Kto wynalazł pieczywo krojone?

Chleb jest jednym z najdłużej przygotowywanych przez człowieka produktów spożywczych, przez stulecia otaczano go czcią. Zgodnie z dawną polską tradycją pierwszego wyciągniętego z pieca bochenka nie można było kroić nożem – chleb łamano, w przeciwnym wypadku uważano, że pieczywo nie uda się przez kolejne siedem razy. Są dowody na to, że nasi przodkowie spożywali chleb już 30 tys. lat temu. Wypiekano go w starożytnej Grecji, Cesarstwie Rzymskim, Egipcie, Babilonii, Asyrii. Znacznie krótszą historię ma natomiast chleb krojony, który jest z nami niespełna od wieku.

Pieczywo krojone na śniadanie
Źródło zdjęć: © iStock.com

"Na lunch muszę własnoręcznie ukroić przynajmniej dwadzieścia kromek. Potem robię kanapki dla siebie, co daje dwadzieścia dwie kromki, które trzeba przygotować w pośpiechu!" – pisała w 1943 roku amerykańska pani domu w liście do "New York Timesa" oburzona zakazem sprzedaży krojonego pieczywa, wynalazku, który zrewolucjonizował życie najpierw w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie.

Jubiler z własną krajalnicą

Na tak prosty i oczywisty pomysł, by chleb sprzedawać w kromkach, jako pierwszy wpadł Otto Frederick Rohwedder (1880-1960), amerykański inżynier i wynalazca. Rohwedder zdobył wykształcenie optyka. Praktykę w handlu zdobywał w sklepie jubilerskim, sam kierował trzema takimi sklepami. Miał zacięcie do wymyślania nowych, przydatnych człowiekowi maszyn – pewnego dnia wymyślił urządzenie do krojenia pieczywa. Żeby pomysł zrealizować, postawił wszystko na jedną kartę: sprzedał swoje sklepy i przystąpił do realizacji zadania. Był rok 1912.
Wynalazca z początku nie miał szczęścia. Musiał znaleźć sposób na to, żeby sprzedawane w kromkach pieczywo dłużej zachowywało świeżość. Na dodatek w 1917 roku pożar zniszczył fabrykę, w której znajdował się prototyp maszyny, szkice i projekty. Rohwedder musiał zacząć wszystko od początku, co wiązało się z ponownym zdobyciem funduszy na realizację marzenia. Musiały upłynąć lata, zanim Amerykanin mógł wrócić do przerwanego przedsięwzięcia. Rohwedder był wytrwały. W 1927 roku zgromadził dość pieniędzy, by ponownie skonstruować krajalnicę do pieczywa. W końcu, 6 lipca 1928 roku w Chillicothe (stan Missouri), ruszyła masowa produkcja krojonego chleba. Dzielony na kromki i od razu szczelnie pakowany chleb wytwarzany był w piekarni Frank Bench’s Chillicothe Baking Company, którą prowadził przyjaciel wynalazcy. Maszynę nazwano "Rohwedder Bread Slicer" (krajalnica Rohweddera).

Najlepsza rzecz od czasu krojonego chleba

Otto Frederick Rohwedder marzył o tym, żeby pieczywo podzielone na kromki stało się powszechnie dostępnym produktem na całym świecie. Szybko okazało się, że jego pomysł to strzał w dziesiątkę. Miejscowi dziennikarze nie kryli entuzjazmu – uznano, że w domu nikt nie jest w stanie tak starannie pokroić pieczywa. Choć niektórzy piekarze uznali pomysł za "chwilową modę", krojony chleb – "Sliced Kleen Maid Bread" – okazał się hitem.

W 1929 roku Gustav Papendick, piekarz z Saint Louis (Missouri) zmodernizował maszynę Rohweddera. W 1930 roku krojony chleb można już było kupić niemal w całych Stanach Zjednoczonych – a jeszcze kilka dekad wcześniej Amerykanie zwykle wypiekali chleb sami. Za sukcesem Rohweddera stał również fakt, że sprzedawane na masową skalę krojone pieczywo było znacznie miększe niż to domowe. W 1933 roku ponad 80 proc. wszystkich sprzedawanych bochenków w Stanach Zjednoczonych było krojonych. W tym samym roku Otto Frederick Rohwedder sprzedał patent – w sumie w latach 1927-1936 zdobył siedem patentów związanych z krojeniem pieczywa.

Obraz
© iStock.com

Amerykanie pokochali zwłaszcza "Wonder Bread" – "Wspaniały Chleb". Od 1926 roku sprzedawano opiekacze do chleba, z których wyskakiwały przyrumienione kromki – odkąd do sklepów trafiło pieczywo krojone, ten wynalazek wreszcie miał sens: gotowe kromki idealnie pasowały do tostera. Wzrosła również sprzedaż dżemów i past na kanapki. Krojone pieczywo reklamowano hasłem: "Największy krok naprzód w branży piekarniczej od czasu pakowanego chleba". Podczas II wojny światowej powiedzenie sparafrazowano na: "Najlepsza rzecz od czasu krojonego chleba". Ciekawostką może być fakt, że w 1943 roku w Stanach Zjednoczonych przez krótki czas obowiązywał zakaz… sprzedaży krojonego pieczywa. W owym czasie na łamach "New York Timesa" ukazał się list zrozpaczonej pani domu, która pisała: "Trzeba wam wiedzieć, jaki wpływ ma krojone pieczywo na morale i zdrowie rodziny. Mój mąż i czwórka dzieci podczas śniadania są zabiegani. Bez krojonego pieczywa sama muszę przygotować kromki – po dwie sztuki na osobę, co daje dziesięć kromek. Na lunch muszę własnoręcznie ukroić przynajmniej dwadzieścia kromek. Potem robię kanapki dla siebie, co daje dwadzieścia dwie kromki, które trzeba przygotować w pośpiechu!".

Dziś uważa się, że stworzenie krojonego pieczywa było kulminacją ówczesnego postępu technologicznego.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany