Księżycowe mleko. Tradycyjny przepis podbija Instagram

Ciepłe mleko od lat uchodzi za naturalny środek na bezsenność. A czy słyszeliście o mleku księżycowym? Na Instagramie znajdziemy ponad trzy tysiące zdjęć opatrzonych hasztagiem #moonmilk. Aromatyczny napój w odcieniach tęczy nie tylko pięknie się prezentuje, ale także pomoże pożegnać się z problemami ze snem.

Napój, który pomaga zasąć
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

Księżycowe mleko to nie jest wymysł fit blogerek ani specjalistów od zdrowego odżywiania. Przepis jest znany od wieków, wywodzi się z tradycyjnej indyjskiej medycyny, czyli Ajurwedy. W mleku znajdziemy zioła i przyprawy. Wśród nich jest kurkuma, która pomaga w stanach zapalnych, wzmacniający system odpornościowy cynamon i kardamon, gałka muszkatołowa, naturalny środek ułatwiający zasypianie i nuta czarnego pieprzu dla uspokojenia.

Aby mleko miało apetyczny kolor, można do niego dodać lawendę czy owocowy syrop. Do tego miód. Przepis można również wzbogacić kakao, spiruliną, wanilią, korzeniem maca czy ekstraktem z róży. Krowie mleko z powodzeniem zastąpisz roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym czy kokosowym. Moon milk świetnie smakuje, pięknie wygląda oraz pomaga się zrelaksować, działa rozluźniająco i ułatwia zasypiania.

Przepis na księżycowe mleko

Składniki: 250 ml mleka, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, mielony kardamon i imbir, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, czarny pieprz, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka klarowanego masła lub oleju kokosowego.

Sposób przygotowania: doprowadź mleko do wrzenia. Dodaj cynamon, kurkumę, kardamon, imbir oraz gałkę muszkatołową. Dopraw pieprzem. Całość energicznie wymieszaj, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Dodaj olej kokosowy, zmniejsz ogień do minimum i nadal gotuj, przez około 5-10 minut (im dłużej, tym lepiej). Zdejmij mleko z ognia i lekko ostudź. Posłódź napój miodem, wlej do kubka, wypij. Słodkich snów!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów