Gotowanie na parze nie musi być trudne. Z tymi akcesoriami zrobisz to w mig

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej. Jedzenie jest smaczne, lekkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie gotujesz na parze? Zaprezentowane przez nas akcesoria i urządzenia na pewno ci w tym pomogą.

Potrawy gotowane na parze są niezwykle zdrowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Gotowanie na parze – jak sprawić, by jedzenie było smaczne?

Niektórzy narzekają, że potrawy ugotowane na parze bywają zbyt mdłe. Nic dziwnego, gdyż to tłuszcz odpowiada w głównej mierze za zachowanie smaku. Wszystko zależy od tego, czy zastosujesz przyprawy. Lepiej zrezygnować z soli, ponieważ jej smak wyparuje podczas gotowania. Świetnie sprawdzą się za to suche przyprawy albo świeże gałązki ziół. Dobrym wyborem będzie również kostka bulionowa.

By potrawy były równomiernie ugotowane, trzeba je odpowiednio rozłożyć na powierzchni wkładki lub pojemnika. Akcesoria te powinny być na tyle szerokie, by wszystkie produkty mogły się na nim zmieścić i na tyle wysoko położone, by nie stykały się z wodą. Para ma rozprowadzać się po naczyniu w swobodny sposób i nie wydostawać się na zewnątrz. Konieczna jest więc dobrze dopasowana pokrywka. Jeśli układasz produkty pionowo np. w parowarze, to pamiętaj, że najszybciej ugotują się te położone najniżej. Najpóźniej zaś ułożysz na talerzu te położone najwyżej.

Parę uwielbiają świeże warzywa wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem pomidorów), nawet te liściaste, jak np. szpinak. Na parze ugotujesz również ryż, makaron, kaszę, a przede wszystkim mięso drobiowe i cielęcinę.

Gotowanie na parze – jakie akcesoria się przydadzą?

Jednym z najprostszych akcesoriów dostępnych na rynku jest dziurkowana wkładka do garnka. Ten model przyda się zwłaszcza początkującym, którzy nie mają doświadczenia z gotowaniem na parze. Pamiętaj, że musi być na tyle wąska, by swobodnie mogła się zmieścić do naczynia. Alternatywą są niewielkie pojemniki do zawieszenia na krawędzi garnka, które pozwolą ci odseparować od siebie poszczególne produkty. Dla wielbicieli azjatyckiej kuchni poleca się zaś bambusowe koszyczki. Wygodny w użyciu jest również specjalny garnek z wkładką. W tym przypadku nie trzeba obawiać się, że wkładka się nie zmieści.

Dla zabieganych poleca się niezwykle funkcjonalne urządzenia do gotowania na parze, np. parowary lub szybkowary. Parowar działa podobnie jak garnek: wystarczy wlać wodę i poczekać, aż się zagotuje. Ten typ składa się z kilku pojemników umieszczonych jeden na drugim, w których można zamknąć wszystkie pożądane produkty przeznaczone do jednego obiadu. Parowar jest duży, więc pomieści porcje dla rodziny. Szybkowar zaś to szczelnie zamknięty garnek, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie. To sprawia, że czekanie na obiad jest krótkie. Dobrym wyborem będzie również multicooker, który zastępuje wiele innych sprzętów do gotowania, np. piekarnik czy kuchenkę.

Obraz
© 123RF
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce