Gotowanie na parze nie musi być trudne. Z tymi akcesoriami zrobisz to w mig

Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej. Jedzenie jest smaczne, lekkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie gotujesz na parze? Zaprezentowane przez nas akcesoria i urządzenia na pewno ci w tym pomogą.

Potrawy gotowane na parze są niezwykle zdrowe
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Gotowanie na parze – jak sprawić, by jedzenie było smaczne?

Niektórzy narzekają, że potrawy ugotowane na parze bywają zbyt mdłe. Nic dziwnego, gdyż to tłuszcz odpowiada w głównej mierze za zachowanie smaku. Wszystko zależy od tego, czy zastosujesz przyprawy. Lepiej zrezygnować z soli, ponieważ jej smak wyparuje podczas gotowania. Świetnie sprawdzą się za to suche przyprawy albo świeże gałązki ziół. Dobrym wyborem będzie również kostka bulionowa.

By potrawy były równomiernie ugotowane, trzeba je odpowiednio rozłożyć na powierzchni wkładki lub pojemnika. Akcesoria te powinny być na tyle szerokie, by wszystkie produkty mogły się na nim zmieścić i na tyle wysoko położone, by nie stykały się z wodą. Para ma rozprowadzać się po naczyniu w swobodny sposób i nie wydostawać się na zewnątrz. Konieczna jest więc dobrze dopasowana pokrywka. Jeśli układasz produkty pionowo np. w parowarze, to pamiętaj, że najszybciej ugotują się te położone najniżej. Najpóźniej zaś ułożysz na talerzu te położone najwyżej.

Parę uwielbiają świeże warzywa wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem pomidorów), nawet te liściaste, jak np. szpinak. Na parze ugotujesz również ryż, makaron, kaszę, a przede wszystkim mięso drobiowe i cielęcinę.

Gotowanie na parze – jakie akcesoria się przydadzą?

Jednym z najprostszych akcesoriów dostępnych na rynku jest dziurkowana wkładka do garnka. Ten model przyda się zwłaszcza początkującym, którzy nie mają doświadczenia z gotowaniem na parze. Pamiętaj, że musi być na tyle wąska, by swobodnie mogła się zmieścić do naczynia. Alternatywą są niewielkie pojemniki do zawieszenia na krawędzi garnka, które pozwolą ci odseparować od siebie poszczególne produkty. Dla wielbicieli azjatyckiej kuchni poleca się zaś bambusowe koszyczki. Wygodny w użyciu jest również specjalny garnek z wkładką. W tym przypadku nie trzeba obawiać się, że wkładka się nie zmieści.

Dla zabieganych poleca się niezwykle funkcjonalne urządzenia do gotowania na parze, np. parowary lub szybkowary. Parowar działa podobnie jak garnek: wystarczy wlać wodę i poczekać, aż się zagotuje. Ten typ składa się z kilku pojemników umieszczonych jeden na drugim, w których można zamknąć wszystkie pożądane produkty przeznaczone do jednego obiadu. Parowar jest duży, więc pomieści porcje dla rodziny. Szybkowar zaś to szczelnie zamknięty garnek, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie. To sprawia, że czekanie na obiad jest krótkie. Dobrym wyborem będzie również multicooker, który zastępuje wiele innych sprzętów do gotowania, np. piekarnik czy kuchenkę.

Obraz
© 123RF

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru