąpić mozzarella. Na tortillę nakładamy starty ser, posypujemy go chili, przykrywamy kolejną tortillą i krótko smażymy z obu stron. Kroimy na trójkąty i podajemy.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji