Kruche rogaliki z jabłkami. Słodka przekąska w kilka chwil
Kruche rogaliki z jabłkami są tak pyszne, że nie oprze się im żaden łasuch. Doskonale smakują, kiedy są jeszcze ciepłe z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy. Jednak na drugi dzień również będą smaczne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Jabłka pokroić, włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym.
 - Jajka, smalec (musi być miękki), proszek do pieczenia i cukier zagnieść, dodawać stopniowo mąkę i zagnieść ciasto, tak, by nie kleiło się do rąk.
 - Część ciasta odkroić, rozwałkować na średnią grubość, wyciąć prostokąty - na każdym ułożyć kawałek jabłka, zawinąć w dowolny sposób, dokładnie zakleić
 - "Rogaliki" układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec w 150 stopniach C, sprawdzając co jakiś czas twardość i zarumienienie, po ok. 30 min. wyłączyć przełożyć na paterę, polać gorącą czekoladą i od razu posypać wiórkami.
 - Można podawać na gorąco i na zimno.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl