Gotowanie na parze nie musi być trudne. Z tymi akcesoriami zrobisz to w mig
Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób obróbki cieplnej. Jedzenie jest smaczne, lekkie, a przede wszystkim zdrowe. Nie gotujesz na parze? Zaprezentowane przez nas akcesoria i urządzenia na pewno ci w tym pomogą.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Gotowanie na parze – jak sprawić, by jedzenie było smaczne?
Niektórzy narzekają, że potrawy ugotowane na parze bywają zbyt mdłe. Nic dziwnego, gdyż to tłuszcz odpowiada w głównej mierze za zachowanie smaku. Wszystko zależy od tego, czy zastosujesz przyprawy. Lepiej zrezygnować z soli, ponieważ jej smak wyparuje podczas gotowania. Świetnie sprawdzą się za to suche przyprawy albo świeże gałązki ziół. Dobrym wyborem będzie również kostka bulionowa.
By potrawy były równomiernie ugotowane, trzeba je odpowiednio rozłożyć na powierzchni wkładki lub pojemnika. Akcesoria te powinny być na tyle szerokie, by wszystkie produkty mogły się na nim zmieścić i na tyle wysoko położone, by nie stykały się z wodą. Para ma rozprowadzać się po naczyniu w swobodny sposób i nie wydostawać się na zewnątrz. Konieczna jest więc dobrze dopasowana pokrywka. Jeśli układasz produkty pionowo np. w parowarze, to pamiętaj, że najszybciej ugotują się te położone najniżej. Najpóźniej zaś ułożysz na talerzu te położone najwyżej.
Parę uwielbiają świeże warzywa wszelkiego rodzaju (z wyjątkiem pomidorów), nawet te liściaste, jak np. szpinak. Na parze ugotujesz również ryż, makaron, kaszę, a przede wszystkim mięso drobiowe i cielęcinę.
Gotowanie na parze – jakie akcesoria się przydadzą?
Jednym z najprostszych akcesoriów dostępnych na rynku jest dziurkowana wkładka do garnka. Ten model przyda się zwłaszcza początkującym, którzy nie mają doświadczenia z gotowaniem na parze. Pamiętaj, że musi być na tyle wąska, by swobodnie mogła się zmieścić do naczynia. Alternatywą są niewielkie pojemniki do zawieszenia na krawędzi garnka, które pozwolą ci odseparować od siebie poszczególne produkty. Dla wielbicieli azjatyckiej kuchni poleca się zaś bambusowe koszyczki. Wygodny w użyciu jest również specjalny garnek z wkładką. W tym przypadku nie trzeba obawiać się, że wkładka się nie zmieści.
Dla zabieganych poleca się niezwykle funkcjonalne urządzenia do gotowania na parze, np. parowary lub szybkowary. Parowar działa podobnie jak garnek: wystarczy wlać wodę i poczekać, aż się zagotuje. Ten typ składa się z kilku pojemników umieszczonych jeden na drugim, w których można zamknąć wszystkie pożądane produkty przeznaczone do jednego obiadu. Parowar jest duży, więc pomieści porcje dla rodziny. Szybkowar zaś to szczelnie zamknięty garnek, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie. To sprawia, że czekanie na obiad jest krótkie. Dobrym wyborem będzie również multicooker, który zastępuje wiele innych sprzętów do gotowania, np. piekarnik czy kuchenkę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.