Do kawy będą idealne. Przepis na kruche ciasteczka z aquafaby
To pyszne ciasteczka, które idealnie komponują się z kubkiem kawy lub herbaty. Mają lekko korzeniowy aromat, a kakao nadaje im czekoladowego rysu. To jedne z popularniejszych ciastek w moim domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1,5 szkl. oleju kokosowego (w stanie płynnym)
- 1 szkl. cukru
- 6 łyżek aquafaby
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- Cukier i olej kokosowy ubijaj, aż powstanie biała rzadka masa. Uważaj, może trochę pryskać.
- Do słodkiej masy dodaj aquafabę, ekstrakt z wanilii i imbir oraz mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Całość ponownie zmiksuj. Powstanie lepka i gęsta masa.
- Na silikonowej formie podziel masę na 18 kulek wielkości piłeczek do golfa.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgnieć na niej 9 kulek. Powstaną ciastka o średnicy ok 5 centymetrów.
- Ciastka piecz w 2 turach przez około 12 do 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Rada!
Jeśli nie lubisz przesiewać mąki, to wystarczy, że wsypiesz ją z dodatkiem kakao i sody oczyszczonej do miski i całość wymieszaj trzepaczką rózgą. Dzięki temu zabiegowi mąka będzie idealnie napowietrzona.
Przepis pochodzi z książki Anny Lesz "Bez marnowania. Kuchnia zero waste"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze