Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy

Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.

Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawyKruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 lyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiona marmolada (6-7 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
  • Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
  • Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
  • Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
  • Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
  • Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja