Gotowanie na parze nie musi być trudne. Z tymi akcesoriami zrobisz to w mig

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej. Jedzenie jest smaczne, lekkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie gotujesz na parze? Zaprezentowane przez nas akcesoria i urządzenia na pewno ci w tym pomogą.

Potrawy gotowane na parze są niezwykle zdrowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Gotowanie na parze – jak sprawić, by jedzenie było smaczne?

Niektórzy narzekają, że potrawy ugotowane na parze bywają zbyt mdłe. Nic dziwnego, gdyż to tłuszcz odpowiada w głównej mierze za zachowanie smaku. Wszystko zależy od tego, czy zastosujesz przyprawy. Lepiej zrezygnować z soli, ponieważ jej smak wyparuje podczas gotowania. Świetnie sprawdzą się za to suche przyprawy albo świeże gałązki ziół. Dobrym wyborem będzie również kostka bulionowa.

By potrawy były równomiernie ugotowane, trzeba je odpowiednio rozłożyć na powierzchni wkładki lub pojemnika. Akcesoria te powinny być na tyle szerokie, by wszystkie produkty mogły się na nim zmieścić i na tyle wysoko położone, by nie stykały się z wodą. Para ma rozprowadzać się po naczyniu w swobodny sposób i nie wydostawać się na zewnątrz. Konieczna jest więc dobrze dopasowana pokrywka. Jeśli układasz produkty pionowo np. w parowarze, to pamiętaj, że najszybciej ugotują się te położone najniżej. Najpóźniej zaś ułożysz na talerzu te położone najwyżej.

Parę uwielbiają świeże warzywa wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem pomidorów), nawet te liściaste, jak np. szpinak. Na parze ugotujesz również ryż, makaron, kaszę, a przede wszystkim mięso drobiowe i cielęcinę.

Gotowanie na parze – jakie akcesoria się przydadzą?

Jednym z najprostszych akcesoriów dostępnych na rynku jest dziurkowana wkładka do garnka. Ten model przyda się zwłaszcza początkującym, którzy nie mają doświadczenia z gotowaniem na parze. Pamiętaj, że musi być na tyle wąska, by swobodnie mogła się zmieścić do naczynia. Alternatywą są niewielkie pojemniki do zawieszenia na krawędzi garnka, które pozwolą ci odseparować od siebie poszczególne produkty. Dla wielbicieli azjatyckiej kuchni poleca się zaś bambusowe koszyczki. Wygodny w użyciu jest również specjalny garnek z wkładką. W tym przypadku nie trzeba obawiać się, że wkładka się nie zmieści.

Dla zabieganych poleca się niezwykle funkcjonalne urządzenia do gotowania na parze, np. parowary lub szybkowary. Parowar działa podobnie jak garnek: wystarczy wlać wodę i poczekać, aż się zagotuje. Ten typ składa się z kilku pojemników umieszczonych jeden na drugim, w których można zamknąć wszystkie pożądane produkty przeznaczone do jednego obiadu. Parowar jest duży, więc pomieści porcje dla rodziny. Szybkowar zaś to szczelnie zamknięty garnek, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie. To sprawia, że czekanie na obiad jest krótkie. Dobrym wyborem będzie również multicooker, który zastępuje wiele innych sprzętów do gotowania, np. piekarnik czy kuchenkę.

Obraz
© 123RF
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯