Trwa ładowanie...
d4fh74z
21-12-2022 11:29

Krupnik z dorsza. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

Grzegorz Łapanowski proponuje na wigilijną kolację aromatyczny krupnik z dorszem. To smakowita alternatywa dla barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy klasycznej zupy rybnej.

d4fh74z
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Licencjodawca
Źródło: Licencjodawca, fot: Joanna Matyjek
Składniki
  • 200 g fileta z dorsza z certyfikatem MSC
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
  • 1 ziemniak
  • 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pieczarka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przepis
  • Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Po czym kroimy go w drobną kostkę. Imbir kroimy w cienką zapałkę, a czosnek drobno siekamy. Pieczarkę obieramy i kroimy w drobne półplaster-ki. Ziemniaka kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm).
  • W garnku gotujemy bulion. Dodajemy ziemniaka i gotujemy aż będzie ugotowany (ok. 10-15 mi-nut)
  • Filet ryby kroimy w duże kawałki. Dodajemy kaszę i resztę składników do garnka. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę wlewamy do talerza i dekorujemy świeżymi ziołami i ew. łyżką kwaśnej śmietany.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krupnik z dorsza. Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fh74z
d4fh74z
d4fh74z
d4fh74z
Więcej tematów
d4fh74z