Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

Znajduje się niemal w każdej kuchni. Przeważnie służy nam do rozmrażania, podgrzewania obiadu czy przygotowywania popcornu. Jednak kuchenka mikrofalowa, bo o niej mowa, posiada znacznie więcej zastosowań. Można w niej ugotować zupę, przyrządzić rybę bez tłuszczu czy zrobić ekspresowy deser.

Mikrofalówka przyda się nie tylko do podgrzewania potraw.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Obalamy mity na temat kuchenek mikrofalowych

Wokół kuchenek mikrofalowych narosło sporo kontrowersji a niektórzy unikają tych urządzeń jak ognia. Twierdzą bowiem, że przygotowywane w nich jedzenie traci wartości odżywcze, a mikrofale są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niesłusznie. Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w produktach spożywczych. W ten sposób wytwarza się ciepło. Jednak energia mikrofal jest zbyt mała, by zrywać wiązania międzycząsteczkowe, zmieniając w ten sposób chemiczną strukturę jedzenia. Nie musimy się więc niczego obawiać. Posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są całkowicie bezpieczne. Co więcej, zachowują nawet więcej witamin i minerałów, niż dania gotowane w tradycyjny sposób.

Kolejny argument przeciwników mikrofalówek to wydostające się na zewnątrz promieniowanie. Uspokajamy - żadne promieniowanie nie wydostaje się poza kuchenkę. Komora i drzwi urządzenia są bardzo dobrze zabezpieczone. Otwory w obudowie są znacznie mniejsze niż długość fali, w związku z czym nie mają możliwości, by wydostać się na zewnątrz.

Jak gotować w kuchence mikrofalowej?

Przygotowując potrawy w kuchence mikrofalowej, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym przyrządzimy smaczne i zdrowe dania. Zwróćmy uwagę, by do gotowania w tym urządzeniu używać właściwych naczyń – ceramicznych, szklanych lub z tworzywa przeznaczonego do stosowania w mikrofalówkach. Poza tym wszystkie dania i produkty należy przykrywać, ale nie folią aluminiową. Dzięki temu żywność nie straci wody oraz wartości odżywczych.

Wkładając produkty do kuchenki mikrofalowej trzeba pamiętać o równomiernym rozmieszczeniu ich na talerzu – czerwone mięso i twardsze warzywa, takie jak seler czy marchewka układajmy na brzegu naczynia. Z kolei drób, ryby oraz cukinię czy paprykę na środku. Kawałki warzyw czy mięsa powinny mieć podobną wielkość. Im większa jest zawartość wody w produkcie spożywczym, tym krócej powinniśmy go poddawać działaniu fal. Nie układajmy składników jeden na drugim, ponieważ nagrzeje się jedynie zewnętrzna warstwa. W trakcie gotowania warto mieszać potrawy. Nie używajmy tłuszczu ani zbyt dużej ilości soli, ponieważ dania przygotowywane w kuchence mikrofalowej mają bardziej intensywny smak. Po wyjęciu z kuchenki, potrawy wciąż jeszcze się gotują, dlatego warto pozostawić je na minutę pod przykryciem.

Smakowite inspiracje

W kuchence mikrofalowej możemy ugotować warzywa. Zachowają one swój kolor, jędrność, smak oraz wartości odżywcze. Jeśli nasza kuchenka posiada funkcję boil, przyrządzimy w niej bardzo smaczna zupę. Co więcej, zrobimy to o wiele szybciej, niż na kuchence gazowej. W tym celu będziemy potrzebować garnka ceramicznego lub z tworzywa żaroodpornego. Pamiętajmy, by naczynie nie miało żadnych metalowych elementów. Zacznijmy od przygotowania bulionu. Wszystkie składniki – mięso, włoszczyznę, przyprawy wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy. Ustawiamy moc kuchenki na 500 W i wybieramy funkcję gotowania. Gotujemy przez 10-20 minut. Bulion możemy podać z makaronem lub wykorzystać jako bazę do przygotowania innej zupy – pomidorowej, kalafiorowej, barszczu czerwonego czy pieczarkowej.

Przyrządzona w kuchence mikrofalowej ryba wyjdzie o wiele bardziej soczysta, niż z patelni czy piekarnika. Poza tym, dzięki temu, że nie ma konieczności dodawania do niej tłuszczu, będzie miała mniej kalorii. W mikrofalówce przygotujemy także pyszny omlet na śniadanie. Wystarczy wymieszać jajka z ulubionymi dodatkami – szynką, szczypiorkiem, papryką i świeżymi ziołami. Masę jajeczną wylewamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do kuchenki na 1-2 minuty. W mikrofali można też przyrządzić smakowite włoskie risotto czy mini pizzę.

Jeśli dopadnie nas ochota na coś słodkiego, również możemy wykorzystać kuchenkę mikrofalową. Wystarczą trzy łyżki mąki, tyle samo cukru, mleka, oleju i kakao. Do tego pół łyżeczki proszku do pieczenia i jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w kubku, wstawiamy do mikrofalówki na 2-3 minuty, aż ciasto wyrośnie. Gotowe!

Partnerem artykułu jest Amica.

Zobacz wideo: 5 zasad zdrowej diety

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów