Trwa ładowanie...

Kuchenne miksery wcale nie odchodzą do lamusa. Wybraliśmy najlepsze modele

Mikser kuchenny to wciąż bardzo przydatne akcesorium, zwłaszcza dla każdego amatora cukiernictwa. Zastępują siłę naszych mięśni, dzięki czemu szybciej możemy przygotować ulubione ciastka czy naleśniki. Wybraliśmy kilka modeli w niewysokiej cenie.

Kuchenne miksery wcale nie odchodzą do lamusa. Wybraliśmy najlepsze modeleŹródło: iStock.com, fot: djedzura
d2oh6no
d2oh6no

Mikser przydatny w każdym domu

Miksery kuchenne to najprostsze urządzenia automatyczne do wyrabiania ciast. Składają się z plastikowego korpusu oraz ruchomych końcówek o różnych kształtach. Prędkość ich obrotu można oczywiście regulować, co bez wątpienia wpływa na komfort pracy oraz szybkość wyrabiania ciasta. Mimo że mikser zastępuje siłę naszych mięśni, to w dalszym ciągu trzeba nim poruszać, by uzyskać ciasto o pożądanej konsystencji. Chyba, że wybierzemy model z misą. Niektóre egzemplarze można też dostać wraz z kubkiem albo rozdrabniaczem kielichowym. Ile kosztują miksery kuchenne? Niewiele, chociaż to zależy od marki oraz zestawu dodatków. Za najprostsze modele zapłacimy nawet mniej niż 50 zł. Najdroższe mogą kosztować nawet ok. 600 zł.

Do mikserów dołączane są oczywiście mieszadła różnego typu. W standardzie są końcówki z cienkich drutów połączonych krzyżowo i mieszadła z szerokich drutów (tzw. taśmowe). Do grubych ciast używa się najczęściej mieszadeł hakowych, natomiast do dokładnego wymieszania produktów na spodzie misy służą zaokrąglone i zwężane ku dołowi końcówki gruszkowe. Można również dostać mieszadła powyginane, trzepaczki oraz końcówkę ucierającą.

Na jakie parametry zwracać uwagę?

Przy wyborze miksera ręcznego liczy się przede wszystkim moc, która warunkuje to, ile czasu urządzenie będzie pracowało bez przerwy. Do lekkich ciast np. na naleśniki nada się model z mocą od 100 W do 400 W. Modele mocniejsze, z mocą od 400 W, są przeznaczone do pracy z bardziej zwartym ciastem, np. drożdżowym.

Warto też zwrócić uwagę na regulację prędkości. Obroty mieszadeł można regulować płynnie albo skokowo, przy czym ten drugi sposób występuje najczęściej. Regulacja skokowa określana jest liczbowo, a miksery mogą mieć od 2 do 16 stopni (5 stopni to zwykle standard). Regulacja płynna z kolei polega na stopniowym zwiększaniu i zmniejszaniu mocy odpowiednim przyciskiem. Często też dostępny jest przycisk turbo, który pozwala przez chwilę pracować na najwyższych obrotach.

Idealna konsystencja Pixabay.com
Idealna konsystencja Źródło: Pixabay.com
d2oh6no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
Więcej tematów