Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy

Kruche i delikatne rogaliki, które dosłownie rozpływają się w ustach. W smaku lekko maślane, nadziane domową konfiturą. niebo w gębie. Ich przygotowanie rogalików nie jest trudne. Uwaga! Bardzo szybko znikają ze stołu. Zapraszamy do naszego przepisu.

Kruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawyKruche rogaliki z marmoladą. Podaj do popołudniowej kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 lyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ulubiona marmolada (6-7 łyżek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Make przesiać, dodać masło, szczyptę soli, śmietanę, żółtko i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części, uformowac kule i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zdjąć folię i rozwałkować w kształcie koła na grubość ok. 3 mm.
  • Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty.
  • Na każdy trójkąt wyłożyć 1 łyżeczkę konfitury zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta.
  • Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piec przez ok. 20 minut.
  • Z drugiej części schłodzonego ciasta przygotować kolejną porcję rogalików.
  • Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości