Krupnik z dorsza. Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Grzegorz Łapanowski proponuje na wigilijną kolację aromatyczny krupnik z dorszem. To smakowita alternatywa dla barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy klasycznej zupy rybnej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 200 g fileta z dorsza z certyfikatem MSC
- 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej białej
- 1 ziemniak
- 1 pomidor lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pieczarka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Po czym kroimy go w drobną kostkę. Imbir kroimy w cienką zapałkę, a czosnek drobno siekamy. Pieczarkę obieramy i kroimy w drobne półplaster-ki. Ziemniaka kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm).
- W garnku gotujemy bulion. Dodajemy ziemniaka i gotujemy aż będzie ugotowany (ok. 10-15 mi-nut)
- Filet ryby kroimy w duże kawałki. Dodajemy kaszę i resztę składników do garnka. Gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę wlewamy do talerza i dekorujemy świeżymi ziołami i ew. łyżką kwaśnej śmietany.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze